بزرگترین رزمایش نظامی ــ دریایی در آبهای منطقه، با مشارکت ایران، روسیه و چین از روز گذشته آغاز شده است. رزمایشی که بازتاب گسترده و وسیعی در سطح جهان داشته است و با تحلیل های مختلفی مواجه شده است. موضوعی که نشان می دهد ایرانی ها در روزهای که آمریکایی ها سعی می کنند راه دیپلماسی سیاسی را بر روی آنها ببندند، دیپلماسی فعالی در حوزه دفاعی دارند و توانسته اند اقدامات مهمی که یکی از ثمرات آن برگزاری رزمایش مشترک «ایران، چین و روسیه» است، داشته باشند.
به گزارش «تابناک»، این نخستین همکاری نظامی میان سه کشور «ایران، چین و روسیه» محسوب میشود و پیامی روشن و چالشبرانگیز برای دولت آمریکا ارسال میکند و این نشانهای قابل توجه از ظهور ائتلاف نظامی جدی میان تهران، پکن و مسکو در رویارویی با اقدامات دولت آمریکا و سیاستهای آن در منطقه و جهان تلقی میشود.
رزمایشی میان مهمترین نیروهای دریایی جهان
امیر دریادار «حسین خانزادی» فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد که رزمایش از منطقه «چابهار» در جنوبشرقی ایران آغاز خواهد شد و در شمال اقیانوس هند گسترش خواهد یافت و بین سه کشور انجام خواهد شد.
وی خاطرنشان کرد، رزمایش بزرگ میان مهمترین نیروهای دریایی منطقه و جهان، یعنی ایران، روسیه و چین، خواهد بود و هدف از این رزمایش تقویت امنیت در منطقه است و این نیروها از تاکتیکهای مختلف نظامی استفاده خواهند کرد و به همکاری و هماهنگی مشترک متکی خواهند بود.
رزمایش مشترک ایران، روسیه و چین که عنوان آن "کمربند امنیت دریایی" نام نهاده شده، از روز گذشته (جمعه) در چابهار آغاز شده و تا تا روز دوشنبه به مدت چهار روز ادامه خواهد داشت.
- در مورد رزمایش دریایی ایران چین روسیه در ویکی تابناک بیشتر بخوانید
سرتیپ پاسدار «ابوالفضل شکارچی» سخنگوی ارشد نیروهای مسلح روز چهارشنبه نیز در نشست خبری اعلام کرده بود این رزمایش در جهت تقویت و افزایش تجربه در امنیت تجارت بین المللی در این منطقه برگزار میشود.
وی تبادل تجربه امنیت در میان کشورهای ایران، روسیه و چین و مقابله با تروریسم و دزدی دریایی را از دیگر اهداف این رزمایش عنوان کرد و گفت: پیامدهای امنیتی این رزمایش برای کل کشورهای جهان خواهد بود و ثبات امنیتی را در پی خواهد داشت.
سردار شکارچی همچنین گفت: هدف دیگر این رزمایش کسب و تبادل تجربه در حوزه عملیات امداد و نجات برای حوادث دریایی است که از زمان شروع این رزمایش نیز انجام میشود.
کاظم جلالی، سفیر جدید ایران در روسیه هدف رزمایش چهار روزه چین، روسیه با ایران را "تمرین عملیات مبارزه با تروریسم و راهزنی دریایی و تأمین امنیت" عنوان کرده است.
رسانههای چینی: رزمایش مشترک هشدار به آمریکاست
وو کیان، سخنگوی وزارت دفاع چین هدف رزمایش را "افزایش هماهنگی میان نیروی دریایی سه کشور" توصیف کرد.
چین ناوشکن موشکانداز "شینینگ" را که پیش از این همراه با ناوگان ۳۳ نیروی دریایی چین در خلیج عدن و آبهای نزدیک سومالی کشتیهای تجاری را اسکورت میکرده، به این رزمایش اعزام کرده است.
اگرچه مقامات چینی از "حسن نیت چین" صحبت کردهاند، اما رسانههای این کشور پنهان نکردهاند که این رزمایش "هشداری به آمریکاست."
نشریه دولتی "گلوبال تایمز" چین که نظرات و مواضع دولت چین را بیان میکند در یادداشتی صراحتا رزمایش مشترک ایران، روسیه و چین در آبهای منطقه را هشداری به آمریکا دانست. این نشریه نوشته است که این رزمایش به توانایی چین در حراست از ثبات در خلیج فارس کمک میکند.
گلوبال تایمز در ادامه نوشته است: «این رزمایش مشترک نشان میدهد که چین و روسیه، به عنوان دو قدرت بزرگ و مسئول در جهان، پس از خارج شدن آمریکا از توافق هستهای با ایران در سال ۲۰۱۸ از ایران و این توافق حمایت میکنند.»
روسها: با دزدان دریایی مقابله میکنیم
نیروی دریایی روسیه نیز با سه فروند شناور شامل یک فروند ناوچه، یک فروند یدککش و یک فروند تانکر سوخترسان در این رزمایش شرکت میکند. بر اساس اعلام وزارت دفاع روسیه، 3 کشتی وابسته به ناوگان دریای بالتیک روسیه در این رزمایش نظامی سه جانبه مشارکت خواهد داشت.
وزارت دفاع روسیه همچنین اضافه کرد در این رزمایش سهجانبه برای نخستین بار به آزادسازی یک کشتی ربوده شده توسط دزدان دریایی پرداخته خواهد شد.
واکنش آمریکا به رزمایش مشترک ایران، چین و روسیه
وزارت دفاع آمریکا در واکنش به برگزاری رزمایش مشترک ایران، چین و روسیه در شمال اقیانوس هند، اعلام کرد که این رزمایش را رصد میکند.
«شان رابرتسون» سخنگوی پنتاگون گفت: ما از رزمایش چندجانبه میان ایران، چین و روسیه مطلع هستیم و آن را رصد میکنیم؛ با شرکا و متحدانمان به تلاش برای تضمین آزادی ناوبری و جریان آزاد تجارت در آبراههای بینالمللی ادامه خواهیم داد.