خبرگزاری فارس ـ گروه آموزش و پرورش: این روزها خبرهای منتشر شده مبنی مرگ و میر ناشی از آنفلوآنزا، نگرانیهایی را در بین مردم به وجود آورده است؛ آنفلوآنزا بیماری شبیه سرماخوردگی و با همان علائم است و عمدتاً خانوادهها، این بیماری را خیلی هم جدی نمیگیرند.
منظور از جدی نگرفتن، این است که افراد پس از ابتلا به آنفلوآنزا با خوددرمانی به دنبال درمان هستند و همین خوددرمانی بعضا باعث میشود که طول درمان بیشتر شود و از سوی دیگر موجب میشود که سایر اعضای خانواده و دوستان و همکاران نیز مبتلا شوند.
آنفلوآنزا دارای علائمی از جمله تب، درد گلو، سرفه و آبریزش بینی و بدندرد است و به ویژه کودکان و افراد دارای سابقه بیماری خاص باید تحت درمان پزشک باشند.
حسن ضیاءالدینی مدیرکل دفتر سلامت و تندرستی آموزش و پرورش به خبرنگار فارس گفت: آنفلوآنزا یک بیماری حاد تنفسی به شدت واگیردار است که به وسیله چندین نوع ویروس ایجاد میشود و علائم مختلفی شامل تب، سرفه، گلو درد ، بدن درد ، سردرد ، لرز و خستگی دارد البته در برخی افراد اسهال و استفراغ نیز مشاهده شده است.
بیماری آنفلوآنزا بیماری واگیردار است که به سرعت منتقل میشود و از طریق قطرات ریز مایع بدن که میتوانند در نتیجه سرفه، عطسه یا صحبت در هوا پراکنده شوند قابل انتقال است؛ فرد مبتلا به آنفلوآنزا میتواند بیماری خود را از طریق تماس فیزیکی، مانند دست دادن به دیگران منتقل کند.
این موارد باعث میشود که عدم مراقبت و اقدامات پیشگیرانه، افراد زیادی به مبتلا به آن شوند، یکی از این مکانها مدارس است؛ امکان ابتلا به بیماری آنفلوآنزا در بین دانشآموزان در مدارس بسیار بالاست چرا که دانشآموزان در فضای دربسته کلاس قرار دارند و اگر دانشآموز مبتلا فقط سرفه کرده و جلوی دهان خود را نگیرد، موجب ابتلای سایر دانشآموزان میشود.
* ابلاغ دستورالعمل پیشگیری از شیوع آنفلوآنزا به مدارس
آموزش و پرورش در این راستا، هر ساله بخشنامههای آموزشی را به مدارس برای پیشگیری از بیماریهای واگیر ابلاغ میکند؛ امسال هم دستورالعمل پیشگیری از شیوع آنفلوآنزا به مدارس ابلاغ شده است.
مهرزاد حمیدی معاون تربیتبدنی و سلامت وزیر آموزش و پرورش در این خصوص به خبرنگار فارس گفت: دستورالعمل پیشگیری از شیوع آنفلوآنزا را ابلاغ کردیم و آموزشهای لازم به مدارس داده شده است.
وی ادامه داد: باید معلمان آگاه باشند که اگر دانشآموزی مشکوک به بیماری آنفلوآنزاست و آثاری را در او دیدند، سخت نگیرند و با والدینش هماهنگ کنند که به منزل برود.
حمیدی افزود: سه روز اول در این بیماری حیاتی است و لازم است که دانشآموزان استراحت کرده و تحت درمان قرار گیرند و همچنین از شیوع این بیماری در مدرسه جلوگیری شود.
* رعایت نکات پیشگیرانه در مدارس
مهمترین نکته بهداشتی در پیشگیری از ابتلا به آنفلوآنزا، شستوشوی دستهاست؛ به عبارت دیگر دانشآموزان باید حتما دستهای خود را به طور مکرر با آب و صابون بشویند. از دست دادن و روبوسی با سایر همکلاسیها خودداری کنند و همچنین هنگام سرفه و عطسه، با دستمالی تمیز، جلوی دهان را بپوشانند.
مسعود مردانی، فوق تخصص بیماریهای عفونی و استاد دانشگاه شهید بهشتی گفت: بهترین راه جلوگیری از آنفلوآنزا تماس با افراد مختلف از طریق دست است؛ به عبارتی اگر شستوشوی دستها با آب را با 100 نمره حساب کنیم، این روش 70 نمره دریافت میکند و زدن ماسک نمره 10 میگیرد.
مردانی تصریح کرد: راه اصلی انتقال ویروس آنفلوآنزا، عفونتهای ویروسی دستگاه تنفسی فوقانی از راه تماس دست است. ثابت شده دانشآموزان در مدارس میتوانند ویروس را به خانه انتقال دهند؛ به این شکل که کافی است یک دانشآموز از مداد و پاککن همشاگردی خود استفاده کرده و ازطریق نوشتافزار مورد استفاده ویروس را به خانه انتقال دهد.
وی اضافه کرد: دانشآموز وقتی به خانه برمیگردد، به جای اینکه ابتدا دستهای خود را بشوید؛ برای نمونه از کنترل تلویزیون استفاده میکند و یا اینکه برای مصرف مواد غذایی در یخچال را باز میکند و یا حتی از گوشی موبایل استفاده میکند و در نتیجه ویروسها از این طریق در سطح خانه گسترش پیدا میکنند.
ضیاءالدینی مدیرکل دفتر سلامت و تندرستی وزارت آموزش و پرورش به خبرنگار فارس گفت: استفاده از مایعات گرم و استراحت در منزل به بیماران توصیه میشود.
* 9 توصیه به دانشآموزان
1 ـ دانشآموزان به اندازه کافی بخوابند؛ هر شب 8 ساعت خواب آرام داشته باشند تا سیستم ایمنی بدن در بهترین وضعیت برای مقابله با ویروس باشد.
2ـ به اندازه کافی آب بنوشند هر روز 8 الی 11 لیوان آب بنوشند تا سموم از بدنشان دفع شود و مخاطهای مجاری هوایی و سینوسها به اندازه کافی مرطوب باشد.
3ـ سیستم ایمنی خود را تقویت کنند؛ قوی نگه داشتن بدن ، تغذیه مناسب و آمادگی برای مقابله با عفونت ، در
پیشگیری از آنفلوآنزا مهم است. بنابراین با غلات، سبزیجات رنگدانهدار و میوههای غنی از ویتامین تغذیه
کنند.
4ـ سعی کنند در جریان آخرین اطلاعاتی که از طریق رسانههای دولتی منتشر میشود قرار بگیرند و به توصیههای آنها عمل کنند.
5ـ از نظر جسمی فعال باشند؛ ورزش ملایم میتواند سیستم ایمنی را از طریق افزایش گردش خون و اکسیژنرسانی به بدن تقویت کند. به عنوان مثال پیادهروی سریع برای مدت 31 تا 41 دقیقه سه تا چهار بار در طول هفته به طور بارز ایمنی بدن را بهبود میبخشد(البته نه در هوای آلوده).
6ـ از افراد بیمار فاصله بگیرند؛ زمانی که ذرات تنفسی منتشر شده به هوا از طریق عطسه و سرفه فرد بیمار، به
بینی فرد دیگر برسد، ویروس آنفلوآنزا انتقال مییابد. بنابراین اگر در اطراف دانشآموزان فرد بیمار وجود دارد یک تا 2 متر از او فاصله بگیرند و از تماس فیزیکی اجتناب کنند.
7ـ اگر سرفه و تب دارند از پزشک مشورت بگیرند و به توصیههای پزشکی شامل دارو و اقدامات غیر دارویی عمل کنند.
8ـ از مکانهای شلوغ اجتناب کنند.
9ـ اگر به آنفلوانزا مبتلا شدند، پیشنهاد میشود در خانه بمانید و مدرسه نروندو تماس با دیگران
را محدود کنند تا آنها را آلوده نکنند.
* تعطیلی برخی مدارس به دلیل ابتلا به بیماری آنفلوآنزا
در برخی از مناطق، نگرانی از شیوع بیماری آنفلوآنزا به حدی بود که شورای آموزش و پرورش آن منطقه تصمیم به تعطیلی مدرسه گرفت به عنوان مثال 11 آذر امسال محمود زمانی رئیس شورای آموزش و پرورش تکاب گفت: مدارس مقطع ابتدایی شهر و روستاهای تابعه این شهرستان بهمنظور جلوگیری از شیوع بیماری آنفلوآنزا در روزهای سهشنبه و چهارشنبه این هفته به مدت ۲ روز تعطیل است.
وی افزود: با توجه به گزارشهای رسیده از برخی مدارس مبنی بر ابتلای برخی از دانشآموزان به این بیماری تصمیم گرفته شد برای جلوگیری از شیوع بیماری، مدارس ابتدایی تعطیل شود.
وی بیان کرد: این تصمیم در راستای پیشگیری از شیوع بیماری آنفلوانزا در میان دانشآموزان و توجه به سلامت آنان پس از بررسیها و اعلام گزارشهای نهادهای ذیربط از جمله آموزش و پرورش و شبکه بهداشت و درمان اتخاذ شده است؛ علاوه بر تعطیلی ۲ روزه مدارس، تمهیدات لازم برای پیشگیری از شیوع بیماری آنفوانزا در میان دانشآموزان از جمله معاینه مستمر آنان پیشبینی و اجرا شده است.
وی اظهار داشت: در سه روز گذشته نیز پزشکان و متخصصان شبکه بهداشت و درمان این شهرستان وضعیت مدارس را به طور دقیق کنترل و پایش و نسبت به معاینه و مداوای دانشآموزان بیمار اقدام کردند؛ تعطیلی ۲ روزه مدارس ابتدایی اقدامی پیشگیرانه در راستای کنترل این بیماری در میان دانشآموزان و خانوادههای آنان است.
البته مدیرکل سلامت و تندرستی آموزش و پرورش در این خصوص معتقد است که تعطیلی مدارس راهکار نیست بلکه باید با آموزش و مراقبت از انتقال این ویروس پیشگیری کرد.
ضیاءالدینی به خبرنگار فارس گفت: ما به مدارس از طریق دستورالعمل و ارسال پوستر، تلاش کردیم، آموزشهایی را داشته باشیم و توصیههای لازم انجام شد.
وی ادامه داد: به مدیران مدارس توصیه کردیم اجازه دهند که دانشآموز بیمار به مدرسه نیاید و تا زمانی بهبودی در منزل استراحت کند؛ به خانوادهها هم توصیه میکنیم که اگر فرزندشان علائم و نشانههای ویروس آنفلوآنزا را داشت، او را به مدرسه نفرستند.
به گزارش فارس، موضوع پیشگیری از بیماری آنفلوآنزا تنها مختص به مدارس نیست و باید اقدامات پیشگیرانه در خانوادهها نیز آموزش داده شود به عبارت دیگر در این زمینه آموزشهای همگانی باید صورت گیرد و پیشگیری از خانواده آغاز شود.
انتهای پیام/