به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری فارس، سامانه «فارس من» چند روز پیش در خبرگزاری فارس افتتاح و قرار شد پیگیر مطالبات و مشکلات مردم باشد و در سریعترین زمان ممکن پاسخی از مسئولان مربوطه دریافت کرده و موارد پیگیری شده را اعلام کند.
یکی از مطالبات مطرح شده از سوی مردم،وضعیت آموزش به کودکان کار و خیابان است.
مخاطبان خبرگزاری فارس که هریک به عنوان سردبیر این خبرگزاری، سوژه ها و مشکلات خود را می توانند مطرح کنند، به عنوان یکی از مطالبات خود، رسیدگی به وضعیت آموزش کودکان کار و خیابان را درخواست کرده و گفتهاند: «برای ادامه تحصیل کودکان کار باید فکری کنیم و اگر کودکان کار مورد آموزش تربیتی و تحصیلی قرار نگیرند مطمئنا در بستر جرم خیز قرار خواهند گرفت.پس توجه به این مقوله را باید با نگاهی بلندمدت نگریست.»
به همین دلیل با داریوش بیاتنژاد مدیرکل بهزیستی استان تهران به گفتوگو پرداختیم تا وضعیت آموزش به این کودکان روشن شود.
وی در مورد وضعیت ادامه تحصیل و ارائه خدمات آموزشی و تربیتی به کودکان کار و خیابان گفت: حدود ۲۳ مرکز در بخش خصوصی ایجاد کردهایم که متناسب با امکانات بهزیستی خدمات خوبی به این کودکان ارائه میدهد اما کافی نیست و هنوز هم در نقاط پرتردد شهر آنها را میبینیم و اینجاست که هم حمایت نهادها را میخواهیم و هم مردم باید پای کار بیایند.
مدیرکل بهزیستی استان تهران تصریح کرد: شاید مردم از نظر احساسات دینی و ملی در مقابله با کودکان کار دچار احساسات شوند و کمکهای نقدی به آنها بکنند اما باید بدانند این کار، فرآیند حضور کودکان را در معابر تقویت میکند در حالی که اگر استقبال مردمی نشود به صورت هدفمند میتوانیم به این کودکان کمک کنیم.
نحوه پذیرش کودکان کار و خیابان در بهزیستی
وی با اشاره به حمایتهای کمیته امداد و بهزیستی در بحث کودکان کار و آموزش به آنها گفت: رویه کار در بهزیستی به اینگونه است که مراکز اورژانس اجتماعی و واحدهای اجرایی این کودکان را به صورت خودمعرف و یا به صورت معرفی از سوی دستگاه قضایی و نیروی انتظامی پذیرش میکنند و در اقدام اول مصاحبه مددکاری انجام میشود و بررسی اولیه روی وضعیت این کودکان صورت میگیرد و چنانچه با دستورالعملهای بهزیستی مطابقت داشته باشد پذیرش و امکان دریافت خدمات آموزشی، بهداشتی و ... فراهم خواهد شد.
بیاتنژاد تأکید کرد: علاوه بر ارائه خدمات به این کودکان، به خانواده کودکان کار نیز ورود می کنیم بگونه ای که وضعیت سلامت، شغل، وضعیت روحی و روانی، ثبات در نهاد خانواده، مسائل و مشکلات مالی، فرهنگی و ... آنها بررسی میشود.
پذیرش ۳هزار کودک کار در سال گذشته
مدیرکل بهزیستی استان تهران افزود: در سال گذشته حدود 3 هزار کودک کار را پذیرش کردهایم و به نظر میرسد به همین تعداد نیز متأسفانه کودک زبالهگرد داشته باشیم اما آنچه اهمیت دارد این است که در بررسیها بیش از 70 درصد از کودکان کار و خیابان اتباع خارجی هستند و بین این اتباع، حدود 70 درصد غیرمجاز هستند یعنی اوراق هویتی ندارند و غیرقانونی در کشور سکونت دارند که این کار را برای ما سخت میکند.
وی ادامه داد: ما برای ارائه خدمات به این کودکان که غیرمجاز در کشور هستند، محدودیت داریم و این سؤال جدی مطرح است که تا کنون اداره اتباع وزارت خارجه به آن پاسخی نداده، این است که چرا با وجود قوای نظامی و امنیتی قوی در کشور این تعداد کودک آن هم که بیشتر از افغانستان و پاکستان به صورت غیرمجاز وارد کشور میشوند.
ارائه خدمات به کودکان کار بدون اسناد هویتی سخت است
بیاتنژاد افزود: این افرادی که اسناد هویتی ندارند برای دریافت خدمات درمانی دچار مشکل میشوند ما کودکان کار و افراد مجهولالهویه زیادی داریم که به دستور مقامات قضایی باید آنها را حمایت کنیم، اما نداشتن مدارک باعث هزینههای سنگینی به سازمان شده است.
افزایش ۱۰درصدی پذیرش کودکان کار در ۶ماهه اول سال
مدیرکل بهزیستی استان تهران با اعلام جزئیات خدمترسانی به کودکان کار گفت: بر اساس آخرین آمار کودکان خیابانی که بر حسب پذیرش در مراکز دولتی و غیردولتی ثبت شده در مراکز دولتی در 6 ماهه اول سال 96، حدود 524 نفر و در 6 ماهه اول سال 97 حدود 583 کودک پذیرش شده که 10.12 درصد افزایش را نشان میدهد.
فعالیت ۳ مرکز دولتی و ۲۰ مرکز خصوصی برای آموزش کودکان کار و خیابان
وی ادامه داد: در شهرستانهای تهران و ری، سه مرکز دولتی کودکان خیابانی و 20 مرکز حمایتی ـ آموزشی کودک و خانواده در سه شهرستان تهران، شمیرانات و ری وجود دارد که علت افزایش 10 درصدی طی این مدت به دلیل افزایش ارجاع کودکان از طریق شهرداری بوده است.
آمار ارائه خدمات در بخش دولتی به کودکان کار و خیابان
بیاتنژاد گفت: در بخش دولتی به 280 کودکان خیابانی در 6 ماهه اول امسال خدمت سوادآموزی به 230 کودک خیابانی اردوی فرهنگی ـ تفریحی برای 543 کودک خدمات فرهنگی یا ورزشی ارائه شده است، این در حالی است که خدماتی مانند برقراری مستمری، اخذ شناسنامه و اخذ دفترچه بیمه نیز به این کودکان داده میشود.
آمار ارائه خدمات در بخش خصوصی به کودکان کار و خیابان
مدیرکل بهزیستی استان تهران گفت: آمار کودکان خیابانی بر حسب پذیرش در مراکز حمایتی ـ آموزشی کودک و خانواده(بخش خصوصی) در 6 ماهه اول سال96، 1834 کودک بوده و در 6 ماهه اول امسال 2146 کودک بوده که افزایش 17 درصدی را نشان میدهد.
وی با اشاره به آمار خدمات ارائه شده در مراکز حمایتی ـ آموزشی کودک و خانواده توضیح داد:از سوی بخش خصوصی و انجمنهای مردمنهاد 1112 کودک خدمات سوادآموزی، 250 کودک حرفهآموزی، 269 کودک برقراری مستمری، 1419 کودک اردوی فرهنگی ـ تفریحی، برای سه کودک اخذ شناسنامه، برای 6 کودک اخذ دفترچه بیمه و برای 1190 کودک خیابانی خدمات فرهنگی و ورزشی در 6 ماهه نخست امسال ارائه شده است.
کم کاری آموزش و پرورش برای اجرای طرح کودکان بازمانده از تحصیل
وی گفت: همچنین طی دو سه سال اخیر طرحی برای حمایت از کودکان بازمانده از تحصیل اجرا می کنیم که همین جا این گلایه را به آموزش و پرورش داریم چرا که حدود 7 ماه از درخواست ما برای ارائه آمار و اطلاعات دانشآموزان میگذرد اما هنوز به ما پاسخی ندادهاند این در حالی است که اعتبار مربوطه از ابتدای سال برای کمک به این موضوع را در حساب خود داریم اما چون آمارش در دست نیست نمیتوانیم تخصیص دهیم.
وی ادامه داد: به اعتقاد بنده همکاری بیندستگاهی در استان تهران در مقوله آموزش کودکان از تحصیل بازمانده نسبت به سایر استانها ضعیف است و با وجود تخصیص اعتبارات لازم اما به طور جدی در این زمینه نتوانستهایم خدمت کنیم.
انتهای پیام/