رونق چابهار در گرو تبدیل بنادر شهید بهشتی و شهید کلانتری به منطقه ویژه اقتصادی

به گزارش خبرنگار اعزامی گروه اقتصادی خبرگزاری فارس به چابهار، چنانچه قوانین و تسهیلات منطقه آزاد به بندر چابهار تسری پیدا کند، مطابق قانون حاکمیت، مالکیت و مدیریت بندر نیز به مناطق آزاد تعلق می‌گیرد که این ناقص قوانین و کنوانسیون‌های بین‌المللی (به عنوان مرجع حاکمیتی دریایی و بندری) خواهد بود. 

اما در صورتی که منطقه ویژه اقتصادی بشود (مشابه بنادر شهیدبهشتی، امام و امیرآباد) با حفظ قوانین بین‌المللی، تسهیلات لازم هم برای جذب سرمایه گذاری و ... نیز فراهم می‌شود. 

سرمایه گذاری یکی از مهمترین نکاتی که باید مدنظر قرار گیرد، چرا که نوع و مدل سرمایه گذاری در بنادر با منطقه آزاد متفاوت است.

مسئله مهم دیگر خدمات لجستیکی و مقوله صادرات و واردات کالا است که جنس این مهم در مناطق آزاد و بندر کاملا متفاوت است.

با توجه به قوانین حاکمیتی باید از هرگونه ایجاد تعارض و تضاد ممانعت به عمل آید و نباید شرایط را به گونهای پیش برد که در حوزه مدیریت بندر خللی به وجود آید.

موضوع دیگر جنس متفاوت منابع درآمدی بنادر و مناطق آزاد است که باید به آن توجه داشت و فعالیتها را تفکیک کرد، در غیر این صورت و عدم توجه به هریک از موارد اشاره شده شاهد تاثیر منفی بر عملکردها خواهد بود.

در مدل منطقه ویژه اقتصادی مزیت ویژه ای به نام قراداد اجاره یا  BOT بامیزان اجاره بهای ثابتِ کمتر است و در عین حال اجاره بهای متغیر نیز مشمول ۲۰ تا ۲۵درصد تخفیف خواهد بود.

در مناطق ویژه اقتصادی امکان استفاده از تسهیلات ارزی به منظور توسعه زیرساخت ها از محل صندوق توسعه ملی وجود دارد اما در مناطق آزاد این امکان وجود ندارد.

تسهیل انجام فعالیت های ارزش افزودهای و ورود تجهیزات، امکان ترانزیت کالا به منطقه ویژه اقتصادی توسط شخص حقوقی بدون ملاحظه میزان مشارکت سهام داخلی و خارجی، جلوگیری از تداخل وظایف به دلیل حاکمیتی بودن جایگاه بنادر در مورد موضوعات گسترده ایمنی، زیست محیطی و دریانوردی بر اساس عضویت ایران در بیش از ۳۰ کنوانسیون بین المللی دریایی از دیگر مزایای مناطق ویژه اقتصادی به شمار می‌آید. 

از دیگر مزایای مناطق ویژه اقتصادی امکان ورود کالا و مواد اولیه بدون پرداخت عوارض گمرکی، سود بازرگانی و ثبت سفارش، معافیت در مجموع ارزش افزوده و مواد داخلی به کار رفته در تولید محصول هنگام ورود به کشور، اشتغال نیروی انسانی، بیمه و تامین اجتماعی مطابق قوانین، فروش و انتقال کالا به صورت تجاری مجاز است. 

از دیگر مزایای ایجاد مزایای مناطق ویژه اقتصادی؛ امکان مشارکت و سرمایه گذاری داخلی و خارجی، پوشش ریسک های غیرتجاری سرمایه گذاری بر اساس قانون تشویق و حمایت از سرمایه گذاری خارجی کشور و تضمین کامل سرمایه های خارجی و سود حاصل از آن، وجود معافیتهای مالیاتی برای فعالیتهای اقتصادی و بیمه ای برای کالاهای دولتی مورد نیاز کشور است. 

با توجه به فعالیتهای عمده بندری در حوزه منطقه ویژه اقتصادی از قبیل انبارداری، تخلیه و بارگیری، خدمات کانتینری و سایر خدمات بندری از قبیل فعالیتهای تولیدی ترانزیتی و صادرات مجدد با حذف مالیات بر ارزش افزوده، قیمت تمام شده خدمات، صادرات، واردات و سایر فعالیتهای اقتصادی کاهش می یابد و صرفه اقتصادی بیشتری خواهد داشت. 

جذب هرچه بیشتر ترافیک دریایی و کالایی برای پشتیبانی از فعالیت‌های اقتصادی، برقراری ارتباط تجاری بین المللی،تولید و پردازش کالا، انتقال فناوری، صادرات غیر نفتی، ایجاد اشتغال مولد و جذب و تشویق سرمایه گذاری داخلی و خارجی، صادرات مجدد، ترانزیت و ترانشیپ کالا از اهداف ایجاد زیرساخت های بندری است که عدم توجه به هر یک از آنها موجب خواهد شد تا عملکرد بنادر تحت تاثیر قرار گیرد.

انتهای پیام/ب

برچسب ها:

اقتصادی