به گزارش مشرق، مرتضی زینعلی، مدیر انتشارات جامعهنگر در گفتوگو با ایبنا، با بیان اینکه کاهش قیمت کاغذ در هفتههای اخیر تاثیر زیادی در صنعت نشر نداشته است، گفت: علت اصلی کاهش قیمت کاغذ این است که در این هفتهها به دلیل برداشته شدن محدودیت واردات کاغذ، عرضه این کالا در بازار زیاد شده است و تجربه نشان داده زمانی که جنس در بازار زیاد باشد رقابت ایجاد میشود.
وی ادامه داد: رقابت در میان واردکنندگان و عرضهکنندگان کاغذ میتواند در تعدیل و واقعی شدن قیمت تاثیر داشته باشد و این روزها هم شاهد این موضوع هستیم که برداشتن محدودیتها تاثیر زیادی در این زمینه داشته است.
این ناشر در توضیح ثابت ماندن قیمت کتابها باوجود پایین آندم قیمت کاغذ، گفت: زمانی که قیمتها بالا رفت خیلی از ناشران به دلیل تاثیر قیمت در عرضه کالا نتوانستند بهای کتاب را افزایش دهند؛ بلکه سود خود را کاهش دادند تا تقاضای بازار کمتر از این نشود، به همین دلیل قیمت را متعادل و از سود انتشارات کم کردند.
زینعلی یادآور شد: در زمان گرانی کاغذ، ناشران زیادی ترجیح دادند هزینهها را رهبری کنند و کاهش تخفیف را در دستور کار خود داشته باشند تا بهای کتاب به تعادل برسد، زیرا با بد شدن وضعیت معیشتی مردم، قطعا کتاب از اولین کالاهایی است که از سبد مردم خارج میشود.
وی افزود: بسیاری از ناشران به دلیل ترس از کاهش تقاضا قیمت کتابهای خود را افزایش ندادند و سعی کردند سود ناخالص خود را کمتر و هزینههای خود را مدیریت کنند تا در بخش تقاضا کاهشی نداشته باشند.
زینعلی با بیان اینکه کاهش قیمت کاغذ از اواخر مهر و آبان امسال آغاز شد، عنوان کرد: اوایل مهر که اوج کار ما بود و تقاضا برای خریداری کتاب داشتیم قیمتها بالا بود. از طرف دیگر امسال نسبت به سالهای قبل با کاهش تقاضا از سوی مشتریان و مخاطبان روبهرو بودیم.
وی یادآور شد: باید بگویم این کاهش قیمتها برای ناشران تفاوت زیادی نداشته است؛ من که در بخش کتاب دانشگاهی فعالیت میکنم، شاهد کاهش متقاضیان هستم؛ اتفاقی که در سالهای اخیر رخ نمیداد.
زینعلی با بیان اینکه ناشر در صورتی کتاب بیشتر چاپ میکند که افزایش تقاضا از سوی مخاطبانش داشته باشد، توضیح داد: مساله اینجا است که اکنون دیگر این کشش از سوی مخاطبان وجود ندارد و استفاده از این کتابها نه تنها مثل سالیان گذشته نیست؛ بلکه کمتر هم شده است و البته علت آن ارتباط با وضع معیشتی دانشگاهها و دانشجویان دارد.
مدیر انتشارات جامعهنگر با اشاره به انجام تحقیق میدانی از کتابفروشیها، گفت: در این تحقیقات متوجه شدیم امسال کتابفروشان با تقاضای زیادی از سوی دانشجویان برای خریداری و تهیه کتابهای دست دوم یا نسخههای غیراصل روبهرو بودند و این موضوع نشاندهنده نامناسب بودن وضع معیشتی جامعه دانشگاهی است.