۸۰۰,۰۰۰ کشته و ۶,۴۰۰,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ دلار، هزینه جنگ‌های آمریکا در غرب آسیا

به گزارش مشرق، نتایج یک تحقیق جدید در آمریکا نشان می‌دهد جنگ‌هایی که آمریکا از قریب دو دهه پیش به بهانه مبارزه با تروریسم آغاز کرده، هزینه‌های مالی و جانی هنگفتی هم برای آمریکا و هم برای کشورها هدف، به بار آورده است. 

بیشتر بخوانید:

غرب و رسوا شدن یک دروغ «شیمیایی» دیگر در سوریه

بر اساس این مطالعه که در قالب پروژه «هزینه‌های جنگ» دانشگاه «براون» انجام گرفته، در جریان این جنگ‌ها دستکم ۸۰۱,۰۰۰ نفر جان خود را از دست داده‌اند، که حدود نیمی از آن‌ها غیرنظامی بوده‌اند. این جنگ‌ها همچنین ۶.۴ تریلیون دلار هزینه بر جای گذاشته‌ است.

به نوشته پایگاه «تسک اند پرپس»، با این وجود، محققان این پروژه هشدار داده‌اند که آمار واقعی کشته‌ها و هزینه‌ها، احتمالا به مراتب بیش از این رقم است، چراکه در این مطالعه، صرفا آمار کشته‌هایی در نظر گرفته شده که مستقیما در حملات و انفجارها، از جمله حملات پهپادی و انفجار بمب‌های دست‌ساز، جان خود را از دست داده‌اند و از آمار مربوط به افرادی که به صورت غیرمستقیم به واسطه تبعات جنگ جان خود را از دست داده‌اند، در این مطالعه لحاظ نشده است.

این ابهام حتی در خصوص کشته‌های مستقیم جنگ هم وجود دارد. مؤسسه براون در این خصوص گفته است: «روشن است که ما احتمالا هرگز نمی‌توانیم تعداد کشته‌های مستقیم این جنگ‌ها را بدانیم. به عنوان نمونه، احتمال دارد که در عملیات بازپس‌گیری موصل و دیگر شهرها از داعش، ده‌ها هزار غیرنظامی جان خود را از دست داده باشند، اما اجساد آن‌ها ممکن است که پیدا نشده باشد».

در این پروژه، هزینه‌های انسانی، اقتصادی، زیست محیطی و طبیعی جنگ موسوم به «جنگ با ترور» که هنوز هم در جریان است، ارزیابی شده است.

مسئولان این پروژه می‌گویند آمارهای آن‌ها بر مبنای تحقیقات وزارت دفاع آمریکا، دفتر پژوهش‌های کنگره، سامان ملل متحد، سازمان‌های مردم‌نهاد و گزارشگران میدانی به دست آمده است.

هرچند در این مطالعه آمار مرگ‌های غیرمستقیم لحاظ نشده، اما نسبت این مرگ‌ها به مرگ مستقیم، ۴ به ۱ در نظر گرفته شده، که در این صورت می‌توان تصور کرد که حدود ۴ میلیون نفر هم به صورت غیرمستقیم به دلیل عواملی چون نرسیدن مواد غذایی و آب و همچنین نبود بهداشت و درمان، در این جنگ‌ها جان خود را از دست داده‌اند. 

بر اساس این مطالعه، در مجموعه ۷,۰۱۴ نظامی آمریکایی در جریان این درگیری‌ها کشته شده‌اند. ۷,۹۵۰ نیروی قراردادی شرکت‌های امنیتی آمریکایی هم در این جنگ‌ها کشته شده‌اند.

در این پروژه تعداد مجروحین محاسبه نشده، اما در این مطالعه عنوان شده است که بیش از ۲۱ میلیون نفر در سرتاسر خاورمیانه احتمالا به واسطه این جنگ‌ها، از خانه‌های خود آواره شده‌اند.

محققان این پروژه نوشته‌اند که «جنگ علیه تروریسم» که از چهار کشور افغانستان، عراق، سوریه و پاکستان شروع شده بود، اکنون به ۸۰ کشور بسط یافته و به یک «جنگ جهانی» بدل شده است. در این مطالعه هشدار داده شده است که هرچه این جنگ بیشتر ادامه یابد، هزینه‌های مالی و جانی آن نیز به مراتب بیشتر خواهد شد.

خروج از غرب آسیا (خاورمیانه) یکی از وعده‌های اصلی «دونالد ترامپ» نامزد وقت جمهوری‌خواهان در جریان رقابت‌های انتخاباتی سال ۲۰۱۵ بود. وی از زمان ورود به کاخ سفید چند بار دستور خروج نظامی از سوریه را داده، اما هر بار در این تصمیم تجدید نظر کرده است. آخرین مورد از دستورات وی، مهر ماه امسال بود که بر اساس آن قرار بود تمام ۱۰۰۰ نیروی نظامی آمریکایی که در شمال سوریه مستقر بودند، این منطقه را ترک کنند. با این حال، وی بعدا به واسطه وجود چاه‌های نفت در این منطقه، از تصمیم خود عقب‌نشینی کرد. روزنامه «نیویورک‌تایمز» روز گذشته گزارش داد که عملیات‌های نظامی آمریکا در شمال سوریه از سر گرفته شده و اکنون وزارت دفاع آمریکا تصمیم گرفته ۵۰۰ نظامی را در این منطقه حفظ کند.

آمریکا در سال ۲۰۰۱ میلادی و پس از حملات یازده سپتامبر به برج‌های مرکز تجارت جهانی نیویورک، به بهانه مقابله با القاعده و دیگر گروه‌های تروریستی، ابتدا به افغانستان و دو سال بعد به عراق حمله کرد. «جورج بوش» رئیس‌جمهور وقت آمریکا پس از این دو حمله، مدعی شد که آمریکا در نبرد با تروریسم پیروز شده و «مأموریت انجام شده است.» با این وجود، با گذشت ۱۸ سال، آمریکا همچنان هم در عراق و هم در افغانستان حضور نظامی دارد و چشم‌اندازی هم برای پایان این جنگ‌ها وجود ندارد.

برچسب ها:

جهان