انتقال 6 راس گورخر به پارک ملی سیاهکوه اردکان

گروه محیط زیست خبرگزاری فارس،  11 رأس گورخر ایرانی از منطقه توران شاهرود در سال 1351 زنده‌گیری و در دشت خونیچه خوش‌ییلاق رهاسازی شده‌اند؛ شاید این تقریباً نخستین عملیات با نام «انتقال گورخر ایرانی» باشد که صورت گرفته است.

این روند ادامه یافت تا اینکه در سال 1377 با همکاری کارکنان محیط‌زیست یزد و سمنان، کارشناسان موفق شدند تا با استفاده از کمند، زنده‌گیری و انتقال چهار رأس گورخر ایرانی از پارک ملی توران به منطقه کالمند در استان یزد را به انجام برسانند و تعداد این گورها در سال 1387 به 32 رأس افزایش یافته بود.

طرح معرفی مجدد گورخر ایرانی در کویر مرکزی با انتقال این گونه نادر از ذخیره‌گاه زیست‌کره توران به پارک ملی کویر مرکزی هم‌زمان با هفته محیط‌زیست در نیمه خردادماه سال گذشته آغاز شد و منجر به حضور گونه نادر گورخر ایرانی در پارک ملی کویر پس از 33 سال شد. اما  جریان این انتقال حاشیه‌ساز شد.

در جریان این انتقال که مهرماه سال گذشته انجام گرفت، از 10 راس گوزخر زنده‌گیری شده، تنها هفت رأس   به سلامت به زیستگاه جدید خود رسیدند.

عباسعلی دامنگیر مدیرکل محیط زیست استان سمنان گفته بود: یکی از گورها به دلیل حساسیت به داروی بیهوشی مخصوص فردسمان تلف شده و دو رأس دیگر نیز به دلیل شرایط سخت انتقال و بیابانی و کویری بودن جاده تلف شدند.

خرازیان مقدم مدیرکل وقت دفتر سازمان حفاظت محیط‌زیست در بحبوبه این انتقال مرگبار اعلام کرد: به احتمال زیاد یکی از دلایل تلف شدن گورخرها ضربه‌هایی است که به سر حیوان حین انتقال وارد شده؛ اما دلایل دیگر برای تلف شدن این گورخرهای کمیاب را نیز رد نمی‌کند.

اکنون پس از گذشت یک‌سال و دوماه از سال‌روز این انتقال مرگبار گورخرها، یزدی‌ها توانستند برای اولین بار 6 راس گورخر ایرانی را از سایت تکثیر و پرورش پنج انگشت ابرکوه به پارک ملی سیاهکوه اردکان منتقل کنند.

نیره پورملائی مدیرکل محیط زیست استان یزد در این‌باره به خبرنگار فارس با اشاره به اینکه انتقال این گورخرها با هدف معرفی آن به محل زیست طبیعی‌شان انجام گرفت، اظهار داشت: این انتقال در زیستگاهی صورت گرفته که در سال‌های گذشته گورخرایرانی در آن  به صورت طبیعی می‌زیسته اما جمعیت طبیعی آنها به دلیل مخاطرات طبیعی و غیر طبیعی موجود از بین رفته‌اند.

پورملائی افزود: این زیستگاه در نزدیکی یکی از پاسگا‌ه‌های محیط‌بانی است و این فرصت را فراهم می‌کند که بتواینم وضیعت گورها را رصد کنیم.

مدیرکل محیط زیست استان یزد در ادامه با اشاره به اینکه گورخرها از لحاظ رفتاری پس از گذشت مدت کوتاهی از قرارگیری در منطقه قرنطینه به این محل خو گرفته و حتی با باز کردن درب فنس‌ها به محل باز می‌گردند، گفت: در این قرنطینه علوفه و آبشخور در نظر گرفته شده است .

وی با بیان اینکه بیش از این هم پروژه انتقال گورخرها را تجربه کرده‌اند، گفت: اما انتقال‌های صورت گرفته در سایت انتقال نیمه محصور  بوده است.

مدیرکل محیط زیست استان یزد با تاکید بر اینکه به دنبال احیای طبیعی گورخرهای ایرانی هستیم، ابراز داشت: 5 گورخر دیگر امروز از ابرکوه به پارک ملی سیاهکوه اردکان منتقل خواهند شد.

وی با یادآوری این نکته که سال گذشته پس از تلف شدن چند گورخر در جریان انتقال از پارک ملی توران به پارک ملی کویر خاطرنشان کرد: 4 راس گورخر پس از این اتفاق از سایت پرورش گورخر در گوراب یزد به منظور ایجاد اختلاص ژنتیکی به پارک ملی کویر اتفاق افتاد.

انتهای پیام/

 

برچسب ها:

اجتماعی