100 هزار میلیارد تومان فرار مالیاتی بر اثر معافیت‌های مالیاتی است

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، در روزهای اخیر و پس از ارائه لایحه بودجه 99 به مجلس ، کلیات این لایحه و خصوصا منابع تامین بودجه سال آتی ، مورد توجه و بررسی کارشناسان قرار گرفت.برخی کارشناسان اعتقاد دارند که لایحه واقع بینانه و مبتنی بر اسناد بالا دستی و نظرات کارشناسی تنظیم شده، برخی دیگر نیز آن را تاحدودی خوش بینانه و به دور از شرایط فعلی  اقتصادی کشورارزیابی میکنند.

در این راستا برنامه «مناظره» شبکه اول سیما با حضور مهرداد لاهوتی عضو کمیسیون برنامه بودجه و محاسبات شورای اسلامی، مهدی پازوکی کارشناس اقتصادی، مرتضی زمانیان اقتصاددان و داریوش ابوحمزه کارشناس مالیات و بودجه برگزار شد.

*100 هزار میلیارد تومان فرار مالیاتی بر اثر معافیت های مالیاتی است

مهرداد لاهوتی با اشاره به معایب و محاسن کلیات لایحه بودجه ارائه شده، گفت: مجلس باید تغییراتی را بر روی لایحه پیشنهادی دولت صورت دهد تا به قانون تبدیل شود؛ دولت برای این لایحه دو منابع درآمدی در نظرگرفته که  مهم ترین آن درآمد مالیاتی است. 175 هزار میلیارد تومان پیش بینی شده که تنها 40 هزار میلیارد تومان نسبت به سال گذشته افزایش یافته است. در سال گذشته صادرات نفت با 2.5 میلیون بشکه فعال بود اما امسال دولت با احتیاط و با 1.5 میلیون بشکه به صادرات ادامه داد.

وی در ادامه اظهار داشت: شعار دولت برای لایحه ارائه شده سال 99 عملیاتی بودن آن است که تکیه آن بیشتر بر روی مالیات و خصوصا مالیات بر ارزش افزوده می باشد. در صورتی که دولت میتواند برخی معافیت‌های نا‌بجا را کم کند زیرا این معافیت‌ها عامل 100 هزار میلیارد تومان  فرار مالیاتی در سال جاری بوده است.

*مهم ترین مسئله امروز اراده سیاسی برای گرفتن مالیات است

مرتضی زمانیان اقتصاددان با برشمردن نکات مثبت لایحه بودجه 99 گفت : مهم‌ترین بعد مثبت لایحه پیشنهادی ، بستر کارشناسی آن بوده که مشهود است تلاش شده تا لایحه با بررسی مسائل ارائه شود. دومین نکته این است که ایده‌های بسیار خوبی برای اصلاح ساختارها مطرح شده است. نکته‌ی دیگر اصلاحات لازم برای هزینه‌های دولت است که ساختاری بوده و برای آن اقداماتی درنظرگرفته‌اند.

وی ادامه داد: اما در کل اصلاحات ساختاری در عمل آن چیزی نیست که دولت نشان میدهد و بسیار سطحی تر از تصورات است. بحث دیگر این است که کنترل و تنظیم هزینه‌های دولت مشکل را حل نمی‌کند ، مسئله اصلی عزمی است که بتواند به درآمد‌های دولت کمک کند.

*هنرمندانی که درآمدهای میلیاردی دارند باید مالیات بدهند

مهدی پازوکی، کارشناس اقتصادی در صحبت‌های خود به بی انضباطی اقتصادی حاکم در کشور پرداخت و افزود: اقتصاد ایران در امسال و سال‌های گذشته از بی انضباطی در حوزه‌های اداری ، پولی و مالی رنج می برد. اصلاح ساختار بودجه در قالب اصلاح مالی است اما دولت به تنهایی نمی تواند آن را به عمل آورد. این اصلاحات به کمک مجلس و قوه قضاییه نیاز دارد. اقتصاد حال حاضر ایران به شدت محدود و بسته شده است خصوصا با مسئله ای نظیر تحریم که تمامی تصمیمات دولت و فعالیت‌های اقتصادی آن را تحت الشعاع قرار داده است.

وی ادامه اظهار داشت: به نظر من در بودجه امسال اصلاحات ساختاری شروع شده اما کامل نیست و نیاز به هماهنگی‌های همه جانبه با سایر قوا را دارد. مسئله دیگر این است که باید اصل را بر وصول مالیاتی قرار دهیم و از معافیت ها بکاهیم و تبعیضی برای مردم قائل نشویم؛ کارمندان، هنرمندان و افرادی که درآمدهای میلیاردی دارند و همچنین تشکل ها و نهادهای  اقتصادی نظیر نهاد ریاست جمهوری، آستان قدس و ستاد اجرایی امام که درآمد دارند باید مالیات حقه خود را بدهند.

*معافیت مالیاتی منطقه آزاد عامل فرار مالیاتی است

داریوش ابوحمزه، کارشناس حوزه مالیات و بودجه با اشاره به ضرورت اصلاح ساختاری بودجه گفت: نظام بودجه مشکلات ساختاری و دیرینه دارد که باید ساماندهی می شد. اما برای بودجه ارائه شده امسال اگر دولت میخواست مدبرانه عمل کند باید تا قبل از بهار سال 97 که مشخص شد تحریم ها برداشته نمی‌شود اقداماتی صورت میداد. بسیاری از معافیت ها مثل معافیت هایی که برای منطقه آزاد در نظر گرفته شده است به فرار های مالیاتی دامن میزند و همچنان در لایحه وجود دارد و در مجلس نیز تداوم پیدا کرده و در حال اجراست.

انتهای پیام/

برچسب ها:

اقتصادی