انجمن علمی مهم‌ترین جریان دانشگاه‌ها/کاهش بودجه نشریات دانشجویی از 50 به 35 میلیون

به گزارش خبرنگار گروه علمی و دانشگاهی خبرگزاری فارس- حجت عابدی اصل؛ هدف اصلی مدیریت فرهنگی هر دانشگاه در کشور ما، تربیت و ارتقای سطح توانمندی های دانشجویان در تراز ایران اسلامی است.

در واقع مدیریت فرهنگی وظیفه دارد، به شکل ساختاری و اجتماعی زمینه مناسبی برای تحقق دانشگاه اسلامی در تمام ابعاد فراهم کند، به طوری که از طریق تشویق و ترغیب عموم دانشگاهیان به فعالیت‌های داوطلبانه و گروهی با موضوعات دلخواه و گوناگون، هنجارها و ارزش‌های اصیل ایرانی- اسلامی را ترویج و توسعه دهد. 

دانشگاه تربیت مدرس یک دانشگاه تربیت معلمی بود که در چند سال اخیر با تغییر رویکرد از آموزش معلمان به تربیت دانشجویان در تحصیلات تکمیلی روی آورده است که در حال حاضر به عنوان یکی از مهم‌ترین دانشگاه های سطح یک کشور مطرح بوده و دارای دستاوردهای خوبی در حوزه علم و فناوری و پروژه های تحقیقاتی است.

محمد جواد ناطق معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تربیت مدرس حرف های زیاد و شنیدنی برای فعالیت های این دانشگاه دارد.

وی درباره ویژگی‌ها، برنامه های فرهنگی، انگیزه دانشجویان، حرکت در مسیر بیانات مقام معظم رهبری، چشم اندازهای کوچک و بزرگ علمی، ماموریت دانشگاه و زندگی در محیط علمی نکات قابل توجه و خوبی را عنوان و آینده را روشن و کاملا مثبت ارزیابی می‌کند.

برای شنیدن همه آنچه در دانشگاه تربیت مدرس در حال انجام است با محمد جواد ناطق  معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تربیت مدرس ساعاتی را در نخستین دقایق یک روز کاری در خنکای صبح به گفت‌وگو نشستیم.

آنچه در گفت‌وگوی ما با محمد جواد ناطق می خوانید:

* مهم ترین جریان دانشگاه فعالیت انجمن های علمی و کانون های فرهنگی و ادبی است

* دارای 107 انجمن علمی و 13 کانون فرهنگی هستیم

* کانون فرهنگی بنیادی ترین عنصر در تقویت سرمایه فرهنگی است

* هر انجمن علمی و دانشجویی 50 دانشجو را در درون خود جای داده است

* انجمن علمی 4 میلیون و کانون فرهنگی 10 میلیون تومان سالانه بودجه دارند

* دارای 10 هزار دانشجو در دانشگاه تربیت مدرس هستیم

* برگزاری کارگاه سبک زندگی و کارآفرینی درسطح خوابگاه های دانشجویی

* تاثیر برنامه های فرهنگی بسیار زیاد است

* دانشگاه تربیت مدرس دارای 55 نشریه دانشجویی است

* بودجه 50 میلیون تومانی نشریات دانشجویی به 35  میلیون تومان کاهش یافت

* مهم‌ترین جریان دانشگاه فعالیت انجمن‌های علمی و کانون‌های فرهنگی و ادبی است

فارس: در ابتدا خواهش می‌کنم درباره فعالیت‌های فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تربیت مدرس بیشتر برایمان بگویید؟

ناطق: معاونت فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تربیت مدرس دارای نقش متنوع در حوزه فرهنگ دانشجویان است به طوری که یکی از مهم ترین جریان‌های رایج ما فعالیت انجمن‌های علمی  و دانشجویی و کانون‌های فرهنگی و ادبی است که توانسته باعث شکوفایی و پویایی همه دانشجویان شده و فضای علمی را دچار تحولات اساسی کند.

* دانشگاه تربیت مدرس دارای 107 انجمن علمی و 13 کانون فرهنگی است

فارس: در این رابطه هم توضیح دهید که در حال حاضر کارهای حوزه فرهنگی در دانشگاه تربیت مدرس با چه ظرفیت و پتانسیلی انجام می‌شود؟

ناطق: باید بگویم این دانشگاه اکنون دارای 107 انجمن علمی و دانشجویی بوده و 13 کانون فرهنگی دارد که همه آنها فعال بوده و در طول روز و هفته برنامه های متنوع و مختلفی را در بخش های اجتماعی، فرهنگی، علمی، سیاسی و اقتصاد مقاومتی برگزار می‌کنند البته تمامی کارهای آنها قبل از اجرا توسط کمیته ارزیابی این معاونت مورد بررسی قرار می‌گیرد به طور کلی باید بگویم وضعیت فعالیت های دانشجویی در سطح بسیار مطلوبی بوده و همچنین به نسبت دیگر دانشگاه ها از کیفیت و کمیت قابل توجهی برخوردار است.

 باید بگویم این دانشگاه اکنون دارای 107 انجمن علمی و دانشجویی بوده و 13 کانون فرهنگی دارد

 

* کانون فرهنگی بنیادی ترین عنصر در تقویت سرمایه فرهنگی است

فارس: به طور کلی از دیدگاه شما نقش کانون فرهنگی و هنری در دانشگاه تربیت مدرس چیست؟

ناطق: کانون‌های فرهنگی و هنری دانشجویان یکی از بنیادی ترین عرصه‌ها در راستای تقویت سرمایه فرهنگی و پرکردن اوقات فراغت دانشجویان بوده و در ایجاد فضای شادی و نشاط در دانشگاه، کشف و شکوفا سازی خلاقیت دانشجویی نقش بسزایی دارند.

*  پاسخگویی به نیازهای متنوع و رشد خلاقیت‌های فرهنگی 

فارس: هدف از تشکیل این کانون ها در قالب دانشکده های مختلف دانشگاه چیست؟

ناطق: باید توضیح دهم که کانون‌های فرهنگی-هنری دانشجویان به منظور پاسخگویی به نیازهای متنوع و رشد خلاقیت‌های فرهنگی دانشجویان، سامان بخشیدن به خواسته‌ها و تلاشهای خودانگیخته فرهنگی، هنری و اجتماعی دانشجویان و حمایت از فعالیت‌ های گروهی در راستای نیل به ارزش های متعالی اسلامی-انسانی، تشکیل شده‌اند، حضور فعال و پرنشاط دانشجویان در برنامه‌های کانون های فرهنگی و هنری افزون بر ایجاد نشاط منجر به رشد مهارت‌های ارتباطی و نوآوری سایر دانشجویان خواهد شد.

* هر انجمن علمی و دانشجویی 50 دانشجو را در درون خود جای داده است

فارس: درباره فعالیت انجمن علمی و دانشجویی نیز بیشتر توضیح دهید؟

ناطق: هر انجمن علمی و دانشجویی دانشگاه تربیت مدرس به طور متوسط 50 دانشجو را در درون خود جای داده است به طوری که 70 درصد انجمن‌های این دانشگاه فعال هستند.

 درواقع باید بگویم طبق اساسنامه  دانشگاه دانشجویان می‌توانند با درخواست و پیشنهاد تاسیس انجمن  بعد از تایید شورای فرهنگی دانشگاه نسبت به فعالیت آن انجمن اقدام کنند، این در حالی است که باید به این نکته اشاره کنم که انجمن‌های علمی و دانشجویی در حوزه‌های موسیقی، قرآن، ادبی و محیط زیست فعالیت می‌کنند. 

* انجمن علمی 4 میلیون و کانون فرهنگی 10 میلیون تومان سالانه بودجه دارند

فارس: بودجه هم بحث مهمی در ذهن مخاطبان است، درباره بودجه انجمن و کانون های دانشجویی هم صحبت کنید. این بودجه در حال حاضر چقدر است؟

ناطق: هر یک از انجمن‌های علمی و دانشجویی سالانه 4 میلیون تومان بودجه برای فعالیت‌هایشان می‌گیرند از طرفی نیز کانون‌های فرهنگی و ادبی نیز براساس حجم فعالیت‌هایی که در طول سال تحصیلی انجام می‌دهند به طور میانگین 10 میلیون تومان اعتبار از دانشگاه دریافت می‌کنند. 

البته باید به این نکته اشاره کنم که هر یک از انجمن‌ها و کانون‌هایی که در مدت زمان زیادی غیرفعال شود به طور خودکار  منحل خواهد شد. از طرفی باید به این نکته اشاره کنم که هر سال برای انجمن‌های علمی و کانو‌ن‌های فرهنگی انتخابات برگزار می‌شود که همه فعالیت‌های  این  کانون و انجمن‌ها به صورت قانونی است.

البته باید بگویم هر یک از این کانون‌ها و انجمن‌ها باید در طول سال تحصیلی فعالیت‌های مستمری داشته باشند که خوشبختانه تاکنون آنها توانسته‌اند در حوزه‌های مختلفی مانند محیط زیست، برگزاری سمینارهای تخصصی و علمی و همچنین  برنامه‌های آموزشی و تحصیلی فعال هستند. 

*دارای 10 هزار دانشجو در دانشگاه تربیت مدرس هستیم

فارس: فعالیت انجمن و کانون های دانشجویی دستاوردی هم داشته است؟

ناطق: یکی از فعالیت‌های معاونت فرهنگی که توسط انجمن‌های علمی و دانشجویی و کانون‌های فرهنگی و ادبی انجام می‌شود برگزاری جشنواره‌های داخلی و ملی است که در چارچوب قوانین و مقررات وزارت علوم انجام می‌شود. به طور مثال این دانشگاه در طول سال در جشنواره‌هایی مانند رویش، حرکت و جشن فارغ‌التحصیلی را برگزار می‌کند، این در حالی است که در حال حاضر ما دارای 10 هزار دانشجو در دانشگاه تربیت مدرس هستیم. 

برگزاری کارگاه‌های سبک زندگی، کارآفرینی و آموزش هنرهای دستی در سطح خوابگاه‌های دانشگاه تربیت مدرس تاثیر بسیار مطلوبی بر روی سبک زندگی فردی و اجتماعی دانشجویان داشته است

 

* برگزاری کارگاه سبک زندگی و کارآفرینی درسطح خوابگاه های دانشجویی

فارس: مهمترین ویژگی دانشگاه تربیت مدرس چیست؟

ناطق: مهمترین ویژگی دانشگاه تربیت مدرس این است که فعالیت‌های این دانشگاه به واسطه تربیت دانشجو در مقطع تحصیلات تکمیلی ارشد و دکتری از سطح بالا و متعادل‌تری برخوردار است، به طوری که کیفیت آموزشی ما بسیار مطلوب بوده چرا که در جشنواره‌های ملی هر ساله  دانشجویان ما رتبه‌های خوبی را کسب می‌کنند.

این در حالی است که باید بگویم برگزاری کارگاه‌های سبک زندگی، کارآفرینی و آموزش هنرهای دستی در سطح خوابگاه‌های این دانشگاه توانسته  تاثیر بسیار مطلوبی بر روی آموزش و نحوه زندگی دانشجویان دکتری بگذارد. 

* تاثیر برنامه های فرهنگی بسیار زیاد است

فارس: به نظر شما به عنوان معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه، برنامه های فرهنگی دانشگاه تربیت مدرس تا چه میزان در زندگی فردی و اجتماعی دانشجویان این دانشگاه تاثیر گذار است؟

ناطق: به طور مسلم تاثیر برنامه های فرهنگی در زندگی دانشجویان بسیار زیاد است، در واقع فعالیت‌های معاونت فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تربیت مدرس برگزاری کارگاه‌های آموزشی مختلف است به طوری که ما به طور مستمر با دعوت از سخنرانان معروف و مطرح در سطح کشور مسائل مختلف اجتماعی و سیاسی را در قالب کارگاه اموزشی برای دانشجویان برگزار می‌کنیم.

این در حالی است که باید بگویم هر دو هفته یک بار شورای فرهنگی دانشگاه سیاست‌های فرهنگی را در قالب جلسات مختلف مورد بررسی و ارزیابی قرار می‌دهد. به طوری که فعالیت تشکل ‌های دانشجویی، انجمن‌های اسلامی، بسیج اساتید و هیات مذهبی را  به عنوان بازوان اجرایی این معاونت می‌داند و برنامه‌های آنها را قبل از اینکه به اجرا درمی‌آید ارزیابی می‌کند.    از طرفی باید به این نکته اشاره کنم که  برگزاری اردوهای زیارتی یا حضور دانشجویان در اربعین هر سال به عتبات عالیات از برنامه‌های مستمر این دانشگاه است.

*  دانشگاه تربیت مدرس دارای 55 نشریه دانشجویی است

فارس: در حال حاضر دانشگاه تربیت مدرس چه تعداد نشریه دانشجویی دارد؟

ناطق: در حال حاضر دانشگاه تربیت مدرس دارای 55 نشریه دانشجویی است که خوشبختانه توانسته است با این ظرفیت در جشنواره‌های مختلف بخصوص جشنواره کتاب رتبه‌های خوبی را کسب کند.

در واقع باید بگویم ما در این دانشگاه دارای نشریات روزانه،‌ هفتگی، ماهانه و فصلنامه هستیم که هر کدام از آنها را رتبه‌بندی کرده‌ایم به طوری که براساس تولید اخبار حرفه‌ای تعداد خبر،‌نظم و استمرار انتشار  از مفاد ارزیابی ما است. 

در واقع باید بگویم نشریات این دانشگاه تا نمره 100 رتبه‌بندی می‌شود، این در حالی است که همه نشریات دانشجویی این دانشگاه در یک واحد مستقل فعالیت می‌کنند که کمیته ناظر بر نشریات نیز بر فعالیت آنها براساس چارچوب‌های وزارت علوم نظارت می‌کند. 

در حال حاضر دانشگاه تربیت مدرس دارای 55 نشریه دانشجویی است که خوشبختانه توانسته است با این ظرفیت در جشنواره‌های مختلف بخصوص جشنواره کتاب رتبه‌های خوبی را کسب کند

* بودجه 50 میلیون تومانی نشریات دانشجویی به 35  میلیون تومان کاهش یافت

فارس: از دیدگاه شما آیا کمبود بودجه در چگونگی اجرای فعالیت های فرهنگی دانشگاه تاثیر داشته است ؟

ناطق: کمبود بودجه در فعالیت‌های فرهنگی‌، اجتماعی نیز تاثیر بسیار زیادی داشته است به طوری که از بودجه 50 میلیون تومانی نشریات دانشجویی امسال به 35  میلیون تومان کاهش پیدا کرده است که به همین دلیل نشریات ما از دو سال قبل به سمت دیجیتالی حرکت کرده‌اند و اکنون نشریات این دانشگاه در سایت دانشگاه منتشر می‌شود.

از طرفی باید بگویم وجود نشریات دانشجویی توانسته سطح علمی و پژوهشی دانشگاه را افزایش دهد به طوری که بسیاری از اساتید و هیات علمی مقالات علمی خود را در این نشریات منتشر می‌کنند. این موضوع در حالی است که از سال گذشته این دانشگاه یک باشگاه فرهنگی،‌ اجتماعی و دانشجویی راه‌اندازی کرده که انجمن‌ها،‌کانون‌ها و نشریات در کنار یکدیگر در این باشگاه فعالیت‌های خود را انجام می‌دهند. 

انتهای پیام/