به گزارش مشرق، «دونالد ترامپ» در زمان کمپین انتخاباتی خود وعدههای بسیاری در زمینه سیاست خارجی و به خصوص درباره ایران داده، اما آنچه اکنون در عمل مشاهده میشود شکست و انزوای بیشتر واشنگتن است.
بیشتر بخوانید:
ترامپ خواستار استیضاح «نانسی پلوسی» شد
کپی جالب آمریکا از برنامه موشکی ایران پس از خروج از INF
ایران
ترامپ از زمان آغاز کمپین انتخاباتی خود در سال ۲۰۱۶ همواره توافق هستهای ایران را مورد انتقاد شدید قرار میداد و از آن به عنوان بدترین توافق تاریخ آمریکا یاد میکرد.
پس از پیروزی در انتخابات آمریکا و ورود به کاخ سفید نیز این انتقادها ادامه یافت و در نهایت ماه می سال ۲۰۱۸، وی آمریکا را به صورت یکجانیه از این توافق خارج کرد.
ترامپ با خروج از توافق هستهای قصد به گفته وی منزوی کردن ایران و همراه کردن دیگر کشورها با واشنگتن در موضعگیری علیه تهران را داشت و با همین هدف تحریمها علیه ایران را احیا کرد.
اکنون بیش از یک سال از این موضوعگیری ترامپ علیه ایران میگذرد، اما وی که با ادعای ایجاد توافقی بهتر، از برجام خارج شده بود اکنون شاهد شکست سیاست خود در این زمینه است؛ کشورها در خروج از توافق هستهای با واشنگتن همراهی نکرده و بر پایبندی خود به توافق هستهای تاکید دارند و کارشناسان نیز بر این عقیده هستند که کمپین باصطلاح فشار حداکثری با شکست مواجه شده است.
دولت آمریکا علاوه بر این با هدف ادعایی محافظت از امنیت دریانوردی در خلیج فارس، اقدام به ایجاد ائتلاف دریایی در منطقه کرده و از دهها کشور خواستار پیوستن به این ائتلاف دریایی شد.
وزارت خارجه آمریکا از ۶۰ کشور خواستار شد تا به این ائتلاف دریایی بپیوندند، اما در نهایت ائتلاف دریایی آمریکا در خلیج فارس با حضور کشورهایی که تعداد آنها به ۱۰ نیز نمیرسد ایجاد شد.
کره شمالی
دونالد ترامپ همواره در دوران ریاست جمهوری خود سیاست دولتهای پیش از خود را در قبال کره شمالی مورد انتقاد قرار داد و از زمان نخستین دیدار خود با «کیم جونگ اون»، رئیس کره شمالی، در سال ۲۰۱۸، این انتقادات شدت گرفت.
رئیس جمهور آمریکا مدعی شد که از جنگی فاجعه بار جلوگیری کرده و خلع سلاح هستهای در شبه جزیره کره را نیز به ارمغان آورده، اما این روند با بدعهدی واشنگتن و عدم پایبندی به تعهدات، وارد مسیر دیگری شد.
اکنون چندین ماه از نخستین دیدار ترامپ و «اون» میگذرد و در این فاصله ۲ دیدار دیگر میان آنها انجام شده است، اما آنچه که اکنون شاهد آن هستیم تشدید تنشها میان واشنگتن و پیونگیانگ، توقف مذاکرات، ناامیدی کره شمالی از مذاکره با آمریکا و از سرگیری فعالیتهای موشکی از سوی این کشور است.
علاوه بر این، کره شمالی پایان سال ۲۰۱۹ را به عنوان ضرب الاجلی برای واشنگتن با هدف تغییر رویکرد خصمانه، تعیین کرده است؛ اکنون این مهلت رو به پایان است و مقامهای کره شمالی نیز بارها هشدار دادهاند که در صورت عدم تغییر در موضع واشنگتن، این کشور مذاکرات خلع سلاح را متوقف و مسیر جدیدی را در پیش خواهد گرفت.
ونزوئلا
ماه ژانویه سال جاری «خوان گوایدو»، رئیس مخالفان دولت ونزوئلا، خود را رئیس جمهور ونزوئلا خواند که این اقدام بلافاصله مورد استقبال واشنگتن و کشورهای اروپایی قرار گرفت و این کشورها ریاست جمهوری گوایدو را به رسمیت شناختند.
واشنگتن طی ماههای گذشته انواع راهبردها را در ونزوئلا برای از بین بردن دولت نیکلاس مادورو به کار گرفت؛ از تلاش برای ترور «مادورو» گرفته تا دامن زدن به آشوبها در ونزوئلا و تهدید به حمله نظامی.
اما تمامی این سیاستها درنهایت نتیجهای برای واشنگتن در بر نداشت و خوان گوایدو در اجرای طرحهای خود ناکام ماند.
تنشهای تجاری با چین، اتحادیه اروپا و کانادا
طی بیش از یک سال اخیر ترامپ موضوع اعمال تعرفه بیشتر به برخی از کالاهای وارداتی به آمریکا را مطرح کرده و حتی اقدام به افزایش تعرفه کالاهای وارداتی از چین کرد؛ این اقدام ترامپ تنشهای شدید واشنگتن با پکن و همچنین کشورهایی مانند کانادا و فرانسه را در پی داشته است.
این تنشها طی یک سال اخیر به خصوص با چین به شدت بالا گرفته و در نهایت ترامپ که در آستانه انتخابات ۲۰۲۰ نیز قرار دارد نه تنها به اهداف خود دست نیافته بلکه اخیرا گفته که برای توافق تجاری با چین باید تا بعد از انتخابات ۲۰۲۰ صبر کرد.