سرویس سیاست مشرق - روزانه میتوان از لابهلای گزارشها و عناوین خبری رسانههای مکتوب و حتی غیر مکتوب، نکات قابلتوجهی استخراج کرد؛ موضوعاتی که میتواند برای مخاطبین قابلاستفاده و محوری برای تحلیل باشد، در گزارش روزانه "ویژههای مشرق" نکات و تأملات قابلاستخراج از رسانهها برای مخاطبین عرضه خواهد شد؛ با «ویژههای مشرق» همراه شوید.
*******
** بیگدلی: کلید حل رابطه ایران و آمریکا، مساله اسرائیل است
«علی بیگدلی» دیپلمات سابق و از حامیان برجام در مصاحبه با روزنامه آرمان گفت:«به احتمال زیاد دونالد ترامپ در دور بعد نیز رئیسجمهور آمریکا خواهد بود. بنابراین زمان حال بهترین موقعیت است البته اگر ترامپ دست از اقدامات گذشته بکشد و کلیه تحریمها را لغو کند. اعتقاد دارم بهعنوان یک تحلیلگر مسائل بین الملل مذاکره با ترامپ به مراتب راحتتر است تا مذاکره با جایگزین او. ترامپ شاید در آستانه ورود به دور دوم ریاست جمهوریاش نگاهی آرامتر و نرمتر داشته باشد تا در میان رای دهندگان از محبوبیت بیشتری برخوردار شود. از سوی دیگر چون ترامپ یک نگاه اقتصادی دارد و اهل معامله است بهتر منفعت اقتصادی میرساند. در سیاست شرطی مطلق وجود ندارد که نمیتوان به طرف مقابل اعتماد کرد. در مذاکره است که معامله صورت میگیرد هرچند باید شرایط برابر باشد تااعتماد به انجام مذاکره شکل گیرد».
بیگدلی در ادامه گفت:«بیشتر دشمنیها به علت وجود رژیم صهیونیستی است. کلید حل رابطه ایران و آمریکا «مساله فلسطین» است...سیاستمداران کشورمان اگر میخواهند این سفر پر ثمر باشد باید در خطوط صفر مذاکره خود اندکی تجدیدنظر کنند».
برای اصلاح طلبان هیچ تفاوتی ندارد که اوبامای دموکراتِ مودب! و باهوش! در کاخ سفید است یا ترامپِ جمهوری خواهِ دیوانۀ مزاحم، آمریکا کدخداست، چه اوباما، چه ترامپ
دیروز «مورگان اورتاگوس» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا صراحتا اعلام کرد:«آماده مذاکره هستیم، اما تحریم ها ادامه می یابد». دموکرات ها و جمهوری خواهان در هر مسئله ای با یکدیگر اختلاف داشته باشند، در دشمنی با جمهوری اسلامی ایران و مردم ایران هیچ اختلافی ندارند.
فلسفه اصلی مذاکره از نگاه دولت سلطه گر آمریکا، فشل کردن مولفه قدرت کشور مقابل است. در این میان لغو تحریم ها و گشایش اقتصادی هیچ جایگاهی در متن مذاکره طرف آمریکایی ندارد. برجام نمونه ای آشکار از این رفتار آمریکا است. صنعت هسته ای تقریبا تعطیل شد اما تحریم ها نه تنها لغو نشد، بلکه دامنه گسترده تری نیز پیدا کرد. تا جایی که عراقچی صراحتا در هفته های گذشته گفت که نتیجه برجام افزایش تحریم ها بود!
«ریچارد هاویت» (تهیهکننده سند راهبردی اتحادیه اروپا درباره روابط ایران) -بهمن ۹۵- گفته بود: «توافق هستهای (برجام) یک نقطه عطف بود، هر چند که همه مشکلات ما با ایران درباره اسرائیل، دموکراسی و حقوقبشر حل نشده است...نیروهایی در داخل ایران، در حال اعمال فشار بر حاکمیت هستند».
تعطیلی قدرت موشکی ایران، فشل کردن توان هسته ای و دیگر توانمندی های استراتژیک ایران، از کار انداختن قدرت منطقه ای ایران و در نهایت به رسمیت شناختن رژیم غاصب و کودک کش اسرائیل، همگی در یک پازل قرار دارد و آن چیزی نیست جز تبدیل کردن ایران به کشوری توسری خور و لقمه ای راحت الحلقوم برای آمریکا و شرکای واشنگتن.
** دفاع پروانه سلحشوری از نظریه «آبگوشت بزباش»
«پروانه سلحشوری» نماینده عضو فراکسیون امید مجلس در یادداشتی در روزنامه اعتماد نوشت:«موضوع برجام را بهخاطر آورید! در آن زمان کم نبودند کسانی که این توافق را تخطئه کرده و انتقادات تندی را درباره آن مطرح میکردند ولی پس از روی کار آمدن دولتِ دونالد ترامپ در ایالات متحده امریکا و اعمال دوباره تحریمها و نقض این توافق، متوجه شدند که برجام میتوانست برای ایران و ایرانیان چه منافعی در پی داشته باشد».
سلحشوری در ادامه نوشت:«این موضوع به برجام منحصر نشد و حتی بر سر ماجرای انعقاد قرارداد با توتال نیز شاهد تکرار این مساله بودیم؛ تا جایی که دلواپسان که امروز از رفتن این شرکت نفتی به دلیل تحریمهای امریکا از ایران گلایه میکنند، آن روزها وزیر نفت را به مجلس احضار کرده و تاکید داشتند که موضوع باید به شرکتهای داخلی سپرده شود؛ حال آنکه این شرکتها توان انجام اقدامات مدنظر را نداشتند».
پروانه سلحشوری که پیش از این گفته بود «صداقت برای ایرانیان معنا ندارد»! حالا با تحقیر متخصصین ایرانی مدعی شده است «شرکت های ایرانی توان انجام کارهای تخصصی در حوزه نفت را ندارند»!
این ادعا در حالی از سوی این نماینده اصلاح طلب مجلس مطرح شده است که پیش از این، صاحب نظران و کارشناسان تاکید کرده بودند که 80 تا 90 درصد قرارداد با توتال (توسعه فاز 11 پارس جنوبی) قابلیت اجرا توسط شرکتهای ایرانی را دارد.
شرکت بدسابقه توتال فرانسه، پس از دزدی اطلاعات میادین نفتی ایران، قرارداد با وزارت نفت به ریاست زنگنه را یکطرفه لغو و از ایران خارج شد! پس از دزدی و بدعهدی توتال در پروژه پارس جنوبی، جوانان توانمند قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا، فاز دوم پالایشگاه ستاره خلیج فارس را تحویل دولت دادند.
قرارگاه خاتم الانبیا ساخت این پالایشگاه را در اوج تحریمها در دولت نهم شروع کرد و علیرغم کمتوجهی دولت روحانی، آن را به سرانجام رساند.در حال حاضر پالایشگاه ستاره خلیجفارس روزانه حدود ۳۷ میلیون لیتر بنزین، ۱۴ میلیون لیتر گازوییل، سه میلیون لیتر سوخت جت و چهار میلیون لیتر الپیجی و مقداری هیدروژن تولید میکند.
لازم به ذکر است که پیش از این، «اکبر ترکان» مشاور سابق رئیس جمهور در اظهارنظری تأمل برانگیز گفته بود:«ما ایرانی ها قدرت رقابت در هیچ صنعتی جز آبگوشت بزباش و قرمه سبزی را نداریم»! اصلاح طلبان ید طولایی در تحقیر ایران و ایرانی دارند.
نکته دیگر اینکه، منتقدان هیچگاه در موضوع برجام اظهارات متناقض بیان نکردند. حرف منتقدان این بود که دولت روحانی در رویکردی غلط به دولت آمریکا اعتماد کرد و بدون دریافت تضمین و عدم پیش بینی عهدشکنی طرف مقابل، تعهدات خود را یکطرفه انجام داد. نتیجه آن شد که دولت آمریکا بدون هیچ هزینه ای از برجام خارج شد. در نهایت «هسته ای رفت ولی تحریم ها ماند»!
** هاشمیطبا: دولت روحانی خزانه را خالی کرد
روزنامه شرق در یاداشتی به قلم «مصطفی هاشمی طبا» کاندیدای اصلاح طلب انتخابات ریاست جمهوری 96 نوشت:«علی الاصول وقتی به کسی می گویند یک ساعت دیگر آب خانه قطع می شود، حداقل به قدر ضرورت آب ذخیره می کند. مسئولان ما به جای دوراندیشی و نگاه جدید به اقتصاد کشور و نیازهای مردم، بر ادامه راه گذشته که واردات و مصرف بود افزودند و از جمله اعلام کردند هر چقدر هرکس بخواهد ارز 4200 تومانی دریافت می کند! 60 تن سکه طلا را در بازار آزاد به مردم فروختند».
هاشمی طبا در ادامه نوشت:«در 6 سال ریاست جمهوری حسن روحانی معادل دوره هشت ساله قبل، حدود هشت میلیارد دلار اتومبیل از خارج وارد شد؛ از همان کشورهایی که همسو با آمریکا ایرانیان را تحریم کردند. حتی از خود آمریکا کالای مصرفی وارد شد. غافل از اینکه جامعه و خزانه ارزی از درون تهی شده و تبعات ناگواری در اقتصاد بر جای می گذارد».
کارشناسان و صاحبنظران تاکنون بارها به عملکرد بسیار ضعیف تیم اقتصادی دولت روحانی انتقاد کرده اند.
تیم اقتصادی دولت روحانی متشکل از معاونت اقتصادی رئیسجمهوری(محمد نهاوندیان)، رئیس سازمان برنامه و بودجه(محمد باقر نوبخت)، رئیس کل بانک مرکزی(عبدالناصر همتی)، وزیران تعاون، کار و رفاه اجتماعی(محمد شریعتمداری)، امور اقتصادی و دارایی(فرهاد دژپسند)، صنعت و تجارت(رضا رحمانی) و راه و شهرسازی(محمد اسلامی) نتوانسته اند کارنامه قابل قبولی ارائه دهند.
بر باد دادن 18 میلیارد دلار در ماجرای دلار 4200 تومانی و هدر دادن 60 تن طلا و ضرر 150 هزار میلیاردی حذف کارت سوخت تنها چند نمونه کوچک از نتایج سوءمدیریت در دولت روحانی است.
اکنون در شرایطی که حدود 3 ماه تا انتخابات مجلس و کمتر از دو سال تا پایان دولت روحانی باقی مانده است، اصلاح طلبان که خود بانی اصلی وضع موجود هستند، ژست منتقد به خود گرفته و از وضع موجود گلایه می کنند.
افکار عمومی این بی مسئولیتی را نمی پذیرد. طیف اصلاح طلب شریک اصلی دولت در ایجاد وضع موجود است و باید پاسخگو باشد، نه شاکی