محرمانه بودن گفتگوها و نتایج سفر تداعی کننده سابقه ذهنی شکل گرفتن برجام بصورت توافقی محرمانه است.
می دانیم که افت سرمایه اجتماعی دولت، نارضایتی های عمومی رو به تزاید به دلیل اینکه دولت افق روشنی برای مردم تصویر نمی کند، ضعف و ناکارآمدی مجلس مورد حمایت غربگراها چشم اندازی از افول سیاسی جریان غربگرا در کشور برای همیشه و تسلط جریان انقلابی را ترسیم کرده است. با توجه به اینکه جریان غربگرا سرمایه غرب در ایران است، قطعا غرب دست روی دست نخواهد گذاشت و سعی می کند شرایط را به سمت یک اتفاق موثر بر افکار عمومی به صورت هیجانی و دفعی پیش ببرد. این اتفاق ممکن است با دکترین شوک رخ دهد. با چنین مکانیسمی، نمایش یک گشایش با چشاندن طعم سود آنی که با پروپاگاندای رسانه ای ضریب چند برابر پیدا می کند، می تواند در افکار عمومی انحراف محاسباتی ایجاد کند و با خریدن زمان هم چشم انداز اکثریت انقلابی مجلس آینده را با خدشه روبرو کند و هم دولت بتواند یک سال و نیم آینده را در یک حاشیه امنی بگذراند و چه بسا مسیر مذاکره را ادامه دهد.
از سوی دیگر ترامپ نیز به شدت به مذاکره نیازمند است و به گفته تحلیل گران تنها برگ برنده اش برای انتخابات ۲۰۲۰ مذاکره با ایران است.
باید گفت اگر هم در این سفر چیزی اتفاق افتاده باشد، آن اتفاق نمی تواند توافقی برای گشایش واقعی وضع اقتصادی کشور باشد. به دلایل متعدد از جمله: راه برون رفت کشور از شرایط فعلی اتکا به درون و خلاصی از اقتصاد و بودجه متکی به نفت است. تنها راه مبارزه با تحریم ها به فرموده مقام معظم رهبری بی اثر کردن آن هاست.
محرمانه بودن توافقات توکیو تداعی کننده توافق خسارت بار برجام است که محرمانه بسته شد و نتایجش پیش روی ماست؛ این سفر به درخواست ایران انجام شد نه ژاپن و امریکا و این به معنای میانجی تراشی ست که با هدف نجات خود صورت گرفت است.
محمد عبدالهی