شهادت 11 پزشک جهادگر در نبرد با «داعش»

خبرگزاری فارس-گروه سلامت: تاریخچه تشکیل بسیج جامعه پزشکی به حضور حماسی و مخلصانه پزشکان و پرستاران فداکار و بسیجی در دفاع مقدس برمی‌گردد.پزشکان جهادگر بدون هیچ چشمداشتی در آن روزهای آتش و خون در قالب تیم‌های اضطراری با حضور فعال و مستمر در خطوط مقدم نبرد و درمانگاه‌های صحرائی به تلاش جهت رفع آلام مجروحان و آسیب دیدگان می‌پرداختند.

در پیمودن این راه مقدس بیش از 80 هزار پزشک و پیراپزشک از سراسر میهن اسلامی در صحنه‌های نبرد حضور داشتند و صدها شهید و جانباز نیز تقدیم انقلاب اسلامی کردند.

با پایان جنگ تحمیلی این اسوه‌های پایداری و مقاومت به‌عنوان بخشی از بدنه تنومند بسیج به منظور اشاعه فرهنگ مقدس و معنوی ایثار و شهادت در جامعه پزشکی و دانشگاهی کشور گردهم آمدند و در سال 1371 بسیج جامعه پزشکی به‌طور رسمی فعالیت خود را آغاز کرد.

 به مناسبت هفته بسیج، «ابراهیم متولیان» رئیس بسیج جامعه پزشکی کشوربا حضور در خبرگزاری فارس ضمن دیدار با مدیرعامل این مجموعه به تشریح برخی از دستاوردهای بسیج جامعه پزشکی طی سال‌های اخیر پرداخت.

 

 آقای دکتر لطفا در خصوص تاریخچه تأسیس بسیج  جامعه پزشکی برایمان توضیح دهید؟

متولیان: در حال حاضر در چهلمین سال تأسیس سازمان بسیج قرار داریم و امیدواریم به طور موفقیت‌آمیزی وارد چله دوم تأسیس بسیج کشور شویم. چرا که فرهنگ بسیجی زندگی کردن همیشه مورد تأکید امام راحل و مقام معظم رهبری بوده است.

بسیج جامعه پزشکی در آغاز با تشکیل تیم‌های اضطراری در زمان دفاع مقدس آغاز شد. در زمان جنگ با توجه به اضطراری بودن وضعیت کشور تعدادی از پزشکان به صورت تیم‌هایی سازمان‌دهی شدند و در زمان حمله دشمن و مجروحیت رزمندگان بلافاصله در محل حضور پیدا می‌کردند و به خدمت‌رسانی به مجروحان می‌پرداختند.در آن دوران پزشکان به صورت تیمی آموزش‌هایی را دیدند و همین تیم‌ها پایه تشکیل بسیج جامعه پزشکی بوده‌اند.

این پزشکان در خط مقدم جبهه‌ها  حضور می‌یافتند و به مجروحین خدمت‌رسانی می‌کردند.

*شهادت 250 پزشک در دروان دفاع مقدس

 در دوران دفاع مقدس چند نفر از پزشکان به شهادت رسیدند؟

متولیان: در دوران دفاع مقدس حدود 250 نفر از پزشکان جان خود را در راه انقلاب فدا کردند و تعداد زیادی نیز مجروح شدند.

 آیا پزشکان بسیجی در جنگ عراق و سوریه نیز حضور یافتند؟

متولیان: این مدل خدمت‌رسانی در جنگ علیه داعش و دفاع از حرمین نیز وجود داشت به طوری که پزشکان با ایجاد اتاقک‌هایی آن را تبدیل به بیمارستان‌های کوچکی می‌کردند و در همان خط مقدم  جراحی‌های سنگین را بر روی مجروحین انجام می‌دادند. در  جنگ سوریه حدود 6 هزار نفر از مردم مظلوم و مجروحان توسط اعضای بسیج جامعه پزشکی درمان شدند که این موضوع ثمره شکل گرفتن تیم‌های اضطرار در دوران دفاع مقدس است.

بسیج جامعه پزشکی در سیل اخیر چه خدماتی را به مردم ارائه داد؟

متولیان: در حادثه سیل اخیر که تعداد زیادی از استان‌های کشور را درگیر کرده بود 153 تیم از بسیج جامعه پزشکی در قالب متخصصان جراحی عمومی ، جراحی عروق، پزشکی عمومی و پرستار به مناطق اعزام شدند. سازماندهی تمام این افراد بر عهده سازمان بسیج جامعه پزشکی بود اما نکته قابل توجه این است که تمام پزشکان حاضر در مناطق به صورت داوطلبانه اقدام به خدمت‌رسانی کردند. تجربه ما نشان داده که پزشکان جهادگر همواره خود را آماده حضور در میدان و کمک به هموطنان می‌دانند به طوری که در زمان بحران شاهد تماس‌های مکرر این افراد برای حضور در مناطق و خدمت‌رسانی به مردم هستیم.

به طور مثال در ماجرای بمب‌گذاری چابهار تنها یک جراح اعصاب در منطقه حضور داشت که بلافاصله پس از این حادثه چندین جراح اعصاب داوطلب به منطقه اعزام شدند و پس از آن نیز 5 جراح اعصاب دیگر و 5 جراح عروق به صورت شبانه‌روزی در این منطقه به مجروحین خدمت‌رسانی کردند که این موضوع نشان‌دهنده روحیه جهادی پزشکان است.

*شهادت 11 پزشک در جنگ علیه با داعش

در کشور سوریه و عراق و در مسیر مبارزه با داعش نیز پزشکان یا پرستاران به شهادت رسیدند؟

متولیان: در جنگ علیه داعش و دفاع از حرمین شاهد شهادت 11 نفر از پزشکان و پرستاران بودیم. یکی از این پزشکان در حال انجام مأموریت با مجروحی که دچار پارگی شدید قلب شده بود و نیازمند فوری خون بوده است مواجه می‌شود که این پزشک مشاهده می‌کند که گروه خونی‌اش با گروه خونی مجروح همخوانی دارد لذا در همان موقع خون خود را برای زنده ماندن مجروح به وی اهدا می‌کند که این پزشک سه ماه بعد به شهادت رسید و پیکرش چندین ماه بین خطوط جا مانده بود.

 در جنگ سوریه چند مجروح به وسیله پزشکان بسیجی مداوا شدند؟

متولیان: در جنگ و مبارزه با داعش 6 هزار مجروح توسط پزشکان جامعه بسیجی به کشور انتقال پیدا کردند و تحت درمان قرار گرفتند.

 آیا در هر استان ما شاهد پایگاه‌های بسیج جامعه پزشکی هستیم؟

متولیان: بله، ما در تمام استان‌ها پایگاه بسیج جامعه پزشکی داریم که در شهرستان‌ها این پایگاه‌ها به صورت کانون فعالیت می‌کنند در حال حاضر 700 کانون در شهرستان‌ها ثبت شده‌اند که تمام آنها تیم‌هایی متشکل از گروه‌های مختلف پزشکی را به مناطق محروم برای خدمت‌رسانی رایگان به مردم اعزام می‌کنند. امسال نیز 700 تیم 5 نفره به مناطق محروم شهرهای مختلف کشور مراجعه کردند که در مجموع شاهد 5 هزار اعزام پزشکان به مناطق مختلف کشور بوده‌ایم.

در حال حاضر جمعیت جامعه بسیجی نیم میلیون نفر برآورد می‌شود و در سال گذشته 6 هزار نفر به عضویت بسیج پزشکی در آمده‌اند

 آیا پزشکان مناطق جغرافیایی مختلف به شهرهای دیگر اعزام می‌شوند؟

متولیان: اغلب پزشکان ما در مناطق محروم منطقه خود فعال هستند اما گاهی مشاهده می‌کنیم در منطقه‌ای خاص نیاز به یک متخصص یا جراح وجود دارد که از شهر تهران یا سایر شهرها با هماهنگی‌های لازم پزشک متخصص به آن منطقه منتقل می‌شوند. ایجاد این شبکه مویرگی هزینه‌های ما را بسیار کاهش داده و از آنجا که پزشکان هر منطقه با فرهنگ شهرهای خودشان آشنا هستند کار برای آنها آسان‌تر است.

*پایش خون 7 میلیون نفر توسط پزشکان بسیجی

در طرح ملی پایش فشارخون بسیج جامعه پزشکی چه نقشی ایفا کرد؟

متولیان: در طرح ملی کنترل فشارخون پزشکان بسیجی در تمام مناطق صعب‌العلاج و دورافتاده حضور یافتند و فشارخون 7 میلیون نفر را پایش کردند این عملیات در قالب 921 تیم انجام شد. ما حتی از مناطق مرزی نیز دریغ نکردیم و پزشکان با حضور در این مناطق اطلاعات سلامت این افراد را کسب کردند و در سامانه‌های وزارت بهداشت به ثبت رسید. در این عملیات بیش از 3 هزار پزشک از بسیج جامعه پزشکی حضور یافتند.

 در مراسم اربعین حسینی پزشکان بسیجی چه خدماتی ارائه دادند؟

متولیان: در مراسم اربعین حسینی که با این حجم از زائران برگزار می‌شود سازمان ما حتی یک ریال بودجه هم دریافت نکرد و تما خدمت‌رسانی‌ها از طریق پزشکان آن هم به صورت رایگان انجام شد به طوری که پزشکان  تنها 2.5 میلیارد تومان دارو برای خدمت‌رسانی به زائران اهدا کردند همچنین دندانپزشکانی که در منطقه حاضر می‌شدند با خودشان دارو به همراه می‌آوردند تا مشکلات زائران بیمار را حل کنند.

ما در این مراسم 110 موکب ایجاد کردیم که 13 موکب در کشور ایران تشکیل شده بود. در موکب 285 که بنده مسوول آن بودم حدود 50 هزار ویزیت رایگان توسط پزشکان انجام شده است در این موکب‌ها 1500 نفر از کادر درمانی حاضر شدند این موضوعی در حالی رخ داد که حتی یک ریال بودجه در اختیار ما قرار نگرفته بود.

*طرح نسیم اجرا خواهد شد؟

سوال: بسیج جامعه پزشکی برای خدمت‌رسانی به محرومین چه برنامه‌ای دارد؟

متولیان: بررسی‌ها نشان می‌دهد که کمیته امداد سالانه 700 میلیارد تومان هزینه برای درمان افراد تحت پوشش می‌پردازد. در همین راستا برنامه‌ریزی‌هایی انجام شد تا در قالب طرح نسیم تفاهم‌نامه‌ای با کمیته امداد و وزارت بهداشت به امضا برسانیم که در این طرح یک میلیون نفر از هموطنان نیازمند شناسایی و خدمات به آنها ارائه شود.

در طرح ملی کنترل فشارخون پزشکان بسیجی در تمام مناطق صعب‌العلاج و دورافتاده حضور یافتند و فشارخون 7 میلیون نفر را پایش کردند

در قالب این طرح پرونده الکترونیک برای تمام افراد تشکیل خواهد شد و خدمت‌رسانی به آنها به صورت ادامه‌دار انجام می‌شود. در این طرح در نظر داریم در مراکز استان‌های محروم مرکز مجهز درمانی راه‌اندازی شود تا نیازمندان واقعی به صورت رایگان در این مراکز درمان شوند.

 

 آیا اقدامات بسیج جامعه پزشکی مواز‌ی‌کاری با اقدامات وزارت بهداشت نیست؟

متولیان: تمام هدف ما خدمت‌رسانی به محرومین است و ما سعی خود را می‌کنیم تا کارهای بر زمین مانده را انجام دهیم همانطور که مقام معظم رهبری از تعبیر آتش به اختیار استفاده کرده‌اند پزشکان ما نیز تلاش می‌کنند با عمل به این موضوع خدمت‌رسانی به محرومین را در دستور کار قرار دهند. به طور مثال در سیل اخیر وقتی ما مشاهده کردیم که جمعیت هلال‌احمر در حوزه امداد و نجات موفق عمل کرده است خدمت‌رسانی در سطح دو و ارائه خدمات پزشکی را به عهده گرفتیم تا کمکی به جمعیت هلال‌احمر و مردم مناطق سیل‌زده انجام داده باشیم.

*نیم میلیون پزشک بسیجی داریم

 بسیج جامعه پزشکی چند عضو دارد؟

متولیان: در حال حاضر جمعیت جامعه بسیجی نیم میلیون نفر برآورد می‌شود و در سال گذشته 6 هزار نفر به عضویت بسیج پزشکی در آمده‌اند.

 در خصوص برنامه‌ها و اقدامات آتی‌تان برای‌مان توضیح دهید؟

متولیان: تا کنون بسیج جامعه پزشکی 9 کنگره در حوزه حوادث و بلایا برگزار کرده که بیش از دو هزار شرکت‌کننده در آن حضور یافته‌اند و ریشه ایجاد ستاد مدیریت بحران و حوادث و بلایا از همین کنگره‌ها بوده است.

بسیج جامعه پزشکی در زمینه آسیب‌های اجتماعی نیز فعالیتی دارد؟

متولیان: ما در حوزه آسیب‌های اجتماعی به طور جدی ورود نکرده‌ایم اما با سپاه پاسداران همکاری‌هایی انجام می‌دهیم همچنین روانشناسان و پزشکان ما به کمپ‌های بازپروری اعزام می‌شوند تا درمان این افراد را به صورت رایگان بر عهده بگیرند.

 پزشکان برای همکاری با بسیج جامعه پزشکی از چه طریقی می‌توانند اقدام کنند؟

متولیان: برای ما فرقی نمی‌کند که پزشکی بسیجی باشد یا نباشد این افراد می‌توانند پروپوزال خود را در خصوص نحوه شناسایی مناطق محروم و خدماتی که این افراد نیاز دارند را به ما ارائه دهند و ما نیز تمام تلاش خود را برای کمک به آنها انجام خواهیم داد و خدماتی از قبلی تأمین دارو، تجهیزات پزشکی و خودرو را بر عهده خواهیم گرفت اما شرط ما این است که سازماندهی بر عهده بسیج جامعه پزشکی باشد.

برخی از شرکت‌های داروسازی به طور ماهانه داروهایی را به ما اهدا می‌کنند که همین موضوع باعث شده ما برای کمک به محرومیت پس‌انداز دارویی داشته باشیم و در زمانی که فردی از ما کمک‌های دارویی مطالبه می‌کند داروهای مورد نیاز را در اختیارش قرار دهیم.

*برنامه‌ریزی برای ارتقای معنویت پزشکان

 در خصوص برنامه‌های فرهنگی بسیج جامعه پزشکی توضیح دهید؟

متولیان: ما طی برنامه‌های آتی تمام تلاش خود را برای ارتقای معنویت پزشکان به کار خواهیم گرفت این افراد با حضور در مناطق محروم و همچنین حضور در مراسم راهیان نور با مشکلات مردم آشنا می‌شوند و همچنین فضا و سختی‌های جبهه و جنگ را درک می‌کنند که این موضوع علاوه بر اینکه باعث کاهش فقر مردم به دلیل دریافت خدمات درمانی خواهد شد در خصوص ارتقای معنویت پزشکان تأثیرگذاری بسیاری دارد.

امر خدمت‌رسانی با نوعی اخلاص، بدون چشم‌داشت و توقع خالصانه در حوزه بهداشت و درمان به مردم به ویژه در مناطق محروم باعث شده که تعلقات مادی و دنیوی هدف کار پزشکان مانند رسیدن به پُست و مقام، منفعت طلبی یا ثروت اندوزی نباشد؛ این نوع تفکر، جایی در اعتقادات اعضای بسیج جامعه پزشکی ندارد و صرفا خدمت رسانی و اخلاص به درگاه باری تعالی است.

ایجاد انتشارات، بانک اطلاعاتی شهدای جامعه پزشکی، برگزاری سالانه محفل انس تیم‌های اضطراری دوران دفاع مقدس، برگزاری همایش سلامت معنوی با مشارکت فرهنگستان علوم پزشکی و برپایی غرفه‌های فرهنگی و یادمان شهدا در برنامه‌های مختلف از جمله اقدامات فرهنگی به شمار می‌رود.

انتهای پیام/

برچسب ها:

اجتماعی