به گزارش خبرنگار سلامت خبرگزاری فارس، حسامالدین آشنا مشاور رئیسجمهور امروز در مراسم روز جهانی ایدز که در وزارت بهداشت برگزار شد، با تاکید بر اینکه سیاست سلامت یکی از حوزههای اصلی سیاستگذاری عمومی در کشورهاست، گفت: دولتها نسبت به پیامد سیاستگذاری یا عدم سیاستگذاری صحیح در سلامت عمومی مسئول هستند و این در اصول 3، 29، 30 و 43 قانون اساسی وجود دارد که در آن سلامت به عنوان حق همگانی مورد توجه قرار گرفته است.
وی اضافه کرد: با گذشت سه دهه از همهگیری جهانی ایدز امروز ما در آستانه آغاز پنجمین برنامه استراتژیک مبارزه با ایدز در کشور هستیم.
مشاور رئیسجمهور افزود: اگر بپذیریم ایدز محصول سلسلهای از عوامل اجتماعی است، ضمن توجه به وجوه بهداشتی آن باید آن را از منظر راهبردی نیز مورد توجه قرار دهیم، ضمن اینکه تشکیل کمیته نظارت بر حسن اجرای برنامه ایدز در سطح استانی و کشوری گام مهمی بود که در چارچوب برنامه کشوری ایدز برداشته شده و اکنون لازم است با استراتژی مشخص و شاخصهای مناسب نقش هر دستگاه مشخص شود.
آشنا با تاکید بر اینکه این کار باعث جلوگیری از شکاف بین بخشی میشود، گفت: اگر نظام سلامت بتواند به روشنی نتیجه و اثر اقدامات خود را در کاهش بار بیماریها و افزایش سلامت جامعه نشان دهد، بسیار موثر است.
وی با اشاره به 10 گزاره مهم در آستانه برنامه پنجم استراتژیک کنترل ایدز در کشور افزود: در طول چند سال گذشته برنامه تشخیص بیماری ایدز شتاب بیشتری گرفته و برنامه کنترل این بیماری در حال ادغام در نظام سلامت است.
مشاور رئیسجمهور با تاکید بر اینکه پوشش درمان این بیماران افزایش یافته، افزود: این پوشش به شکلی است که در این مرحله بخش زیادی از افراد شناسایی شده و تحت درمان قرار گرفتند.
آشنا با اشاره به اینکه مطالعات حاکی از آن است که هنوز تعداد زیادی از بیماران ایدز شناسایی نشده، تصریح کرد: باید با تدوین و پوشش برنامهها، تشخیص به موقع گسترش یابد.
وی با تاکید بر اینکه لازم است سرمایه گذاری بیشتری در برنامه پیشگیری از این بیماری انجام شود، یادآور شد: خوشبختانه اطلاع پیدا کردیم در سالهای اخیر گامهای بلندی در پیشگیری از انتقال بیماری از مادر به جنین برداشته شده و با در نظر گرفتن زیرساختهای وسیع وزارت بهداشت انتظار این است که با اجرای برنامه پنجم کنترل گسترش استراتژیک ایدز، انتقال بیماری از مادر به جنین به شدت کاهش یابد و این نکته نشاندهنده توان نظام در این خصوص است.
مشاور رئیسجمهور با بیان اینکه برنامه کاهش آسیب نقش مهمی در کنترل ایدز دارد، افزود: باید در چارچوب سیاست اقتصاد مقاومتی به اثربخشی برنامهها با صرف هزینه کمتر توجه کنیم و راهکارهای موثرتر جایگزین شود.
آشنا با تاکید بر لزوم حفظ حرمت و کرامت انسانی در همه سطوح از ارتباطات اجتماعی و ارائه خدمات به این بیماران ابراز داشت: بدون حفظ حرمت افراد نمیتواند خدمات موثری برای آنها فراهم کرد.
وی با بیان اینکه افرادی که با ویروس ایدز زندگی میکنند بیشتر از بقیه از عواقب آن آگاهی دارند، خاطرنشان کرد: اگر به این مسئله تبعیض در ارائه خدمت نیز اضافه شود، دیگر امید چندانی برای این بیماران باقی نخواهد ماند. در نتیجه باید بکوشیم با ایفای نقش موثر در کاهش تبعیض به سهم خود عمل کنیم.
مشاور رئیسجمهور با تاکید بر اینکه نیازمند استراتژی ارتباط و رسانه موثر در خصوص آگاهیبخشی در باره بیماری ایدز هستیم، افزود: مسئله آموزش نه تنها به بیماران بلکه به سایر اقشار و ذیربطان نیز ارائه شود و بدون اطلاعرسانی شفاف و کارآمد نمیتوان انتظار زیادی داشت و لزوم چنین استراتژی ارتباطی بیشتر احساس میشود.
آشنا با اشاره به اهمیت اطلاعرسانی و آموزش در خصوص بیماری ایدز به مردم تصریح کرد: اگر به اندازه کافی به جامعه آگاهی داده بودیم، هیچ کس نمیتوانست ادعا کند که فقط به جهت خونگیری در باره بیماری دیابت تعدادی از مردم مبتلا شدند. در حالی که به دلیل فقدان آگاهی عمومی و فقدان سرمایه اجتماعی دولت، مردم سخن ما را باور نکردند.
وی با بیان اینکه کاهش سرمایه اجتماعی همان ایدز است، گفت: اما در جامعه این ایدز اجتماعی است، ضمن اینکه به ما یاد دادهاند که ایدز توان دفاعی بدن را کاهش میدهد، در حالی که اعتماد مردم به نهادهای حاکمیتی و اعتماد نهادهای حاکمیتی به تکتک افراد بسیار مهم است.
مشاور رئیسجمهور خاطرنشان کرد: قبول کنیم که ما فقط با ایدز در سطح سلبی روبهرو نیستیم و باید نگران تضعیف سرمایههای اجتماعی و قدرت دفاعی جامعه در برابر شایعات و اخبار مخرب و بیاعتمادیهای روزافزون باشیم، ضمن اینکه باید رویکرد جدیدی را در این خصوص اتخاذ کنیم.
انتهای پیام/