به گزارش مشرق، «ماهاتیر محمد» نخستوزیر باسابقه و باتجربه مالزی، در پایان اجلاس سران اسلامی در کشورش، بر ضرورت خوداتکایی کشورهای اسلامی تأکید و در این خصوص از ایران تمجید کرد.
در حالی که در پایان اجلاس سران اسلامی در کوالالامپور بر «ضرورت همکاری برای بازیابی تمدن اسلامی» تأکید شد، ماهاتیر محمد به ضرورت «استقلال» کشورهای اسلامی اشاره کرد و گفت، «اشاره شد که اگر کشورهای اسلامی مستقل و قادر بر ایستادن روی پای خود باشند، چنین رفتارهایی با آنان نمیشود».
به گزارش وبسایت روزنامه «استار» مالزی، ماهاتیر به ایران اشاره کرد و گفت: برای من مهم است که مشخصاً به ایران اشاره کنم. ایران بر خلاف سالها تحریم و محاصره، توانسته پیشرفت و تحول را ادامه بدهد. ایران با افتخار چهارمین کشور دارنده بیشترین تعداد مهندس است.
بیشتر بخوانید:
پادشاه عربستان، ماهاتیر محمد را تهدید کرد
ایران، ترکیه و مالزی در کوالالامپور؛ آیا بلوک تازهای در جهان اسلام در حال طلوع است؟
نخستوزیر مالزی که خودش نماد پیشرفت مالزی در دهههای گذشته است، به قطر نیز اشاره کرد و گفت، «قطر هم هدف محاصره قرار گرفت و مثل ایران موفق شد خودش را بالا بکشد و به شکل شگفتآوری پیشرفت کند. با این حال این تحریمها و ممنوعیتها محدود به ایران و قطر نخواهد ماند.
اشاره ماهاتیر به اقدام عربستان، امارات و بحرین به همراه مصر است که در پی اختلافات، در ژوئن ۲۰۱۷ روابط دیپلماتیک و اقتصادی خود با قطر را قطع و همه گذرگاههای زمینی هوایی خود را بر روی این کشور بستند.
نخستوزیر مالزی هشدار داد که «در چنین جهانی که برخی کشورها تصمیمهای یکجانبه میگیرند تا چنین اقدامات مجازاتآمیزی را اعمال کنند، مالزی و دیگر کشورها [ی اسلامی] باید بدانند که ممکن است این مسائل بر ما نیز تحمیل شود... این مهمترین دلیل خوداتکایی ما و تلاش برای این هدف با دیگر کشورهای اسلامی است تا اگر چنین تدابیری بر ما تحمیل شد، با آن مقابله کنیم».
پاسخ ماهاتیر به عربستان
او به تردیدها و شایعات برخی کشورهایی که اجلاس مالزی را به نوعی تحریم کردند نیز پاسخ داد. او بدون اشاره مستقیم به نام عربستان سعودی گفت، اجلاس سران اسلامی قرار نیست اجلاسی جایگزین برای اجلاسهای مشابه باشد. «برخی درباره مقاصد برگزاری اجلاس کوالالامپور -خواسته یا ناخواسته- دچار سوءتفاهم شدهاند و دیدگاههای منفی آنان هیچ توجیهی در این خصوص ندارد».
نخستوزیر مالزی همچنین توضیح داد که اساساً هدف اجلاس کوالالامپور «یافتن راهکارها و راهحلها و تدوین برنامه برای کمک به امت [اسلامی] است. این چیزی است که امیدواریم انجامش بدهیم. میخواهیم خودمان را و امت اسلامی را نجات بدهیم و در این راه پایداری کنیم. امیدواریم از اینجا به بعد، برادران مسلمانمان ببینند که آنچه ما قصد کردهایم انجام بدهیم متحد کردن امت اسلامی بر [تولید و استفاده از] فناوریهای راهبردی و پیشرفته است».
ماهاتیر محمد در حالی از عربستان انتقاد کرد که رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه فاش کرد که علت غیبت پاکستان در اجلاس کوالالامپور، تهدید عربستان سعودی است. اردوغان دیروز جمعه گفت: «عربستان سعودی پاکستان را تهدید کرد که اگر در نشست سران کشورهای اسلامی در مالزی شرکت کند، چهار میلیون کارگر پاکستانی مقیم عربستان را اخراج خواهد کرد و به جای آنها، از کارگران بنگلادشی استفاده خواهد» و داراییهای خود را از بانک مرکزی پاکستان خارج خواهد کرد.
نخستوزیر مالزی که از سیاسیون سرشناس و تأثیرگذار در آسیا و از مخالفان جهانیسازی است، همچنین توضیح داد که هدف اجلاس، گردهم آمدن برای شناسایی نقاط قوت و ضعف [جهان اسلام] سپس به کارگیری نقاط قوت در خدمت به همه اعضای جهان اسلام و رفع نقاط ضعف است. به گفته او اگر کشوری در حوزهای مشخص تجربهای دارد، آن را به کشوری دیگر یا همه کشورهای عضو بدهد و روابط همکاری واقعی شکل بگیرد.
ماهاتیر محمد، سیاسمتدار کهنهکار و نود و دو ساله مالزیایی را که نماد پیشرفت این کشور میدانند، از مخالفان شدید جهانیسازی است. او بعد از فعالیتی چهل ساله از دنیای سیاست کناره گرفته بود اما دوباره در انتخابات شرکت کرد و از ماه می گذشته بار دیگر نخستوزیر مالزی شد تا هفتمین نخستوزیر این کشور نام بگیرد.