به گزارش گروه سلامت خبرگزاری فارس، امیرحسن زرنانی، دبیر علمی کنگره ارتقا کیفیت خدمات آزمایشگاهی ایران با بیان این مطلب که پیشبینی میشود بیش از 4500 نفر در سیزدهمین کنگره بینالمللی و هجدهمین کنگره کشوری ارتقا کیفیت خدمات آزمایشگاهی ایران شرکت کنند، گفت: کنگره ارتقا کیفیت خدمات آزمایشگاهی ایران، پربازدیدترین کنگره در سطح کشور است.
وی گروههای هدف در این کنگره را متخصصین علوم آزمایشگاهی، دکترای علوم آزمایشگاهی، متخصصین پاتولوژی و تک رشته، کارشناسان علوم آزمایشگاهی، سوپروایزرها، مسئولین فنی آزمایشگاه، اعضای هیأت علمی دانشگاهها و دانشجویان رشتههای وابسته به طب آزمایشگاه دانست و گفت: برای اولین بار تم کنگره را دادههای بزرگ در طب آزمایشگاه قرار دادهایم.
دبیر علمی کنگره ارتقا کیفیت خدمات آزمایشگاهی ایران ادامه داد: حدود 5 هزار آزمایشگاه فعال در سطح کشور داریم که روزانه در حال تولید صدها هزار داده هستند؛بدون اینکه بتوانیم از این دادهها استفاده جامعه محور داشته باشیم.
زرنانیگفت:داده، اطلاعات آزمایشگاهی است که به دنبال آزمایش نمونه بیماران حاصل میشود. روزانه صدها هزار آزمایش برروی نمونههای بیماران انجام میشود و در نتیجه صدها هزار داده یا اطلاعات آزمایشگاهی در سطح کشور تولید میشود.
وی اضافه کرد: بدین ترتیب تعداد دادههای تولید شده در طی یک ماه دهها میلیون و در طی یکسال صدها میلیون خواهد بود. کنگره 99 با سو گیری دادههای بزرگ در آزمایشگاه تشخیص پزشکی سعی خواهد کرد نظر متخصصین و دست اندرکاران را برای بهره گیری از این دادههای بزرگ آزمایشگاهی به منظور ترسیم سیاستهای بهداشتی بهتر جلب کند.
دبیر علمی کنگره ارتقا کیفیت خدمات آزمایشگاهی ایران ادامه داد: در حال حاضر نگاه اصلی به این دادهها عموما به صورت فرد محور و برای تشخیص بیماری یک فرد خاص توسط پزشک مورد بررسی قرار میگیرد.
زرنانی تاکید کرد: اینکه ما بتوانیم به صورت انبوه تمام این دادهها را یک جا داشته و نگاهی جامعه محور به آنها داشته باشیم، در سطح کشور سابقه ندارد. در این کنگره برای اولین بار میخواهیم این رویکرد را القا کنیم
وی با بیان این مطلب که بیش از 80 درصد تشخیص بیماریها بر اساس دادههای آزمایشگاهی صورت میگیرد، افزود: تشخیص بیماریها عموما به واسطه یافتههای آزمایشگاهی انجام میشود و تفسیر این یافتههای خام تنها در گرو مقایسه با مقادیر مرجع آزمایشگاهی است.
دبیر علمی کنگره ارتقا کیفیت خدمات آزمایشگاهی ایران تصریح کرد: متاسفانه تا حال حاضر تفسیر نتایج آزمایشگاهی براساس مقادیر مرجع کشورهای خارجی صورت گرفته است؛ در حالی که این مقادیر از عواملی نظیر نژاد، نوع تغذیه، عوامل زیست محیطی و بسیاری از متغیرهای دیگر متاثر میشوند؛ لذا استفاده از مقادیر مرجع غیر بومی احتمالا تفسیر صحیح نتایج آزمایشگاهی را با مشکل مواجه خواهد کرد و تعیین مقادیر مرجع یکی از خروجیهای اصلی دادههای بزرگ آزمایشگاهی است.
زرنانی گفت: با رویکرد استفاده از دادههای بزرگ آزمایشگاهی، انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی با همکاری گروه آمار و اپیدمیولوژی دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران اولین کارآزمایی ملی را در تعیین مقادیر مرجع شروع کرده که نتایج آن در کنگره سال 99 ارایه خواهد شد.
وی ادامه داد: تعیین مقادیر مرجع برای تستهای آزمایشگاهی تنها بخش کوچکی از دهها استفادهای است که میتوان از دادههای بزرگ آزمایشگاهی کرد. استفادههای متعدد دیگری از جمله تعیین فراوانی بیماریها و بررسی نحوه عملکرد کیتهای آزمایشگاهی از جمله خروجیهای دیگر دادههای بزرگ آزمایشگاهی است.
دبیر علمی کنگره ارتقا کیفیت خدمات آزمایشگاهی ایران گفت: این یک گزارش ملی و ارزشمند است و تحت عنوان دادههای بزرگ و برنامه الکترونیک بهداشت سلامت در کنگره
پیش رو مورد بحث و بررسی قرار میگیرد و نتایج اولیه آن نیز ارائه خواهد شد.
انتهای پیام/