پدر مددکاری اجتماعی میگوید: امروز در جامعه ما 90 درصد افراد بهم اعتماد ندارند، اعتماد زیر ساخت همه آسیبها است. وقتی اعتماد وجود نداشته باشد آسیب به وجود می آید.
زینب حقی: این روزها در کنار همه خبرهای گوناگونی که اذهان را به خود مشغول میکند خبر کاهش سن تن فروشی دختران در کشور به 12 سال نیز یکی اخبار نگران کننده است (بیشتر بخوانید) خبری که زنگ هشداری است برای مسوولین تا شاید به خود بیایند و نیم نگاهی به زیر پوست شهر نیز بیندازند.
برای آسیب شناسی این مسئله به سراغ دکتر مصطفی اقلیما، پدر مددکاری اجتماعی و رییس انجمن علمی مددکاران اجتماعی و استاد دانشگاه رفتیم تا نظر وی را دراین ارتباط بشنویم. او در گفت وگوی نسبتا مفصلی که با خبر فوری داشت، تاکید موکد کرد که روسای جمهور ما باید رهنمود رهبری در مورد انتخاب افراد شایسته به عنوان وزیر و پاسخگو بودن در مورد عملکرد خود را سرلوحه کار قرار دهند تا شاهد کاهش مشکلات جامعه باشیم.
این استاد دانشگاه با تاکید بر اینکه مسئله اجتماعی ظرف چند روز پدید نمیآید و ممکن است چندین سال طول بکشد تا یک مسئله اجتماعی شکل بگیرد، تصریح کرد: اگر مسائل فردی حل نشود، به یک مسئله اجتماعی تبدیل خواهد شد. برای حل یک مسئله اجتماعی شاید مجبور باشیم یک نسل را پشت سر بگذاریم تا آن موضوع حل شود. مثلا در مورد اعتیاد باید روی یک نسل کار کنیم وعوامل به وجود آمدن اعتیاد را برطرف کنیم تا بعد از مثلا 40 سال دیگر معتاد جدید نداشته باشیم.
روسپیگری یک روزه به وجود نیامده
اقلیما با تاکید بر اینکه روسپیگری یک روزه به وجود نیامده که یک روز برطرف شود، خاطرنشان کرد: قبل از انقلاب در حد محدودی این مسئله را داشتیم مثل همه کشورها. اما باید پرسید که چرا الان سن گرایش به این موضوع پایین آمده؟ وقتی هر سال 20 درصد تورم داشتیم و تنها 10 تا 12 درصد حقوقها بالا رفته یا مثلا امسال که 40درصد تورم است 15درصد حقوقها افزایش یافته است به این معنی است که آدم ها نسبت به سال قبل فقیرتر میشوند. هرچه در آمد کمتر باشد به همان نسبت آسیبهایمان بیشتر میشود در واقع علل آسیبهای اجتماعی بیشتر میشود.
پدر مددکاری ایران با تاکید بر اینکه روسپیگری معلول است و علت نیست، تصریح کرد: عوامل مختلف باعث این اتفاق شده است. شرایط کشور را امروز نگاه کنید هر روز تورم زیاد شده است در مقابل آن بیکاری و فقر افزایش پیدا کرده است. مثلا امسال قیمتهای خانه به بیش از 3 برابر رسید. خانه متری 2 میلیون به متری 10 میلیون رسیده است. همین طور سایر مخارج در صورتی که حقوق ها 10 درصد بالا رفته است. من مستاجر از کجا باید اجاره خانه بدهم مگر میزان درآمد افراد چقدر است؟
در جامعه ما طلاق به معنی از دست دادن همه چیز است
اقلیما با اشاره به موضوع طلاق در کشور گفت: یک خانم در جامعه ما وقتی طلاق میگیرد انگار همه چیز را از دست میدهد. میخواهد سرکار برود کارفرما به او نظر دارد. هر جا یک مشکلی پیدا میکند. طبیعی است که برخی افراد به دلیل فشارها و مشکلات زندگی و مشکلات محیط کاری به طرف روسپیگری کشیده شوند و در مورد بچههای اینها نیز همین خواهد بود. ما میگوییم بچه های خانوادههای آسیب دیده، بیگناهان محکوم مادام العمر هستند. یعنی وقتی پدر و مادریک بچه از هم جدا میشوند وقتی بزرگ شد دیگر جایی او را استخدام نمیکند چون گزینش به خاطر شرایط خانوادگی او را رد میکند یا فرزندی که پدرش معتاد است را استخدام نمیکنند. هرکدام از این بچه ها به یک دلیلی مجبور میشوند راه پدر و مادر را طی کنند.
وی ادامه داد: خانوادهای که درآمد ندارد یا در آمدش کفاف زندگیش را نمیدهد طبیعتا بچه آن خانواده ممکن است به راه خلاف کشیده شود. وقتی بهره بانکی را 20 درصد میگذارند، تورم 40 درصد است یعنی ارزش پول افراد 20 درصد پایین آمده است. اینگونه است که مردم فقیر میشوند. در چنین شرایطی چطور یک خانواده باید خرجش را تامین کند.
رییس انجمن علمی مددکاری اجتماعی با اساره به موضوع بیکاری در کشور تصریح کرد: بیکاری سرسام آور است. فارغ التحصیلان بیکار که لیسانس، فوق لیسانس و دکترا میگیرند فاجعه است. در سال نزدیک به یک میلیون فارغالتحصیل لیسانس داریم، دولت و بخشهای خصوصی شاید 100 هزار نفر را استخدام کنند. چقدر دختر سراغ دارم با مدرک فوق لیسانس دانشگاههای تهران در مترو دستفروشی میکند ؟ بالای 70درصد از خبرنگارها حق التحریری کار میکنند که خیلی وقت ها ماهی 400 تا 500 هزاز تومان میشود با این شرایط چطور میتوان توقع داشت که به سمت این آسیبها نروند. بچه ای که پدر معتاد دارد ممکن است وقتی نیاز مالی دارد در خیابان دست به هرکاری بزند.
روسپیگری در کشور ما به خاطر نیاز مالی است
اقلیما ادامه داد: معتقدم روسپی یک آدم متخصص است. روسپی کسی است که میداند چگونه یک مرد را تحریک کند، درتمام دنیا همینگونه است. ولی در کشور ما وقتی دختری به روسپیگری می افتد او نیازمند است و کسی او را روسپی کرده، مثلا اقایی به او محبت کرده و با او رابطه ای برقرار کرده و او هم مجبور شده ادامه دهد و اگر این کار را میکند به خاطر پول است. اگر زندگیش تامین میشد امروز این راه را نمیرفت. اگر ما هم در شرایط آن دختر بودیم شاید بهتر از او نمیشدیم. اینها فدایی جامعه شدند اگر اینها نبودند مردان خیابان خواهر و مادر ما را به زور در ماشین میکشیدند. جامعه آن فرد را به اینجا رسانده آن وقت به او بی احترامی و توهین توهین میکنیم .
وی ادامه داد: من میگویم روسپیها آقایان هستند. نگاه کنید دختری که در خیابان راه میرود 100 ماشین جلوی پایش نگه میدارند. به نسبت یک خانم که روسپی هست در خیابان شاید 10 نفر آقا روسپی هستند که دنبال آنها میافتند باید ببینیم کجای کار میلنگد. متاسفانه در مملکتی هستیم که مرد قانونگذار است، مرد مجری و ناظر است. در جامعه ما وقتی کسی برای طلب مهریهاش میرود در دادگاه به این خانم میگویند کسی که پول ندارد مهریه را از او نمیگیریم در صورتی که خانم میگوید فلانی پول دارد، ولی کسی به حرف او توجهی نمیکند.
وی ادامه داد: متاسفانه در کشور ما در بخشهای خصوصی بالای 80 درصد وقتی دختری برای کار میرود به او نظر دارند اگربا آنها کنار نیاید، اخراجش میکنند که این فشارها است که وجود دارد و کسی به آن توجه نمیکند.
پدر مددکاری اجتماعی ادامه داد: دو سال پیش در آمریکا بودم. آنجا خانمی از در دانشگاه هاروارد رد میشد اقایی برای او مزاحمت ایجاد کرد، خانم از وی به عنوان آزار جنسی به پلیس شکایت میکند، پلیس ظرف 7 ساعت آن مرد را پیدا کرد قانون میگوید این ازار جنسی است و 6 ماه زندان دارد و از کارهای دولتی محروم میشود. اگر بگوید من روانی بودم که این کار را کردم، باید تا پایان عمرش در بیمارستان روانی بستری باشد. ولی در ایران اگر مشکلی پیش بیاید و شما شکایت بکنید قاضی میگوید حتما خودت را یک شکلی درست کردی که اینگونه شده است!
وی ادامه داد : 90 درصد پسرهای ما دوست دختر خود را برای ازدواج انتخاب نمیکنند و با دوست دختر بقیه پسرها که نمیشناسند، ازدواج میکنند . 10 درصد بقیه به خاطر پول دختر است که با وی ازدواج میکنند. هیچ دختر و پسری در بدو تولد نه روسپی نه معتاد و نه خلافکار است. خانواده و جامعه است که بچه را به این راه میکشاند. پس برمیگردد به قوانینی که در جامعه هست. خانواده تابعی از قوانین جامعه است. من بر اساس قوانین جامعه و نگاه جامعه ساخته میشوم.
اقلیما تاکید کرد: معلم یک زمانی معلم بود امروز مدرسه 50 میلیونی را داریم که درسی نمیدهد و مدارس دولتی هم داریم که بچه ای که پول داشته باشد برایش معلم خصوصی میگرند تا درس بخواند. در قدیم حقوقی که معلمان میگرفتند برای زندگی کافی بود و عشق معلمی هم داشتند. چرا ظرف 40-50 سال گذشته به اینجا رسیدیم؟
اعتماد، زیرساخت همه آسیبهاست
وی ادامه داد: امروز در جامعه ما 90 درصد افراد بهم اعتماد ندارند، اعتماد زیرساخت همه آسیبهاست. وقتی اعتماد وجود نداشته باشد آسیب به وجود میآید. آسیبهای اجتماعی دور میزنند یعنی یک معتاد ممکن است روسپی باشد یا قاتل و دزد. طلاق به عنوان یک مسئله اجتماعی وقتی رخ میدهد ممکن است به دنبالش روسپیگری باشد. یعنی یک مسئله اجتماعی ممکن است به موضوع دیگری تبدیل شود اگر بخواهیم که این اتفاق نیفتد باید علل و عوامل مسایل اجتماعی را حل کنیم متاسفانه هیچ کس در جامعه ما پاسخگو نیست.
این استاد دانشگاه با اشاره به سخنان رهبری در زمان تودیع حکم روسای جمهور گفت: رهبری در آن زمان دو نکته را به روسای جمهور میگویند یکی اینکه افراد شایسته را سرکار بیاورید و دیگر اینکه پاسخگو باشید. یعنی این چیزی که در همه دنیا است. ولی نگاه کنیم در 40 سال گذشته یک رییس جمهور یک وزیر شایسته سرکار نگذاشته است چون اگر آن وزیر شایسته بود افراد شایسته را سرکار میگذاشت و آن مسایل در دستگاههای تحت نظر وی رخ نمیداد. وزاری ما کاسب هستند. هیچ جای دنیا نمی بینید یک وزیر از این وزارتخانه به آن وزارتخانه برود مگر من چند تخصص دارم؟ یک استاد خوب الزاما نمیتواند وزیر خوبی باشد چون در آن سیستم کار نکرده است. من بهترین آدم دنیا باشم ولی اگر جراح شوم مریض را میکشم چون این کاره نیستم، این یکی از علل آسیب های اجتماعی است. اگر علت اصلی برطرف نشد خود باعث مشکلات دیگر میشود.
روسپیگری حل نمی شود، اگر مشکل فقر و بیکاری حل نشود
وی ادامه داد: روسپیگری حل نمی شود اگر مشکل فقر و بیکاری حل نشود، امید به آینده درست نشود، باید جمیع علتها را ببنیم. برای درمان یک آسیب باید بدانیم که به آسیب های دیگر ربط دارد. نمیشود دختر را درست کرد تا خانواده کار نداشته باشد و حقوق مکفی نداشته باشد. در جامعه ای که حقوق یک نفر فقط بلیت اتوبوس و مترو میشود باید بدانی که آن کارمند باید دزدی کند اصلا نمی تواند دزدی نکند. دزدی چگونه است؟ دزدی این است که از کارش میزند و دو سه جای دیگر کار میکند. دزدی یک استاد این است که من استاد باید 2 ساعت درس بدهم و 4 ساعت مطالعه کنم آن 4 ساعت مطالعه را نمیکنم سرکلاس هم یک ساعت میروم و همان زمان هم خاطره تعریف میکنم هم عمر شاگرد را دزدیدم و هم وی را بیسواد تحویل جامعه دادم، اینها مشکل است که همه بهم ربط دارد.
اقلیما تاکید کرد: تا زیرساختها درست نشود همه این مشکلات وجود دارد. اگر آدم شایسته را سرکار بگذاریم و پاسخگو باشیم دیگر هرکسی نمیخواهد با پارتی بازی وزیر شود. چون اگر بداند باید پاسخ دهد وگرنه مجازات میشود دیگر به دنبال وزیر بودن نمیرود و هیچ کس حاضر نیست پستی را که توانایی ندارد قبول کند. وقتی برای سازمان بهزیستی متخصص اطفال میگذارید معلوم است از این بهتر نخواهد شد. در ادارات نگاه کنید همین وضعیت است این نبودن در جایگاههاست که به افراد جامعه آسیب میزند. ما در کشورمان بهترین قوانین را داریم بیشتر از همه جای دنیا، ولی آن را اجرا نمیکنیم وهرکسی با نظر خودش قانون را اجرا میکند این عوامل در مجموع باعث میشود آن دختر روسپی شود آن یکی معتاد شود و فرد دیگر دزد.
پدر مددکاری اجتماعی ادامه داد: مثلا برای یک دزد که محکومیت خود را گذرانده سوءسابقه میدهیم دیگر هیچ کجا استخدام نمیشود این فرد محکوم مادام العمر میشود. همه جای دنیا وقتی کسی جرمی مرتکب میشود و از زندان بیرون میآید سابقه او پاک میشود و به کسی بدهکار نیست. ولی در کشور ما با سوء سابقه ای که برای افراد درست میکنیم آن فرد دزد را محکوم میکنیم که تا پایان عمر دزدی کند و وی را محکوم مادام العمر میکنیم بعد اسم خود را مسلمان میگذاریم در صورتی در دین اسلام اول و آخرش گذشت و دوستی است . باید در مورد دختری که روسپی میشود پرسید که چه کسی او را به اینجا رسانده است؟ سیاستها و عملکردهای جامعه است که وی به این راه کشیده شده است. پدر این دختر را چه کسی بیکار کرده که دختر وی به اینجا کشیده شود باید با او برخورد کنید نه با آن دختر. در مورد یک قاتل محکوم جامعه است نه آن فرد شرایط وی را مجبور به این کار کرده است.
اقلیما در پایان تاکید کرد: کاش روزی برسد که دو رهنمود رهبری یعنی انتخاب افراد شایسته و پاسخگو بودن مسوولین ما اتفاق بیفتد.