به گزارش مشرق به نقل از خلیجآنلاین این روزها مسئله فلسطین در وضعیتی به سر میبرد که کشورهای برادر و همسایهاش٬ آن را رها کرده و با دشمنانش ضد آن همپیمان شدهاند.
پس از اینکه «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا با حضور «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر رژیم اشغالگر صهیونیستی و سفرای امارات و بحرین و عمان٬ شامگاه سهشنبه 28 ژانویه 2020 یک طرح موهوم صلح که با نام «معامله قرن» شناخته میشود را ارائه داده و فلسطینیها آن را به شکل گسترده رد کردند٬ مواضع برخی کشورهای عربی در مقابل آن فاش شد.
بیشتر بخوانید:
الجزایر و کویت معامله قرن را رد کردند
عربستان حملات موشکی به تأسیسات نفتی خود را تأیید کرد
پیامهای عملیات مهم انصارالله در عمق خاک عربستان
در این میان عربستان سعودی در صدر کشورهایی بود که پشت مسئله فلسطین را خالی کرد؛ سعودیها در سایه حکومت کنونی این کشور تحت مدیریت محمد بن سلمان ولیعهد عربستان که طرح «سازش عربی» را کنار گذاشته و به طرز چشمگیری شروع به عادیسازی روابط با رژیم اشغالگر صهیونیستی کرده٬ این طرح ترامپ را تایید کردند.
اما طرح سازش عربی چیست؟
در سال 2002 نشست سران عرب در «بیروت» پایتخت لبنان برگزار شده و در آن «عبدالله بن عبدالعزیز» پادشاه سابق عربستان که در آن زمان ولیعهد بود، یک ابتکار عمل برای سازش در خاورمیانه بین رژیم اشغالگر و ملت فلسطین ارائه داد که هدف آن برپایی دولت فلسطین در مرزهای مشخص شده برای آن در سال 1967 با پایتخت قدس شرقی بود.
این طرح که با حمایت همه کشورهای عربی همراه بود٬ به حل موضوع آوارگان فلسطینی طبق قطعنامه 194 مجمع عمومی سازمان ملل و عقبنشینی کامل رژیم صهیونیستی از سرزمینهایی که بعد از سال 1967 اشغال کرده بود از جمله جولان اشغالی و زمینهایی که هنوز هم در جنوب لبنان تحت اشغال هستند٬ پرداخت.
بر اساس این طرح و با این شرایط قرار بود درگیری میان اعراب و رژیم صهیونیستی پایان یافته و اسرائیل با حدود 57 کشور عربی و اسلامی روابط عادی برقرار کند.
طرح سازش عربی همچنین از رژیم اشغالگر و همه صهیونیستها خواست تا آن را پذیرفته و کشورهای عربی و رژیم اسرئیل بتوانند در کنار هم با صلح زندگی کنند.
از آن زمان به بعد تشکیلات خودگردان فلسطین به منظور پایان دادن به درگیری با رژیم صهیونیستی به این ابتکار پایبنده بوده است.
عربستان از سازش عربی تا معامله قرن
اما طرح آمریکایی معامله قرن در واقع یک ضربه بزرگ و دهن کجی به ابتکار سازش عربی ریاض بود. طرح 80 صفحهای ترامپ به برپایی یک دولت مجمع الجزایری برای فلسطین اشاره دارد که مناطق آن با پلها و تونلها و بدون فرودگاه و یا بندر به یکدیگر متصل میشوند و قدس اشغالی نیز پایتخت بلامنازع رژیم صهیونیستی میشود.
در این راستا «عبدالله الاشعل» معاون اسبق وزیر خارجه مصر درگفتگو با خلیجآنلاین اعلام کرده بود که امارات و عربستان مصر٬ شوالیههای معامله قرن هستند!
به گفته این مسئول مصری که البته کاخ سفید هم پیش از این اعلام کرده بود٬ امارات و عربستان بارزترین تامینکنندگان بودجه مالی طرح معامله قرن ترامپ بوده و در کنار مصر برای اجرای آن تلاش میکنند؛ همانطور که در تدوین آن با دولت آمریکا مشارکت داشتند.
وی همچنین خاطرنشان کرد که بعد از معامله قرن٬ روابط دیپلماتیک با رژیم صهیونیستی به ویژه از جانب امارات و عربستان دچار تحولات تاریخی شده و این دو کشور برای انعقاد توافق نامههای سیاسی و اقتصادی با اسرائیل تلاش خواهند کرد.
عربستان پس از پشت پا زدن به ابتکار صلح عربی خود که البته ماهیت آن هم با به رسمیتشناختن اسرائیل و محرومیت فلسطینیها از بسیاری از حقوق خود٬ تفاوت چندانی با معامله قرن آمریکا نداشت٬ پس از اعلام این طرح واشنگتن که یک دهنکجی بزرگ به طرح ریاض بود٬ با پذیرش این ننگ به سرعت از تلاشهای ترامپ در معامله قرن تقدیر و تشکر کرد!
وزارت خارجه عربستان روز گذشته (29 ژانویه 2020) طی صدور بیانیهای با تشکر از تلاشهای ترامپ در معامله قرن٬ خواستار آغاز مذاکرات میان فلسطینیها با رژیم صهیونیستی شده و مجددا حمایت خود را از هرگونه تلاش برای حل مسئله فلسطین در این راستا اعلام کرد.
دولت سعودی همچنین در بیانیه خود اضافه کرد که این کشور از همه تلاشهایی که دولت ترامپ برای پیشرفت طرح صلح میان فلسطینیها و صهیونیستها انجام میدهد٬ تشکر کرده و خواهان آغاز مذاکرات مستقیم میان دوطرف با نظارت ایالات متحده است.
«عبدالستار قاسم» استاد علوم سیاسی دانشگاه «النجاح» فلسطین معتقد است که عربستان به دلیل ثروت مالی زیاد تاثیر بسزایی در نظر و دیدگاه کشورهای عربی دارد و این امر همچنین درباره امارات نیز صدق میکند؛ آنها در مسیر یک قایق حرکت میکنند و آن قایق محور صهیونیستی-آمریکایی است و جایی میرود که این محور بخواهد.
این استاد فلسطینی همچنین تاکید کرد که آمریکا٬ اعراب و به ویژه برخی حاکمان کشورهای حاشیه خلیجفارس را به شدت تحقیر میکند؛ چرا که آنها ثروتهای خود را صرف لذتهای بیهوده کرده و به روند توسعه و پیشرفت توجهی ندارند٬ تا جایی که درجه آگاهی اجتماعی و سیاسی آنها نسبت به آمریکا بسیار کم بوده و به همین دلیل واشنگتن این کشورها را حتی در حد مشورت کردن هم نمیداند و برنامههای خود را پس از آماده شدن به آنها نشان میدهد.
عربستان در مسیر ادامه عادیسازی با رژیم اشغالگر
پیش از این نیز مواضع عربستان پس از تبلیغات رسانهای برای معامله قرن از طریق رسانههای رسمی و نیز رسانههای وابسته به خود٬ شامل مجموعهای از گامهای مستمر در مسیر عادیسازی روابط با رژیم اشغالگر صهیونیستی بود.
هرچند که تاکنون روابط دیپلماتیک رسمی و علنی میان سعودیها با رژیم صهیونیستی شکل نگرفته است٬ اما اقدامات بارزی که موارد اخیر آن صدور مجوز سفر اسرائیلیها به عربستان و حضور یک خبرنگار صهیونیستی با تیم خود در این کشور و تهیه گزارش از آن بود ٬نشاندهنده عادیسازی روز افزون روابط عربستان با صهیونیستهاست.