فضاسازی‌های مسموم غربی-سعودی علیه «دیاب»

به گزارش مشرق، روز پنجشنبه بود که پس از رایزنی های چندین ساعته، سرانجام حسان دیاب با کسب ۶۹ رأی موافق نمایندگان، از سوی رئیس جمهور لبنان مامور تشکیل کابینه شد. این انتخاب، بر اساس بند دوم ماده ۵۲ قانون اساسی لبنان و پس از انجام رایزنی‌های الزام آور پارلمانی و پس از مشورت میشل عون رئیس جمهور لبنان با نبیه بری رئیس پارلمان این کشور انجام شد.

فرایند انتخاب نخست وزیر به این ترتیب است که پس از پایان رایزنی‌های الزام آور پارلمانی، میشل عون رئیس جمهور لبنان، نبیه بری رئیس پارلمان را در جریان نتایج رای‌های به دست آمده قرار می‌دهد و پس از آن رئیس جمهور فردی که بیشتری رأی را به دست آورده یعنی حسان دیاب را به کاخ بعبدا فرا می‌خواند و وی را مأمور تشکیل کابینه می‌کند.

بیشتر بخوانید:

لبنان، به راه‌حل رسید

تحرکات گسترده «هیل» در بیروت و واکنش لبنانی‌ها

حسان دیاب: هیچ وابستگی به حزب‌الله ندارم

حزب‌الله لبنان، جنبش امل، جریان ملی آزاد (به رهبری جبران باسیل)، جریان المرده و بلوک الوطنی، الحزب القومی (حزب ملی) و اللقاء التشاوری (انجمن مشورتی) از نخست‌وزیری حسان دیاب حمایت کردند.

دیاب سال ۱۹۵۹ در بیروت، پایتخت لبنان به دنیا آمد. وی استاد دانشگاه است و بین سال‌های ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۴ در دولت «نجیب میقاتی»، نخست‌وزیر اسبق لبنان وزیر سابق آموزش عالی و تربیت لبنان بود.

نخست‌وزیر جدید لبنان فارغ التحصیل دکتری مهندسی کامپیوتر از دانشگاه «بث» انگلیس است. او لیسانس مهندسی ارتباط را از دانشگاه «لیدز متروپولیتن» انگلیس (سال ۱۹۸۱) و مدرک مهندسی سیستم‌ها را از دانشگاه «ساری» انگلیس (سال ۱۹۸۲) اخذ کرده است.

حسان دیاب مواضع سیاسی آشکاری ندارد ولی برخی رسانه‌ها مدعی هستند که او با حزب‌الله روابط خوبی دارد. او پیشتر هنگامی که وزیر آموزش عالی و تربیت در لبنان بود، تجربه آموزشی ایران را ستوده و خواستار امضای تفاهم نامه‌ای برای استفاده از تجربیات ایران در این زمینه شده بود.

دیاب در نخستین واکنش های خود به این انتخاب تاکید کرد که مقام نخست وزیری متعلق به همه مردم لبنان است و ما چانه زنی‌های سیاسی در این باره را رد می‌کنیم. من با توصیف خود به عنوان نامزد حزب الله، مخالف هستم. دولت من، دولت حزب الله نخواهد بود. دولت جدید لبنان، دولت نجات خواهد بود که همه لبنانی‌ها در آن نقش دارند.

دیاب تاکید کرد: باید از مانع تراشی‌ها و اختلافات سیاسی دوری کنیم. بخش اقتصادی و مبارزه با فساد از اولویت‌های دولت جدید لبنان خواهد بود. تنها نگرانی و موضوع مورد توجه من، نجات لبنان از بحران کنونی است. به دیدگاه برخی طرف‌ها در جنبش مردمی که هنوز با تعیین من به عنوان نخست وزیر مخالف هستند، احترام می‌گذارم. از جنبش مردمی می‌خواهم پس از پایان رایزنی‌ها به صورت مستقم با دولت وارد مذاکره شوند و من با نمایندگان جنبش به منظور اطلاع از خواسته‌ها و نگرانی‌های آن‌ها دیدار خواهم کرد.

با آنکه آمریکایی ها تمایل داشتند نواف سلام به عنوان مأمور تشکیل کابینه جدید لبنان معرفی شود اما اقدام نمایندگان لبنانی در کنار زدن گزینه آمریکایی ها و انتخاب حسان دیاب به نظر بسیاری از تحلیل گران به مثابه یک کودتا علیه انتخاب آمریکایی ها به شمار می رود.

در این بین، سعد حریری نخست وزیر سابق لبنان از همان ابتدا اعلام کرد که باید به دیاب فرصت داد. وی تلاش می کند تا خود را به عنوان رقیبی در برابر دیاب معرفی نکند تا بدین ترتیب راه را برای امکان بازگشت به عرصه سیاسی به عنوان مأمور تشکیل کابینه باز نگه دارد.

گرچه سعد حریری از همان ابتدا اعلام کرد که در دولت دیاب مشارکتی نخواهد داشت اما برگزاری تظاهرات در برابر منزل نخست وزیر جدید از سوی طرفداران حریری و بستن مسیرها طی شب گذشته نشان از وجود یک برنامه دیگر دارد که در سکوت در حال اجرا است.

رسانه های سعودی بر روی تظاهرات طرفداری حریری در مناطق مختلف بیروت مانور و گزارش دادند که طرفداران سعد حریری و طرفداران جریان المستقبل، با برگزاری تظاهرات در بیروت، شماری از خیابان‌ها را در پایتخت لبنان بستند.

بعد از انتخاب دیاب، منابع خبری لبنان گزارش دادند که گروهی ناشناس تلاش می کنند به هر طریقی فضای حاکم در شمال این کشور بویژه شهر طرابلس را متشنج کنند. در همین راستا افراد ناشناس در حومه بندر طرابلس و المحجر الصحی اقدام به تیراندازی کردند و شماری دیگر نیز در مناطقی از طرابلس اقدام به پرتاب بمب های صوتی کردند.

در همین حال «جرج نادر» سرتیپ بازنشسته ارتش لبنان گفت: این هواداران جریان المستقبل بودند که روز گذشته راهها را بستند نه معترضان. از نظر ما هیچ مشکلی در خصوص معرفی حسان دیاب برای تصدی نخست وزیری وجود ندارد زیرا او گفته مستقل و نماینده این جنبش نماینده است.

او خاطرنشان کرد: سخنان دیاب که گفته است جنبش مردمی از من نمایندگی می کند، به ما هرچند اندک، امید داده است بنابراین باید برای تشکیل دولت به او فرصت دهیم.

اینکه حریری اعلام کرده است که در دولت آتی شرکت نمی کند باعث می شود تا به تبع آن جریان المستقبل نیز در آن مشارکت نداشته باشد و این مسأله ایجاد یک دولت یک سویه را به دنبال خواهد داشت که نمی تواند نقشی در کاهش تنش ها در کشور داشته باشد. این همان برنامه پنهان حریری برای بازگشت به دولت است.

انتخاب دیاب باعث شد تا تیر آمریکایی ها برای هدف قرار دادن حزب الله از طریق گزینه نواف سلام غلاف شود. با آنکه دیاب بارها اعلام کرده که مستقل است و به عنوان مهره حزب الله پا به عرصه سیاست نگذاشته و دولت آتی، دولت تمام لبنانی ها خواهد بود اما موج رسانه ای که از زمان انتخاب وی به عنوان مأمور کابینه در میان رسانه های غربی و سعودی ایجاد شده نشان از مخالفت های گسترده آمریکایی ها و غربی ها و مقامات سعودی در قبال انتخاب دیاب دارد.

بسیاری از رسانه های آمریکایی و اروپایی، حسان را رسماً نامزد حزب الله معرفی کرده و بنابراین نتیجه می گیرند که انتخاب وی باعث به وجود آمدن تنش های سیاسی در این کشور می شود. این رسانه ها با انتشار گزارش ها و تحلیل های مختلف تلاش دارند نشان دهند دیاب نه تنها از محبوبیت مردمی در لبنان برخوردار نیست بلکه انتخاب وی باعث تشدید اوضاع در این کشور می شود.

رسانه های سعودی از جمله العربیه و الحدث نیز با در پیش گرفتن همین خط، مدعی شده اند که دولت آتی که به دست دیاب تشکیل می شود علیه اکثر ملت لبنان خواهد بود.

در این میان اما سفر دیوید هیل معاون سیاسی وزیر خارجه آمریکا به لبنان بعد از انتخاب دیاب قابل تأمل است. هیل در جریان دیدارهای خود با مقامات لبنانی در سخنانی مداخله جویانه گفته بود که نباید منافع حزبی را مد نظر داشت و باید منافع ملی را در پیش گرفت. بسیاری از گروه های سیاسی لبنانی اعلام کرده بودند که سفر این مقام آمریکایی به لبنان کاملاً مشکوک است.

در هر صورت باید گفت که حسان دیاب هنوز در ابتدای راه قرار دارد و بنا به گفته خود برای تشکیل دولتی برای تمام لبنانی ها تلاش کرده و مهره هیچ حزب و گروهی نیست بنابراین فضاسازی های رسانه ای کشورهای معاند علیه وی که هنوز هیچ عملکرد و اقدامی از سوی او دیده نشده در واقع نشان از طرح غربی سعودی برای هدف قرار دادن نخست وزیر جدید لبنان دارد.

برچسب ها:

جهان