به گزارش خبرنگار گروه علمی و دانشگاهی خبرگزاری فارس، سامانه «فارس من» سامانهای است که مخاطبان خبرگزاری فارس میتوانند از طریق آن مشکلات خود در تمام حوزهها را مطرح کنند تا خبرنگاران خبرگزاری فارس این مشکلات را پیگیری کرده و پاسخ آن را از مسؤولان دریافت کنند.
مخاطبان خبرگزاری فارس موضوع « اجرای شیوه آموزش محور تنها راه پیشگیری از تخلفات علمی پایان نامهای» را مطرح کرده و از خبرگزاری فارس خواستار گفتوگو با مسؤولان شدند که خبرنگاران خبرگزاری فارس برحسب وفای به عهد این موضوع را پیگیری کردند.
*وزارت علوم به جای پرداختن به کارهای اصولی به نکات فرمی توجه میکند
سید حسن صدوق رئیس سابق دانشگاه شهید بهشتی و رئیس مرکز آمایش دانشکده علوم زمین دانشگاه شهید بهشتی و عضو هیأت علمی دانشگاه شهید بهشتی در گفتوگو با خبرنگار گروه علمی و دانشگاهی خبرگزاری فارس،گفت: اجرای شیوه آموزش محور را غلط دانست و گفت: وزارت علوم به جای پرداختن به کارهای اصولی به نکات فرمی و شکلی میپردازد.
*پایاننامه ارشد یا رساله دکتری شناسنامه علمی دانشجو محسوب میشود
وی ادامه داد:آن چیزی که شناسنامه علمی دانشجو یا دانشآموخته را در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری شکل میدهد پایاننامه ارشد یا رساله دکتری وی است.
رئیس سابق دانشگاه شهید بهشتی با تاکید بر اینکه در تمام دنیا پایاننامهها اسناد ملی هستند که در کتابخانهها و امروزه به صورت الکترونیکی نگهداری میشوند،یادآور شد: اساتید کشورهای دیگر از پایاننامهها و رسالههای دکتری در بحثهای آموزشی خود بهره میبرند.
*دانشجو به عنوان پژوهشگر وارد دانشگاه میشود
صدوق در ادامه با اشاره به اینکه بخش مهمی از اسناد علمی دنیا در کتابخانهها و دانشگاهها پایاننامهها و تزهای دکتری است، تصریح کرد:دانشجو به عنوان یک پژوهشگر وارد دانشگاه میشود یعنی باید پژوهش کند و متناسب با نیاز پژوهشی واحدهای لازم را بگذراند. اما در ایران دانشجو با ورود به مقطع کارشناسی ارشد تعدادی از واحدهای آموزشی را میگذراند و در مقطع دکتری هم به همین شکل و در چند ماه به آخر تحصیلاتش از وی درخواست پایاننامه یا رساله میشود که طبیعتا در این صورت دانشجو مطلبی را سر هم بندی میکند و تحت عنوان پایان نامه و تز ارائه میدهد و از استاد به دلیل اینکه دیگر فرصت ندارد یا جریمه میشود درخواست فرصت دفاع میخواهد. این تحصیلات ارشد و دکتری نیست بلکه ادامه تحصیل به این شکل آموزش دنباله کارشناسی است که این یک روش غلط آموزشی است.
عضو هیأت علمی دانشگاه شهید بهشتی گفت: بودجه هر دانشگاه در برخی از کشورها عبارت است از بودجه پژوهشی که سالانه برای دانشگاهها در نظر گرفته میشود.البته برای مسأله آموزش، حقوق اساتید ساختمان دانشکده، حقوق کارکنان و لابراتورها تعهدات جاری دولت نیز هست. هزینه اضافه در دانشگاه یعنی هزینه پژوهش یعنی هر دانشگاهی میخواهد بودجهای دریافت کند میگوید امسال این مبلغ هزینه پژوهش لازم دارد که بر اساس آن نتایج برمیگردد و بازتاب پیدا میکند و عمران و آبادانی و حل مسائل کشور صورت می گیرد.
*برای جلوگیری از تقلب در پایاننامهها جذب دانشجویان را کاهش دهیم
وی خاطر نشان کرد: برای جلوگیری از تقلب در پایاننامهها باید جذب دانشجویان دکتری را کاهش دهیم تا ارتباط استاد و دانشجو راحتتر باشد و دانشجو نتواند تقلب کند و وقتی در حال دفاع از پایان نامه است به محض شروع همه اساتید بفهمند این رساله یا پایاننامه کار خود دانشجو است و مقالههای استخراج شده از رساله یا تز دکتری که در مجلات داخلی و خارجی چاپ میشود مجموع آنها رساله دانشجو را شکل میدهد. و این نشان از فعالیت خود دانشجو دارد.
صدوق تاکید کرد: روش پژوهشمحور از تقلب جلوگیری میکند و روش آموزش محور مهمل ،بی معنا و غلط است و امیدوارم که وزارت علوم جلوی این ماجرا را گرفته و به حل آن بپردازند.
انتهای پیام/