سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابهلای اخبار و مطالب رسانههای کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیلها و پیشینههایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم میگذاریم. هر روز ۰۷:۳۰ با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.
***
وقتی "حجاریان" برای رفع ضعفهای اغتشاشات آبان رهنمود میدهد
تکرار اغتشاشات آبان با خشم بیشتر!
سعید حجاریان، از تئوریسینهای اصلاحات و از دستگیرشدگان فتنه 88 در بخشی از مصاحبه با شماره دوشنبه گذشته روزنامه همشهری(ارگان شهرداری تهران) پیرامون اغتشاشات آبان گفته است:
«درباره اعتراضات اخیر؛ اینکه بگوییم اعتراضات ناشی از کاهش سرمایه اجتماعی بوده تا حدودی درست است. مردم مستأصل و بیاعتماد به صفت فردی به صحنه آمدند، در خیابان یکدیگر را پیدا کردند و پس از آن، مستقلاً و منفرداً تصمیم به اقدام گرفتند؛ یعنی زیر بیرق کسی نرفتند که این خود نشانه از هم گسیختگی و سازماننیافتگی جامعه است. البته ناگفته نماند این اعتراضات در مناطقی مانند «جراحی» در استان خوزستان یا «شهر صدرا» در استان فارس صورت قوممدارانه بهخود گرفت و نشانههایی از همبستگی بروز کرد؛ امری که بهعنوان مثال در حاشیه تهران رخ نداد!»
او همچنین تصریح میکند: اعتماد مردم طی سالیان متوالی از دست رفته است؛ شاید نزدیک به 2 دهه باشد. برای بازگرداندن اعتماد از دست رفته به همین مدت نیاز داریم.
حجاریان در بخش پایانی این گفتوگو نیز در پاسخ به این سؤال همشهری که "در فضای سیاسی-اجتماعی شکلگرفته در جامعه آیا آزادی زندانیان سیاسی همچنان میتواند اقداماتی مؤثر و امیدآفرین باشد؟" اظهار کرده است:
"بله، قطعا این اقدامات مؤثر خواهد بود مشروط بر آنکه فعالان اصلاحطلب را مجدداً احضار و بازجویی و بازداشت نکنند. از طرف دیگر، حاکمیت باید در الگوی بازداشتها تجدیدنظر کند. ببینید! تعداد زیادی از بازداشتشدگان آبانماه حاشیهنشین بودند نه سیاسی. بازداشت اینها تأثیری ندارد و ممکن است دوباره ظهور کنند؛ این بار با خشم بیشتر."[1]
*ما به این اعتبار، سخنان حجاریان را "رهنمودهای جدید برای ادامه اغتشاشات آبان"! ارزیابی میکنیم که طی سالیان گذشته بارها و بارها ایما و اشارههای حجاریان مبنی بر اینکه مردم به نظام بیاعتماد شدهاند و راه حل مسئله خیابان است! را به استحضار مخاطبان محترم خود رساندیم.
و از همین فرایند بود که پیشبینیهای مربوط به بروز «فتنه اقتصادی» و تقلّای فرماندهان این فتنه برای کنترل از راه دور اغتشاشات را از قبل از اغتشاشات دیماه 96 در اختیار افکار عمومی گذاشتیم.
به همین سیاق میتوان بیان کرد که اشارههای مبهم حجاریان در صحبتهای اخیر مبنی بر «همبستگی اغتشاشگران» و «خشونت بیشتر» نیز نه یک تحلیل که یک رهنمود به لیدرهای اغتشاش است تا ضعفهای خود در دیماه 96 و آبان 98 بپوشانند!
حجاریان، 2 سال قبل و پس از اغتشاشات دیماه 96 نیز طی یادداشتی در روزنامه اعتماد از بازگشت پرقدرتتر امواج گفته بود.
البته راه برخورد با فرایند جدید "کنترل از راه دور اغتشاش" و ترویج تظاهرات خیابانی بدون سر! در وهله اول هرگز برخورد امنیتی نیست و نوشداروی این مسئله "ورود خواص" و روشنگری و بصیرتافزایی است.
منظور این است که باید کسانی باشند تا به مردم بگویند حرفهای حجاریان و دوستان او در ستاد اصلاحات مبنی بر اینکه مردم نسبت به نظام اسلامی دچار بیاعتمادی شدهاند هرگز صحیح نیست و نه تنها هیچ سندی برای اثبات آن وجود ندارد بلکه دهها دلیل و سند هست که نشان میدهد اعتماد مردم ایران به نظام اسلامی و انقلاب بیشتر شده است.[2]
و یا همین کسان باید به مردم بگویند که بر خلاف رهنمودهای حجاریان و رفقایش مبنی بر اینکه مردم راه چاره را در خیابان خواهند جست اما در خیابان غیر از وندالیسم و خشونت و سوء استفاده اوباش چیز دیگری یافت نخواهد شد و بلکه راه چاره همان است که این افراد از رحم آن به مناصب کشور رسیدند... یعنی "صندوق رأی و انتخابات"!
آیا خواص نباید امروز بر منابر به مردم بگویند که اظهارات حجاریان مبنی بر حاشیهنشین بودن بازداشتیهای اغتشاشات آبان اولا با واقعیت و ثانیا با اظهارات رفقای خود او نیز تناقض دارد که در قبال فتنه 88 گفته بودند عمده زندانیان این فتنه "بالانشین" بودهاند؟![3]
ثالثا سیستم امنیتی یا قضایی کشور دچار بلاهت نیست که برای دستگیری لیدرهای یک اغتشاش از الگو پیروی کند بلکه کیسها بر اساس جرم ارتکابی دستگیر میشوند. همانطور که افرادی از امضاکننده بیانیه ننگین 77 نفر نیز مورد برخورد قرار گرفتهاند و البته هیچکدام از این افراد نیز حاشیهنشین نیستند!
دقت شود که اگر تمام این موارد توسط خواص کشور و بصورت مداوم به مردم گفته نشود؛ این حرف و خواسته حجاریان است که به کرسی خواهد نشست. همانطور که در دیماه 96 و آبان 98 به کرسی نشست...
گفتنیست، قبل از حجاریان، مصطفی تاجزاده نیز در اظهاراتی تأکید کرده بود که اغتشاشات آبان با خشونت بیشتر تکرار خواهد شد.[4]
علی ربیعی، سخنگوی اصلاحطلب دولت نیز پیش از این در یک یادداشت پیرامون اغتشاشات آبان اظهار کرد که "حکایت همچنان باقیست..."[5]
قابل تأمل است که هیچیک از این سه نفر در هیچ کجا از نوشتهها و اظهارات مذکور، گزینه خیابان را تقبیح نکردهاند و با مردم درباره راهکار اول یعنی "صندوق رأی" که خود بوسیله همان به مناصب کشور رسیدهاند سخن نگفتهاند.
روزنامه همشهری نیز طی ماههای اخیر در گزارشهایی پیاپی به انتشار اخبار منفی و تأکید بر اینکه مردم به خیابان خواهند آمد، پرداخته است.[6]
قابل تأمل آنکه روزنامه همشهری نیز همچون مادران فکری خود هرگز اقدام به تقبیح خیابان نمیکند و به مردم پیرامون خطرات این حرکت غیر عقلانی هشدار نمیدهد...
***
وقت پوشیدن لباس پاسداری است "آقای ضرغامی"
سیدعزتالله ضرغامی، فعال اصولگرا و رئیس اسبق سازمان صدا و سیما به تازگی در یک پیام توییتری نوشته است:
«امشب در اختتامیه جشنواره ابوذر در اردبیل گفتم، فاصلهی بین قرائت رسمی و عرفی به گونهای است که اگر از "پیشرفتها" بگوییم متهم به مالهکشی و توجیه هستیم و اگر از "مشکلات مردم" بگوییم متهم به سیاهنمایی و جوّ زدگی فضای مجازی میشویم!
اصحاب رسانه میتوانند این فاصله را کوتاه کنند."
*از باب اینکه آقای ضرغامی اهل نقد و نظر هستند و در فضای افکار عمومی نیز بعنوان چهرهای که از تخاطب استقبال میکند، شناخته میشوند؛ بایستی نقد مهمی را به این پیام مطرح کرد.
و آن اینکه چیزی که در فضای فعلی کشور سبب ایجاد خطر شده و بستر را برای خلافگویی دشمن و حتی ایجاد فتنه پدید آورده؛ "عدم بیان پیشرفتها و دستاوردهای انقلاب و نظام اسلامی برای مردم" است.
ما و آقای ضرغامی و تمام مخاطبان محترم، سیاههای از "مشکلات" را در ذهن داریم که بصورت روزمره از لسان تریبونها و رجال اصلاحطلب در ذهن مردم پمپاژ میشود. اما آیا کسی فهرست پیشرفتها را نیز در ذهن دارد؟
نکته قابل توجه برای آقای ضرغامی که سابقه پاسداری دارند، اینست که فیالواقع ذهن مردم و فضای عمومی همانطور که مشکلات را میداند اما آیا از پیشرفتها و دستاوردها نیز اشباع است؟ و در ادامه، این کمکاری کیست؟
کدامیک از رجال ما در کدام منبر از دستاوردهای اقتصادی انقلاب برای مردم سخن گفتهاند؟
چرا وقتی رهبر معظم انقلاب در بیانات خود از بهبود ضریب جینی میگویند یا نظام جمهوری اسلامی را مایهی مباهات و افتخار اسلام عنوان میکنند؛ این سخنان و چرایی آنها از سوی خواص و رجال کشور برای مردم شرح نمیشود؟
طرفه آنکه به زعم ما در مقطع کنونی که حتی کسانی از بیان سخنان رهبری هم اِبا میکنند و فضای دستاوردهای کشور تحتالشعاع "تبلیغات نارسای مسئولان" قرار دارد؛ بیان عقلانی و استدلالی پیشرفتهای کشور اعم از اقتصادی و غیره ولو به قیمت متهم شدن به توجیه و مالهکشی نیز ضرورتی انکارناپذیر است.
***
در جولان اختناق سکولار
"شعسا" هم قربانی دیکتاتوری حزبی و تحریم خاموش انتخابات شد
خبرگزاری دولتی ایرنا در گزارشی به نقل از روابط عمومی شورایعالی سیاستگذاری اصلاحطلبان نوشت: شورای عالی سیاستگذاری جبهه اصلاحطلبان با انتقاد از عملکرد هیاتهای اجرایی انتخابات مجلس یازدهم در رد صلاحیت چهرههای شاخص اصلاح طلب و لزوم پاسخگویی رییسجمهوری درخصوص عملکرد هیات اجرایی، اعلام کرد: چنانکه این رویه در هیاتهای نظارت تکرار و یا تشدید شود، نقض آشکار یک انتخابات قانونی، رقابتی و عادلانه است.
شورا همچنین در ادامه این جلسه تأکید میکند:
"اگر در حوزه های انتخابیه نامزد اصلاحطلب با شاخصهای مدنظر اصلاحطلبی حضور نداشته باشد، امکانی برای ارائه فهرست انتخاباتی و یا معرفی نامزد وجود نخواهد داشت. چرا که این شورا رویکرد حذفی و غیر قانونی نسبت به نامزدها را ناقض یک انتخابات آزاد، رقابتی، عادلانه و نیز مشارکت پرشور مردم می داند."[7]
*مشخص نیست چرا در شورایی که متشکل از دهها رجل سیاسی و چهرههای میدان دیده و سیاستشناس است اما کسی بر لزوم رفتار قانونی تأکیدی ندارد؟!
و چرا این افراد جملگی مشغول تکرار مواضع بازداشتیهای فتنه 88 و کسانی هستند که این روزها در ستاد کنترل از راه دور اغتشاشات نشستهاند؟
البته از آنرو که در اردوگاه چپ "دیکتاتوری حزبی" وجود دارد و هیچ صدا و حنجرهای در این اردوگاه جرأت بیان حرفی مخالف با دیدگاه لیدر اصلاحطلبان و ستادیهای این جریان را ندارد؛ بدیهی بود که امثال عارف و موسوی لاری و... نیز که از اعاظم شعسا هستند مجبور به گردن نهادن به رفتار غیر قانونی "تحریم خاموش انتخابات" و شمشیر از رو بستن علیه نظام اسلامی شوند.
پیش از این لیدر اصلاحطلبان نیز در سخنانی بر تحریم خاموش انتخابات مهر تأیید زده بود.[8]
تحریم خاموش انتخابات به این معنیست که یک جریان سیاسی، مخالفت خود با حاکمیت و نهادهای قانونی کشور را بوسیله رفتار "عدم ارائه لیست انتخاباتی" ابراز میکند و اگرچه از ترس برخورد سیاسی یا قانونی اقدام به انتشار بیانیه رسمی برای تحریم انتخابات نمیکند اما این پیام را به مردم میدهد که ما قانون کشور را قبول نداریم و برای همین نتوانستیم با قانون فعلی فهرست انتخاباتی بدهیم!
جالب است که چپها در قبال رفتار منافقانه تحریم خاموش انتخابات به مردم توضیح نمیدهند که چرا بر معرفی چهرههای سابقهدار و ضد امنیتی بعنوان کاندیدا اصرار دارند و یا چرا مثل انتخابات سال 94 رفتار نمیکنند و حاضر به معرفی افراد بیحاشیه نیستند؟
اصلاحطلبان پیش از این انتخاباتهای مجلسین هفتم و نهم را نیز تحریم کرده بودند و البته بعدها مجددا در انتخابات شرکت کنند و در قبال آن تحریمهای انتخاباتی نیز به ملامت یکدیگر پرداختند.
***
1_ http://newspaper.hamshahrionline.ir/id/91613
2_ mshrgh.ir/1022626
3_ http://www.jahannews.com/analysis/497518
4_ mshrgh.ir/1018114
5_ mshrgh.ir/1015118
6_ mshrgh.ir/1024191
7_ www.irna.ir/news/83613550/
8_ mshrgh.ir/976402