پیگیری خرید و ثبت خانه مادری شیون فومنی در اولویت سازمان برنامه و بودجه گیلان قرار گرفت.
به گزارش خبر فوری به نقل از ایسنا، روابط عمومی بنیاد فرهنگی شیون فومنی اعلام کرد:
«مدتها است که در رسانهها روند خرید خانه شیون فومنی شاعر گیلان زمین و نامدار فارسیگوی و دیگر ادیبان و بزرگان این استان دنبال میشود؛ خانههایی که قرار بود تبدیل به مراکز ادبی و جذب گردشگر شود، اما وعدههای مسئولان در این زمینه تنها در حد یک آرزو برای گیلانیها باقی ماند.
حال مدت زیادی است که با درخواست شخصیتهای نامدار فرهنگ و هنر و پژوهش گیلان و درخواست مردم فرهنگ دوست استان گیلان با تلاشهای حامد فومنی فرزند «میراحمد سید فخری نژاد» ملقب به «شیون فومنی» تلاش میشود با طی کردن مراحل پیچیده بروکراسی و مکاتبات اداری مسئولان، خانهای به یاد او ثبت و تبدیل به خانه موزه شیون فومنی شود».
بنا بر این گزارش، حامد فومنی، رییس بنیاد شیون فومنی در جلسهای که پنجشنبه ۱۹ دی ۱۳۹۸ در همین زمینه از سوی سازمان مدیریت و برنامهریزی استان گیلان در محل دفتر ریاست این سازمان برگزار شد، از تلاش برای ثبت خانه مادری شیون در رشت خبر داد و گفت: این خانه یکی از هویتهای میراثی شیون است که دوران کودکی، نوجوانی و جوانی اش را در آنجا سپری کرده و با وجود اینکه طی سالها از ساخت این خانه میگذرد بیم آن میرود به دلیل قدمت و فرسودگی از بین برود ولی خوشبختانه این خانه در حال حاضر همچنان پا برجاست.
او افزود: در گذشته تلاش زیادی برای خرید خانه شخصی شیون در منطقه گلسار رشت انجام شد ولی با وجود مکاتبات اداری متعدد به سازمان میراث فرهنگی و استانداری، شورای شهر و شهرداری رشت به خاطر همکاری نکردن مالک و نیز نبود پیگیریهای مجدانه مسولان وقت استان برای خرید این خانه موفقیتی در این زمینه محقق نشد.
رییس بنیاد شیون فومنی گفت: با درخواست بنیاد شیون فومنی از سوی اعضای هیات امنای این بنیاد به سازمان مدیریت و برنامهریزی گیلان و اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری گیلان مبنی بر خرید و ثبت میراثی خانه مادری شیون در حال حاضر با حمایت کیوان محمدی، رییس سازمان مدیریت و برنامهریزی گیلان و همکاری و مساعدت شهرود امیرانتخابی مدیرکل میراث فرهنگی و گردشگری استان گیلان و همکاران مقرر گردید تا با ارزیابی و کارشناسی و بررسی ابعاد همه جانبه خانه مادری شیون این خانه خریداری و به ثبت برسد.
او در ادامه افزود: امیدواریم در کنار سازمان مدیریت و برنامهریزی استان گیلان، اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری استان گیلان دیگر مراکز دست اندرکار اعم از استانداری، شورای شهر رشت، شهرداری رشت و اداره کل فرهنگ و ارشاد استان گیلان با ایفای نقش ذاتی خود سهم بهسزایی در تحقق این خواسته دیر ساله مردم و اهالی قلم و فرهنگ و هنر استان گیلان داشته باشند.
محمدحسین مهدیپور، عضو هیات امنای بنیاد فرهنگی شیون فومنی، هم در این زمینه گفت: زنده یاد شیون فومنی با اشعار و موسیقی کلامش به فرهنگ و مردم استان خدمات زیادی کرده است و حق بر گردن همه ما دارد. در مورد تأسیس خانه موزه زنده یاد شیون فومنی، باید عرض کنم که مساله خرید خانه شخصی شیون فومنی در سال ۸۶ مطرح شد و تاکنون به علت موافقت نکردن مالک خانه و نیز عدم پیگیری مجدانه مسئولان استان، به نتیجه نرسیده است. لیکن اکنون پیش بینی ما این است که با رعایت حقوق مالک که رسما اعلام رضایت برای فروش و ثبت خانه نموده است و طی کردن مراحل قانونی خرید و همزمان ثبت بنای ۸۰ ساله در فهرست آثار ملی، خانه مادری زنده یاد شیون فومنی این مسیر برای تأسیس خانه موزه شیون با توجه به تفاهمنامه رسمی امضاء شده فی ما بین مالک و بنیاد شیون فومنی، کاملا مهیا و اجرایی است. امیدواریم با همت مسئولان استان گیلان و نیز تاکیدات دکتر محمدباقر نوبخت رییس محترم سازمان برنامه و بودجه کشور هر چه زودتر روند خرید و ثبت خانه مادری شیون فومنی پیگیری شود. از سوی دیگر برای جذب اعتبار کمک به بنیاد فرهنگی شیون فومنی از جهت مرمت و احیای بنای خانه، همه کارهای قانونی ثبت بنیاد شیون فومنی با اخذ کد اقتصادی و تقدیم اظهارنامه های مالیاتی انجام شده است و برای مدیریت و نظارت این خانه موزه، بنیاد آمادگی کامل دارد. لازمه این اقدام تسریع در تصویب و تامین اعتبار خرید و سپس مرمت و تجهیز خانه و تحویل آن برای ایجاد خانه موزه شیون فومنی به بنیاد زنده یاد شیون فومنی است. بدین جهت همکاری صمیمانه و عملیاتی برنامهریزی شده چند جانبه میراث فرهنگی، شورا و شهرداری رشت و سازمان مدیریت استان ضروری و اجتناب ناپذیر است.
هوشنگ عباسی، عضو هیات امنای بنیاد شیون فومنی، نیز در این جلسه گفت: شیون فومنی به فرهنگ و موسیقی ما خدمت زیادی کرده و ترانههای فولکلور ایشان توسط خوانندههای بزرگ گیلانی خوانده شده و نقش بیبدیل ایشان در این عرصه غیر قابل انکار است.
او افزود: امیدوارم خانههای قدیمی که میراث شاعران و ادبیان این مرز و بوم است، هیچ وقت به دست بساز و بفروشها نیفتد، زیرا این خانهها میتواند به مراکز فرهنگی تبدیل شود و جوابگوی بخشی از مطالبات و دغدغههای فرهنگی این شهر و استان باشد.
احمد ادارهچیگیلانی، گیلانشناس و پیشکسوت پژوهش گیلان و عضو هیات امنای بنیاد شیون فومنی، هم گفت: در سالهای دور طی نامهای با امضای بزرگان فرهنگ و هنر و ادب گیلان خطاب به مسولان وقت استان گیلان خرید خانه شیون فومنی تقاضا شد و با وجود اینکه برخی از امضاکنندگان این نامه از جمله: استاد جعفر خمامیزاده، استاد فریدون نوزاد، استاد مصطفی فرضپورماچیانی، دکتر محمدعلی فائق، دیگر در میان ما نیستند متاسفانه تاکنون خرید خانه شیون در رشت اقدام و انجام نشده است ولی اکنون این اراده و همت فراهم شده و تقاضای اهتمام به این امر دارم.
همچنین سید هاشم موسوی، رییس پژوهشکده گیلانشناسی دانشگاه گیلان و عضو هیات امنای بنیاد شیون فومنی، گفت: شیون فومنی، چهره نامدار، شناخته شده و شاعر مردمی شعر گیلان است و ضروری است خرید خانه مادری شیون که فضای نوستالژیک خاص خودش را دارد در رشت عملی شود تا خدمات ارزشمند این مرد بزرگ برای آیندگان به یادگار بماند.
شهرود امیرانتخابی، مدیر کل میراث فرهنگی و گردشگری استان گیلان، نیز در راستای ثبت خانه مادری شیون فومنی گفت: علی رغم تلاش فراوان برای ثبت خانه ابتهاج و مطالباتی که مردم داشتند، متاسفانه به دلیل عدم رضایت مالک تا آخرین لحظه نتوانستیم به هدفمان برسیم و این خانه تخریب شد، اما خانه مادری شیون فومنی که هم اکنون در دست یکی از برادران ایشان است که به عنوان مالک طی امضای تفاهم نامه رسمی با بنیاد شیون فومنی رضایت و موافقت خود را مبنی بر ثبت میراثی همزمان با خرید خانه مادری شیون برای ایجاد خانه موزه شیون فومنی اعلام نموده است و میراث فرهنگی و گردشگری استان گیلان با موافقت و حمایت کامل در صدد است تا مراحل ثبت و سپس احیای این خانه را دنبال نماید. در ادامه آقای دکتر ولی جهانی معاون میراث فرهنگی استان با ارائه گزارش بازدید از خانه یادشده، اعلام نمود خانه از نظر بنا (علی رغم مداخلات غیر اصولی انجام شده در گذر زمان) و مشاهیر فرهنگی امکان ثبت اثر داشته و موافق با ثبت این بنا در فهرست آثار ملی میباشد و ما آمادگی خرید آن از منابع استانی و احیای آن (مرمت و تجهیز از منابع ملی) برای ایجاد خانه موزه زنده یاد شیون فومنی را داریم.
این گزارش میافزاید: در انتهای جلسه کیوان محمدی، رییس سازمان برنامه و بودجه استان گیلان نیز در این جلسه با اعلام حمایت سازمان از رویدادهای فرهنگی ضمن بیان خاطرات استماع اشعار زنده یاد شیون در مواقع متعدد و تایید و تکریم شخصیت غیر قابل ممتاز ادبی شیون فومنی اثرگذاری شدید او در بین مردم و تاریخ ادبیات گیلان اعلام کرد: مراحل اداری و تهیه پرپوزال ثبت و سپس خرید این خانه باید توسط اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری استان گیلان برای شورای برنامه ریزی و توسعه استان انجام شود و بعد از تصویب در کارگروههای گردشگری و احیای بناهای تاریخی، با فوریت در اولین جلسه شورای برنامهریزی و توسعه استان به تصویب و تایید قانونی برسد تا در اسرع وقت موضوع تامین اعتبار و ثبت میراث فرهنگی بنا، برای خرید خانه مادری شیون فومنی محقق گردد. این مسؤولیت ضمن مشورت و گفتوگو با استاندار محترم بر عهده اداره کل میراث فرهنگی استان است که اینجانب از آن قطعا حمایت خواهم کرد.