جزئیات منابع 302 هزار میلیارد تومانی هدفمندی یارانه‌ها در لایحه بودجه 99+جدول

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، محمدباقر نوبخت طی روزهای اخیر از افزایش درآمد هدفمند سازی یارانه‌ها به 302 هزار میلیارد تومان در لایحه بودجه سال 99 خبر داد.

رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور گفته حدود 302 هزار میلیارد تومان یارانه آشکار برای سال آینده پیش‌بینی شده است که 186 هزار میلیارد تومان آن به صورت نقدی و غیرنقدی میان خانواده‌ها توزیع می‌شود.

برای اینکه وضعیت درآمدهای تبصره 14 بودجه یا به عبارتی منابع ناشی از افزایش قیمت حامل‌های انرژی در لایحه بودجه سال آینده مشخص شود برخی ارقام را مرور می‌کنیم.

جدول پیشنهادی منابع ناشی از هدفمندسازی یارانه‌ها در لایحه بودجه 99- ارقام هزارمیلیارد تومان
ردیف عنوان میزان درآمد در لایحه بودجه 99 میزان درآمد در قانون بودجه 98
1 فروش داخلی گاز  30  24,5
2 صادرات گاز 45 جزو درآمد هدفمندی نبوده است
3 فروش صادراتی 5 فرآورده نفتی اصلی (بنزین، گازوئیل و ...) 82 تا 83  43,5
فروش داخلی 5 فرآورده نفتی اصلی  86 45,5
خوراک و میعانات گازی پتروشیمی‌ها  25  جزو درآمد هدفمندی نبوده است
برق با احتساب عوارض و سایر 25 23,6
7 آب و سایر  9 3,3

سرجمع این ارقام 302 هزار میلیارد تومان می‌شود که به نسبت درآمدهای هدفمندی در سال 98 رشد 114 درصدی دارد که در نوع خود جالب است و اینکه چرا در سالهای گذشته  منابع این بخش شفاف‌تر نشد.

مرکز پژوهش‌های مجلس در این باره معتقد است: در سال ۱۳۹۸ فقط 45 درصد از کل منابع حاصل از اجرای قانون به سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها اختصاص خواهد یافت.

ایراد مهم قانون هدفمندی سازی یارانه‌ها در نظر نگرفتن نقش عرضه انحصاری دولت انرژی در مصرف بالای انرژی در کشور بوده است به گونه‌ای که قانون هدفمند کردن یارانه‌ها فقط اشاره مختصری به ضرورت ارتقای راندمان نیروگاه‌ها و کاهش اتلاف شبکه توزیع داشته اما توجه جدی به اصلاح تلفات زنجیره عرضه انرژی ندارد. این در حالی است که بخش عمده‌ای از انرژی کشور در پالایشگاه‌های نفت و گاز و نیروگاه‌های برق به هدر می‌رود تلفات بخش عرضه انرژی قبل از اینکه به دست مصرف کننده نهایی برسد تقریباً سالیانه معادل ۵۰۰ میلیون بشکه نفت خام یا روزانه ۱.۳ میلیون بشکه نفت است کاهش میزان تلفات در زنجیره تولید تا مصرف انرژی خود می تواند گامی بسیار مهم در راستای عمل کردن یارانه‌ها باشد که عمده آن نیز در اختیار بخش دولتی است.

به گزارش فارس، صادرات گاز و خوراک و میعانات گازی پتروشیمی‌ها دو سرفصل جدید از منابع هدفمندی یارانه‌ انرژی بوده که دولت برای سال آینده در نظر گرفته است.

همچنین دوبرابر شدن صادرات فرآورده‌های نفتی که عمده بار آن روی صادرات بنزین خواهد بود و از 43 هزار میلیارد تومان سال جاری به 83 هزار میلیارد تومان در لایحه بودجه 99 خواهد رسید.

انتهای پیام/

برچسب ها:

اقتصادی