به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، علی کاردر مدیرعامل سابق شرکت ملی نفت ایران در نشست «طراحی ساختاری رابطه مالی شرکت نفت و دولت» در سومین کنفرانس حکمرانی و سیاستگذاری عمومی گفت: وابستگی بودجه به نفت بیماری خاموشی است که آسیبهای جدی بر اقتصاد ایران زده است. البته کاهش وابستگی بودجه به نفت به این معنا نیست که ما کلا نفت را فراموش کنیم بلکه باید پتانسیلی که در کشور وجود دارد را توسعه داد و بهترین استفاده را از آن کرد.
کاردر افزود: در طول این سالیان همواره توسعه زیرساختهای کشور متکی به درآمدهای نفتی بود. قبل از انقلاب نیز منابع اصلی وامهایی که برای توسعه کشور داده میشد از محل همین نفت بود.
مدیرعامل سابق شرکت ملی نفت ایران با تاکید بر اینکه متاسفانه بعد از انقلاب بلافاصله کشور ما وارد یک جنگ طولانی شد و به تبع آن صنعت نفت ایران نیز توسعهای پیدا نکرد و تولید نفت کشور به شدت کاهش یافت، اظهار داشت: بعد از جنگ نیز با اقداماتی که آقای آقازاده انجام داد توانستیم تولیدمان را افزایش دهیم و به حد خوبی برسانیم. متاسفانه در دورههای بعدی ما با تحریمهای ظالمانه مواجه شدیم و نتوانستیم آنطور که باید از ظرفیت تولید نفت استفاده کنیم. البته در دوره قبلی نیز سعی کردیم که با تدوین قراردادهای IPC بتوانیم کارهای توسعهای صنعت نفت را انجام دهیم و در قالب این قراردادها بتوانیم تامین مالی را انجام دهیم که این اتفاق نیفتاد.
وی ادامه داد: باید بدانیم که اگر توسعه میادین نفتی را فراموش کنیم، تولید نفت مان برای میزان مصرف داخل کشور میشود و در واقع همه پتانسیلهای موجود در صنعت نفت و این منبع خدادادی را از دست میدهیم زیرا که نبود ایران در بازارهای جهانی نفت آسیبهای جدی در پی دارد. ما در کشور پتانسیل تولید روزانه 8 میلیون بشکه نفت را داریم و اگر فکری برای توسعه این صنعت و رسیدن به میزان تولید ایدهآل نکنیم در آیندهای نه چندان دور صنعت نفت ما دچار پوکی میشود. برای توسعه صنعت نفت نیاز به جذب سرمایه است که این کار را میتوانیم از طریق مشارکت مردم به دست آوریم.
کاردر با تاکید بر اینکه طبق اصل 44 قانون اساسی نمیتوان شرکت ملی نفت را به بخش خصوصی واگذار کرد، گفت: ولی پیشنهاد من این است که یک شرکت نفت کوچکی با حضور مردم در کنار شرکت ملی نفت ایجاد شود و کار توسعه میادین را پیش ببرد. متاسفانه ما هنوز ساختار و مدلهای توسعهای قدیمی داریم و برای ایجاد تحول باید تغییر پارادایمهای جدی در صنعت نفتمان ایجاد کنیم.
وی در پایان تاکید کرد: شما نگاه کنید حتی در حوزه درآمدهای شرکت نفت نیز بعضا برخی اشکالات و ضعفها وجود دارد. الان فرض کنید قیمت نفت بشکهای 60 دلار است ولی ما این نفت را به پالایشگاههای داخلی بشکهای 10 دلار میفروشیم. یعنی میتوانم بگویم از این 1.8 میلیون بشکهای که در روز به پالایشگاهها میدهیم، سهم 14.5 درصدیای برای شرکت ملی نفت وجود ندارد. در واقع شرکت ملی نفت که به منابع لازم برای توسعه میادین نیاز دارد از طرفی دارد به پالایشگاهها یارانه نیز میدهد.
انتهای پیام/