افزایش تخلفات دارویی، نتیجه تاسیس بی‌قید و شرط داروخانه‌ها / تجمع داروخانه‌ها در مناطق لوکس بالای شهر

5e12fd5037df5_2020-01-06_12-56
رئیس سازمان غذا و دارو گفت: تأسیس بی‌قید و شرط داروخانه، تخلفات دارویی و تبلیغ و مصرف القایی دارو را در کشور افزایش می‌دهد و تجمع داروخانه ها را به سمت مناطق لوکس بالای شهرهای بزرگ می‌برد.

محمدرضا شانه ساز رئیس سازمان غذا و دارو افزود: واقعا معتقد هستیم که تصمیم حذف محدودیت جمعیتی و جغرافیایی و مقررات فاصله مکانی برای تأسیس داروخانه ها باعث ایجاد تخلف و ازدیاد تخلف در داروخانه ها در آینده می شود و بطور قطع بازار دارویی کشور آسیب جدی خواهد دید چون بر اساس قانون، دارو کالایی است که نمی شود آن را تبلیغ کرد و نمی شود رأسا و بدون تجویز پزشک آن را فروخت و خارج از استانداردهای بین المللی در بازار دارو عمل کرد.

وی ادامه داد: استانداردهای تولید و توزیع دارو بین المللی است. با بقیه کالاها فرق می کند، قیمت گذاری آن کاملا حساب شده است. مصرف مشخصی دارد، کالایی است که نمی شود توزیع و ارائه آن را توسط هر فردی آزاد کرد و نباید اجازه داد که با تبلیغ دارو مصارف القایی دارو ایجاد کنند. تبلیغ و ایجاد زمینه برای مصرف القایی دارو، هم از نظر قانونی تخلف است و هم از نظر اخلاقی و انسانی غیر مجاز است و افزایش بی حساب داروخانه ها زمینه را برای این تخلفات فراهم می کند.

رئیس سازمان غذا و دارو گفت: اگر بخواهیم با داروخانه مثل بقیه صنوف برخورد کنیم که از نظر قیمت گذاری و عرضه اقتصاد آزاد دارند و فروش و تبلیغ آنها آزاد است، کار غلطی است و بطور قطع از نظر سازمان غذا و دارو که متولی این حوزه است، کار اشتباهی است که سلامت مردم را به خطر می اندازد.

وی افزود: این مطالب را به دوستان در ارگانهایی که دنبال آزادسازی تاسیس داروخانه ها بدون محدودیت هستند، در میان گذاشته ایم. مسائل کارشناسی را به آنها منعکس می کنیم و از آنان خواهش می کنیم عنایت داشته باشند.

شانه ساز گفت: با این وجود به دلیل رأی دیوان عدالت اداری آیین نامه قبلی تأسیس داروخانه ها متوقف شده و آیین نامه جدید در حال تدوین است و بر اساس آیین نامه جدید تقریبا این طور است که هر کس درخواست داروخانه بدهد در هر جایی می تواند مجوز داروخانه بگیرد و فقط باید از نظر سابقه کار باید سقف امتیازی لازم را داشته باشد تا بتواند در یک محل مجوز بگیرد.

وی افزود: برآورد سازمان غذا و دارو این است که این نحوه تأسیس بی قید و شرط داروخانه ها باعث محروم تر شدن مناطق کمتر برخوردار از خدمات داروساز و داروخانه می شود. همه متقاضیان داروخانه به شهرهای بزرگ رو می آورند و در شهرهای بزرگ هم به مناطقی رو می آورند که از نظر اقتصادی مرفه تر هستند و از مناطق کمتر برخوردار به سمت مناطق لوکس بالای شهر اقتصادی می روند.

رئیس سازمان غذا و دارو گفت: این اتفاق که تجمع داروخانه ها به سمت مناطق پولدارنشین سوق پیدا می کند در حال رخ دادن است. وقتی ضابطه به این سمت تغییر پیدا کند در شهری مانند تهران تجمع داروخانه ها در مناطق خاصی بیشتری می شود و متاسفانه در مناطقی است که تجمع مطب ها هم در آنها بیشتر است. الان در تهران مناطقی داریم که یک نفر  نیم ساعت با سه ربع پیاده روی نمی تواند به داروخانه برسد و جاهایی هم داریم که در یک ساختمان چند طبقه در هر طبقه یک داروخانه است.

وی افزود: یکی از اهداف نظام سلامت عدالت در دسترسی این است که بر اساس آن خدمات سلامت از مطب گرفته تا آزمایشگاه و داروخانه در کشور باید به طور متناسب پخش بشود. اینکه کار را بگذاریم به دست افراد که خودشان بر اساس درآمد اقتصادی محل داروخانه را تعیین و تصمیم گیری کند، طبیعی است که به مناطق کمتر برخوردار نمی روند.

شانه ساز گفت: سازمان غذا و دارو این مسائل کارشناسی را بیان می کند اما در نهایت هر آنچه مراجع ذی صلاح قانونی تصمیم بگیرند. همان را اجرا می کنیم.

بر اساس مصوبه سی و سومین نشست هیأت مقررات‌زدایی و تسهیل صدور مجوزهای کسب‌وکار که پنجم دی به ریاست وزیر امور اقتصادی و دارایی و با حضور نمایندگان تشکل‌های بخش خصوصی برگزار شد. وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی موظف شد، حداکثر ظرف مدت دو ماه نسبت به اصلاح آیین‌نامه و ضوابط تاسیس و اداره داروخانه‌ها با حذف محدودیت‌های جمعیتی و جغرافیایی (حدود فاصله و سقف تعداد برای صدور مجوزهای جدید یا تمدید) مطابق آرای هیأت عمومی دیوان عدالت اداری با رعایت مواد ۲ و۳ قانون بهبود مستمر محیط کسب‌وکار و ابلاغ آن اقدام کند.

برچسب ها:

اجتماعی