یک جراح و متخصص زنان و زایمان گفت: آلودگی هوا عوارض مختلفی را برای مادران باردار و جنین ایجاد میکند که از جمله آنها میتوان به سقط جنین اشاره کرد.
آتوسا کریمی جراح و متخصص زنان و زایمان و فلوشیپ نازایی اظهار کرد: بر حسب ذرات معلقی که در هوا وجود دارد، آسیبهای ناشی از آلودگی هوا متفاوت است، اما به طور کلی وجه مشترک همه این آلودگیها این است که میزان اکسیژن دریافتی در هوای تنفسی مادر کاهش پیدا میکند، بنابراین اکسیژنرسانی به جنین مختل میشود.
این جراح و متخصص زنان و زایمان بیان کرد: وقتی مادر باردار اکسیژن کمتری دریافت میکند، به سیستم قلبی و عروقی او فشار بیشتری وارد میشود و اگر مادر زمینه را هم داشته باشد، تأثیرهای ناشی از آلودگی هوا در او تشدید میشود و ممکن است به بستری در بخش نیاز پیدا کند.
او افزود: مادران بارداری که سن بالا دارند یا اینکه به شکل زمینهای به بیماریهای قلبی و عروقی یا فشار خون بالا دچار هستند باید تا آنجا که ممکن است در معرض هوای آلوده قرار نگیرند و اگر مجبور هستند در مناطقی که هوای آلوده دارد، زندگی کنند بهتر است در روزهای آلوده از خانه بیرون نیایند.
آلودگی هوا رشد و تکامل مغز جنین را هدف میگیرد
کریمی تأکید کرد: آلودگی هوا با کاهش خونرسانی به جنین بر رشد همه بافتهای جنین به ویژه سیستم عصبی آن اثر میگذارد. اگر به جنین خون و اکسیژن کافی نرسد، احتمال اینکه نوزاد با وزن کم متولد شود، بیشتر است. آلودگی هوا همچنین دردهای زایمان زودرس را در مادران ایجاد میکند و احتمال را افزایش میدهد.
این جراح و متخصص زنان و زایمان تصریح کرد: به طور مثال ممکن است در منطقهای که زن باردار زندگی میکند، آلودگیهای شیمیایی از نوع اسیدی زیاد باشد در این صورت به راههای تنفسی مادر آسیب وارد میشود یا در منطقهای دیگر این امکان وجود دارد که آلودگی فلزات سنگین مانند سرب بیشتر بوده که در این صورت رشد و تکامل مغزی جنین تحت تأثیر قرار میگیرد.
او گفت: مادر بارداری که در مکانی با آب و هوای خوب زندگی میکند، اکسیژن کافی به او میرسد که این اکسیژن از طریق گردش خون مادر و جفت، به گردش خون جنین انتقال پیدا میکند.
راهکارهایی برای کاهش آلودگی هوا در کلانشهرها
کریمی اظهار کرد: به طور کلی مسئولان شهری باید درباره راهکارهای داشتن محیط زیست سالم بیندیشند و این امکان را فراهم آورند که بیشتر از ماشینهای هیبریدی و برقی استفاده شود. مادران باردار هم باید در روزهایی که هوا آلوده است برای پیادهروی و ورزش کردن از خانه بیرون نروند و اگر مجبور شدند، به بیرون از خانه بروند باید پنجره ماشین را ببندند تا هوای آلوده با شتاب زیاد به راههای تنفسی آنها وارد نشود همچنین آنها باید هنگام تردد در هوای آلوده ماسک بزنند و تا حد امکان مسافتهای کوتاه را طی کنند.
او یادآوری کرد: همه افراد به ویژه زنان باردار در روزهای آلوده باید مصرف شیر، میوهها و سبزیهای تازه و نوشیدن آب را افزایش دهند تا اثرهای سموم ناشی از آلودگی هوا بر بدن آنها کاهش پیدا کند.