کتاب آسیب‌شناسی نظام بانکی ایران منتشر شد

به گزارش  خبرگزاری فارس به نقل از مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، این نهاد با توجه اهمیت اصلاح قوانین نظام بانکی کشور و نزدیک شدن بررسی نهایی طرح جامع بانکداری جمهوری اسلامی ایران در دوره دهم مجلس شورای اسلامی، کتاب «آسیب‌شناسی نظام بانکی ایران» نوشته صمد عزیزنژاد، موسی شهبازی غیاثی،‌ سید علی روحانی و جمعی از نویسندگان، را منتشر کرد.

در بخشی از این کتاب آمده است که نظام بانکی کشور با چالشها و مشکلات زیادی در یک دهه گذشته روبه‌رو بوده است. بررسی این چالش‌ها و عوامل به‌وجود آورنده آنها، به آسیب‌شناسی جامع نظام بانکی کشور نیازمند است. اهمیت و ضرورت این آسیب‌شناسی در شرایطی که اقتصاد ایران، نظامی بانک‌محور بوده و حضور بانک‌ها در بخش‌های مالی و واقعی اقتصاد پررنگ است، دوچندان می‌شود.

براساس این ضرورت‌ها و برخی واقعیت‌های آشکار شده در نظام بانکی، موضوع آسیب‌شناسی نظام بانکی ایران در ابتدای دوره نهم مجلس شورای اسلامی، مورد تأکید و توجه رئیس مجلس شورای اسلامی، کمیسیون‌های اقتصادی و برنامه، بودجه و محاسبات کشور قرار گرفت که درپی آن مرکز پژوهش‌های مجلس مأموریت یافت تا به بررسی ابعاد مختلف چالش‌ها و آسیب‌های نظام بانکی در ایران بپردازد. از این‌رو جلسات کارشناسی متعددی پیرامون بررسی ابعاد موضوع برگزار گردید و پس از احصای چالش‌ها و آسیب‌های متعدد در نظام بانکی، با تفکیک چالش‌های فرعی از اصلی، مسائل و موضوعات اولویت‌دار استخراج و مقرر شد در چند محور اصلی، گزارش‌های کارشناسی مربوط به آسیب‌شناسی نظام بانکی تدوین شود.

درپی انتشار گزارش‌های کارشناسی و مطالعات مربوط، این موضوعات توجه برخی‌ محافل کارشناسی و سیاستگذاری را به خود جلب کرد و بر همین اساس این تصمیم اتخاذ شد که این مجموعه مطالعات صورت گرفته طی سال‌های 1392 تا 1394 با اعمال برخی تغییرات و اصلاحات در قالب مجموعه کتاب آسیب‌شناسی نظام بانکی ایران منتشر شود و در اختیار جامعه کارشناسی، سیاستگذاری و پژوهشگران نظام بانکی قرار گیرد.

شایان ذکر است که تأکید این مجموعه مطالعات بیش از آنکه بر آمار و داده‌ها باشد، بر فرایندها، رویه‌ها و قوانین مربوط به نظام بانکی کشور منتهی به سال 1394 بوده و احتمال دارد که برخی داده‌ها و آمار به‌کار رفته در مطالعات، به‌روزرسانی شده باشد، ولی این تغییرات در آمار، بر تحلیل‌های صورت گرفته از آسیب‌های ناشی از قواعد، رویه‌ها، قوانین و مقررات حاکم بر نظام بانکی کشور اثرگذار نبوده است.

مجموعه آسیب‌شناسی نظام بانکی در محورهایی زیر به بررسی مهمترین مسائل و چالش‌های نظام بانکی ایران می‌پردازد.

بخش اول کتاب «آسیب‌شناسی نظام بانکی ایران» به موضوع آسیب‌شناسی حوزه بانک مرکزی اختصاص دارد که این بخش در قالب چهار فصل به بررسی چالش‌های مربوط به حوزه ارکان و ساختار بانک مرکزی، عملکرد سیاستگذاری پولی، نحوه تسویه درآمدهای ارزی و بازار بین‌بانکی می‌پردازد.

همچنین در بخش دوم با محوریت آسیب‌شناسی مسائل مربوط به حوزه نظارت بانکی در پنج فصل به بررسی و تحلیل چالش‌ها و آسیب‌های مربوط به اقتدار مقام ناظر در نظارت بانکی، استقلال مقام ناظر از شبکه بانکی، نظارت بر بازار غیرمتشکل پولی، بانکدار متمرکز به‌عنوان زیرساخت نظارت بانکی و در نهایت به مقوله نظارت شرعی پرداخته می‌شود.

بخش سوم کتاب به مقوله مهم ثبات و سلامت نظام بانکی از منظر استانداردها و قواعد مورد نیاز برای تأمین ثبات در نظام بانکی و همچنین عملکرد مربوط به این حوزه اختصاص دارد و در آن به موضوع حاکمیت شرکتی در بانک‌ها، کفایت سرمایه شبکه بانکی، مسئله توقف و ورشکستگی بانکی در قالب سه فصل پرداخته شده است.

ضمن آنکه در بخش چهارم به مهمترین موضوعات مربوط به نظام تجهیز و تخصیص منابع با محوریت آسیب‌شناسی رابطه بانکها با بنگاه‌های اقتصادی (بخش واقعی) می‌پردازد و در سه فصل به موضوع رابطه بانک‌ها با بنگاه‌ها، عملکرد بانک‌ها در تأمین ملی بنگاه‌ها و واکاوی مقوله تسهیلات غیرجاری در تخصیص منابع به بنگاه‌ها از ابعاد مختلف پرداخته می‌شود و در آخر نیز به موضوع منابع قرض‌الحسنه در تجهیز و تخصیص شبکه بانکی و چالش‌های مربوط پرداخته شده است.

در بخش نهایی کتاب «آسیب‌شناسی نظام بانکی ایران» (بخش پنجم) به موضوع چالش‎های مربوط به رابطه  بانک‌ها با دولت، در قالب دو فصل به رابطه بانکها با دولت و چالش‌های ناظر بر حساب‌های بخش دولتی در بانکها می‌پردازد.

انتهای پیام/ب

برچسب ها:

اقتصادی