علی بختیار عضو کمیسیون انرژی مجلس در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس درباره راهاندازی بورس نفت و کارنامه عملکرد یکساله آن گفت: ما بورس نفت را در شرایط تحریم و بدون آنکه تجربه این کار را داشته باشیم راه انداختیم و اگر حتی یک عرضه موفق هم داشته باشیم، کافی است تا این روش را ادامه دهیم و مشکلاتش را رفع کنیم تا گام به گام از فروش نفت به صورت تک محمولهای به قرارداد بلندمدت هم برسیم.
وی افزود: این مساله نیازمند اراده جدی مسئولان وزارت نفت و سازمان بورس انرژی است. همچنین لازم است زیرساختهای بورس را تقویت کنیم و برنامهریزی زمانی مثلا پنج ساله داشته باشیم تا بورس از بازار فیزیکال به بازار کاغذی ارتقا پیدا کند و علاوه بر نفت کشور خودمان، نفت دیگر کشورها هم در آن عرضه شود مانند آنچه در بورسهای دنیا در حال انجام است.
بختیار درباره الزامات رسیدن به این هدف تصریح کرد: اول باید عرضهای انجام شود که خریدار انگیزه خرید داشته باشد. دوم اینکه اگر قرار باشد در داخل وزارت نفت، نهادها رقیب یکدیگر باشند، کار به مشکل میخورد. باید خریداران نفتی که میخواهند نفت تک محمولهای بخرند آن را فقط از بورس تهیه کنند. اگر تکمحمولهای قرار است توسط وزارت نفت فروخته شود باید در بورس این کار را بکنند. در این صورت همه خریداران متوجه میشوند خارج از مسیر بورس، مسیر دیگری نیست. این اقدام منجر به تقویت بورس خواهد شد.
*کارنامه فروش فرآوردههای نفتی در بورس قابل قبول است
عضو کمیسیون انرژی مجلس در ادامه با اشاره به نحوه تسویه حسابها در بورس گفت: راه دیگر تقویت این مکانیسم این است که نحوه تسویه را تسهیل کنیم. در این راستا لازم است مزیتهایی تعریف شود و زمانی که بورس در ریل خودش قرار گرفت، برای آن قانون بنویسیم.
وی در پاسخ به پرسشی درباره امکان ورود و استقبال بخش خصوصی به خرید نفت از بورس در کنار فرآوردهها اظهار داشت: این امکان وجود دارد. در دوره تحریم قبلی عدهای با وارد کردن بخش خصوصی به حوزه فرآورده مخالفت میکردند و وقتی میخواستند میعانات گازی را وارد بورس کنند میگفتند میعانات گازی ایلام که ترش است را وارد کنید. اما اکنون در ساختار بورس این محصولات به صورت شفاف به فروش میرسد.
بختیار تاکید کرد: برای رونق فروش نفت و فرآورده در بورس باید برنامه داشت. در این صورت افراد کارشناسی که اکنون در جرگه مخالفان هستند، هم نظر موافق پیدا میکنند. براین اساس کارنامه فروش فرآوردههای نفتی در بورس قابل قبول است. بنابراین بحث فروش نفت و فرآورده باید در لایحه 99 هم گنجانده شود.
عضو کمیسیون انرژی مجلس اظهار داشت: بورس نفت راهکاری شفاف است که جلو مفاسد احتمالی را میگیرد. اگر قرار است بابت فروش تخفیفی هم داده شود، باید در قالب بورس این کار صورت بگیرد تا این سازوکار روز به روز تقویت شود و مساله تحریم فروش نفت، تبدیل به فرصتی برای توسعه کشور گردد.
انتهای پیام/