عکس کمکیفیت و بدون منبعی که دیروز در شبکههای اجتماعی باز نشر شد و گفته میشود مربوط به وضعیت ساکنان یکی از روستاهای محاصره در سیل است، بهترین روایتگر اوضاع بحرانی و نابسامان مردم سیلزده سیستانوبلوچستان است.
درنگاه اول در این عکس حدود 15 نفر از مردم محلی را میتوان شمرد که نگران و هراسان از تنه یک نخل بالا رفتهاند و در وضعیتی بسیار دشوار، سعی کردهاند جان خود را از سیلاب نجات دهند. این عکس البته به ما نمیگوید که این مردم نگران و هراسان که فقط فرصت داشتهاند جان خود را نجات دهند، تا چه مدت روی تنه درخت درهم گره خوردهاند. ما با این عکس نمیتوانیم حدس بزنیم که چند نفر دیگر از روستانشینان دشتیاری، دلگان، سرباز، کنارک و قصر قند تنها پناهگاهشان همین درختان نخل و موز یا تپههای مرتفع بوده است؛ تا عصر روز دوشنبه که این خبر تنظیم میشد، عباسعلی ارجمندی مدیرکل مدیریت بحران استان سیستان و بلوچستان در گفتوگو با «ایران» یک خبر تلخ داد: «به دلیل تخریب شدید و گسترده راههای محلی و فرعی، به 500 روستا هنوز نتوانستهایم دسترسی پیدا کنیم. انتظار میرود و احتمال میدهیم در این روستاها تخریبهای گستردهای بویژه در زمینهای کشاورزی دلگان و کنارک بوسیله سیلاب رخ داده باشد و احشام روستاییان از بین رفته باشد زیرا عمق آبگرفتگی در برخی روستاها به 4 تا 8 متر میرسد. به محض اسکان اضطراری مردم به وضعیت آنها رسیدگی خواهد شد.»
با گذشت سه روز از سیلاب گسترده در جنوب سیستان و بلوچستان، بخاطر در دسترس نبودن مناطق سیلزده، نمیتوان حجم خسارتها را برآورد کرد. همچنان 20 راه فرعی سیستان و بلوچستان زیر آب قرار دارد که این مسأله امدادرسانی زمینی را با مشکل مواجه کرده است. هرچند در 24 ساعته ظهر یکشنبه تا دوشنبه 11 راه فرعی استان بازگشایی شد، اما مناطق غیر قابل دسترس وسعت زیادی دارد و متأسفانه حجم تخریب جادهها هم بالاست. قطع آب وبرق صدها روستا از مشکلات بزرگ دیگری است که این استان سیلزده با آن مواجه است. مدیر کل مدیریت بحران سیستان و بلوچستان در این خصوص میگوید: «با وجود تمام تلاشهای صورت گرفته از 179 روستایی که با قطع برق مواجه بودند تنها برق 45 روستا وصل شده و شبکه آب 231 روستا کماکان خارج از مدار است.
به گفته ارجمندی نخستین محموله هلال احمر برای رفع نیازهای اولیه مردم سیلزده سیستان و بلوچستان صبح امروز (دوشنبه) از طریق هواپیما وارد استان شد و دومین محموله از استانهای کرمان، خراسان شمالی و تهران دیشب به دستمان رسید. به گفته وی هماکنون 65 گروه جهادی سپاه شامل 3500 نفر به کمک امدادرسانان استان سیستان و بلو چستان شتافتهاند و 10 تیم تخصصی پزشکی و دامپزشکی وارد استان شدهاند.
وی کمبود مردم سیلزده استان را آب معدنی، پتو و سبد غذایی عنوان کرد و گفت: مردم در صورت تمایل میتوانند این اقلام را به هلال احمر استانهای خود تحویل دهند تا به دست مردم برسد ضمن اینکه شماره حساب 5263636353 بانک ملت برای کمکهای نقدی مردم در نظر گرفته شده است.
اختلال در امدادرسانی
درهمین حال نوید برهان زهی فعال رسانهای در سیستان و بلوچستان در گفتوگو با «ایران» میگوید: «با گذشت 4 روز از وقوع بارشهای سیل آسا در جنوب سیستان و بلوچستان هنوز امدادرسانی در این منطقه به قدرکافی نیست. آنطور که مسئولان گفتند، 6 فروند بالگرد در منطقه مشغول امدادرسانی هستند، اما فرماندار چابهار گفت که با توجه بشدت سیلاب تنها برای یک منطقه 5 فروند بالگرد نیاز است و وجود 6 فروند بالگرد برای کل مناطق سیلزده ناکافی است. زرآباد و دشتیاری هم نیازشان بیشتر از این تعداد بالگرد است.
به گفته یکی از اعضای شورای شهر بنت، از هلال احمر تقاضای بالگرد شده، با گذشت 3 روز هنوز کاری صورت نگرفته است. هماکنون نزدیک به 60 روستا با 500 نفر جمعیت در منطقه بنت به هیچ چیزی دسترسی ندارند. همه راههای ارتباطی قطع شده و زیرساختها و محصولات کشاورزی روستای بنت نیز بهطور کامل از بین رفته است. در منطقه دشتیاری هم اوضاع بهتر از این نیست و مردم با قایقهای شخصی خود از چابهار آمده و امدادرسانی میکنند. از طرفی، 250 روستای نیک شهر راه ارتباطی ندارد و برق 130 روستای این منطقه نیز همچنان قطع است. پیرزنی از اهالی روستای «عورکی» منطقه دشتیاری که در کنار بچه معلولش بود و خانهاش پراز آب شده و تمام وسایل منزلش از بین رفته، گفت که همه دام ما ازبین رفته و خودمان هم نیاز شدید به کمک داریم. وضعیت اکثر مردم زرآباد هم همین طور است؛ خانهها و مزارع موز کشاورزان از بین رفته است. در مناطق کوهستانی سیلزده بنت، نیک شهر و قصرقند شبها خیلی سرد است و به دلیل وقوع سیل، برق خیلی از روستاهای منطقه قطع شده و برخی از مردم روستاهای بنت به دلیل ضعف امدادرسانی حتی نان برای خوردن ندارند. درست است که بعضی از راهها باز شده، اما راه ارتباطی 250 روستای نیک شهر همچنان قطع است و مردم نیاز به پتو، دارو و غذای گرم دارند.
بحران اسکان سیلزدگان
حسینعلی شهریاری نماینده مردم زاهدان در مجلس شورای اسلامی میگوید که مناطق سیلزده هنوز تخلیه نشدهاند و مردم سیستان و بلوچستان به اسکان، وسایل گرمایشی و مواد غذایی احتیاج دارند. همچنین بیماران و سیلزدگانی وجود دارند که باید از طریق بالگرد جابهجا شوند.
این نماینده مجلس در گفتوگو با ایرنا میافزاید: جنوب استان سیستان و بلوچستان خصوصاً اطراف ایرانشهر و چابهار، مشکلات جدی وجود دارد. تعداد زیادی از مردم مجبور شدند خانههایشان را ترک کنند. راههای مواصلاتی و سیستم مخابراتی در مناطق سیلزده مشکل پیدا کرده است و مردم با توجه به سرما و هوای بد، خانههایشان را ترک کردهاند.
در حاشیه شهر زاهدان نیز، خانهها غالباً خشت و گلی هستند که وقتی باران شدیدی میبارد، از سقف خانهها آب چکه میکند. همچنین در بلوچستان مردم بالای سقف خانههایشان رفتهاند، اما چون خانهها خشتی، گلی و کپری هستند، ممکن است ریزش کنند.