به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، میرزایی مدیرکل بودجه وزارت نفت در نشست «طراحی ساختاری رابطه مالی شرکت نفت و دولت» در سومین کنفرانس حکمرانی و سیاستگذاری عمومی گفت: به نظر بنده رابطه مالی شرکت ملی نفت و دولت از کارایی لازم برخوردار نیست که این موضوع دلایل متفاوتی دارد. یکی از این دلایل ناظر به سرمایهگذاری انجام شده در صنعت نفت است که نه کافی بوده و نه اقتصادی. یعنی وقتی ما ظرفیت تولیدمان 8 میلیون بشکه است که الان فقط 4 میلیون تولید میکنیم یعنی حجم سرمایهگذاری کافی نبوده است.
وی افزود: حتی بررسیها نشان میدهد که ما میتوانستیم با همین حجم سرمایهگذاری درآمد بیشتری نیز از محل تولید نفت کسب کنیم. اصلا یک بحثی وجود دارد که این سرمایهگذاری باید به کدام جهت هدایت شود؟ برای تولید گاز یا نفت؟ این موضوعات نشان میدهد که ظاهرا سرمایهگذاری در صنعت نفت با اهداف روشن و مشخصی انجام نشده است.
میرزایی ادامه داد: نکته بعدی ناظر به اقتصادی بودن این سرمایهگذاری است. یک سوال علمی وجود دارد. آیا شرکتهای نفتی در حال حاضر بهینه اداره میشوند؟ آیا بیش از 100 هزار پرسنل در وزارت نفت لازم است؟ اینها سوالات کلیدی است که برای اصلاح رابطه مالی بین شرکت ملی نفت و دولت باید دائما محل رجوع قرار گیرد.
مدیرکل بودجه وزارت نفت با تاکید بر اینکه در حال حاضر ما نسبت به کسبوکارهای واقعی صنعت نفت فاصله زیادی داریم، اظهار داشت: متاسفانه ساختارهای حکمرانی ما به گونهای است که از جیب کسبوکار برمیداریم و برای کسب رضایت به مردم میدهیم. شما نگاه کنید ما الان از این 4 میلیون بشکه نفتی که دارم بشکهای 60 دلار میفروشیم؛ بخشی مهمی از آن را داریم در قالب یارانه پنهان به مردم میدهیم. در این مدل مسلما توزیع درآمد معیوب است. نصف این 4 میلیون بشکه نفت تولیدی ما به قیمت بشکهای فقط 10 دلار در اختیار پالایشگاهها قرار میگیرد. قطعا تا وقتی این مسائل اصلاح نشود نمیتوان برنامههای توسعهای جدی در صنعت نفت ایجاد کرد.
میرزایی اضافه کرد: در بحث گاز که اوضاع از نفت هم نامناسبتر است. ما 250 میلیارد متر مکعب تولید گاز داریم که 210 میلیاردش به قیمت بسیار پایینی در بخش خانگی مصرف میشود. ما گازی که به ترکیه متر مکعبی 20 سنت میفروشیم به پتروشیمیهای داخلی مترمکعبی 10 سنت میدهیم. یعنی اگر میانگین بگیرید ما گازمان را زیر 1 سنت بر متر مکعب میفروشیم.
وی در پایان تاکید کرد: تا وقتی فکری به حال این یارانههای پنهان نشود سیاستگذار نمیتواند رابطه مالی بین شرکت نفت و دولت را تصحیح کند زیرا همه این مباحثی که میخواهیم درباره رابطه مالی این دو نهاد مطرح کنیم مربوط به 30 درصد کل درآمد است درحالیکه 70 درصد آن به صورت یارانه پنهان از بین میرود.
انتهای پیام/