رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اظهار کرد: پیشبینی ما این است که در ایران بالغ بر ۹۰ تا ۱۰۰هزار نفر در زمره نابینایی مطلق یا نسبی قرار میگیرند و ۴۵۰ تا ۶۰۰هزار نفر دچار عارضه کم بینایی باشند.
دکتر علیرضا زالی رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در حاشیه مراسم رونمایی از دستگاه شبیه ساز جراحی آب مروارید در جمع خبرنگاران با انتقاد از نبود غربالگری به میزان کافی به عنوان یکی از مشکلات جدی در حوزه سلامت، اظهار کرد: اگرچه آخرین گزارش سازمان بهداشت جهانی مؤید این است که در بین ۲۲ کشور مدیترانه شرقی، جمهوری اسلامی ایران از نظر پوشش و شمولیت برنامههای غربالگری چشمپزشکی رتبه اول را دارد، علیرغم این دستاورد بزرگ بینالمللی نیازمند غربالگری بیشتر و شناسایی میزان نابینایی و کم بینایی در کشو با نظامهای پزشکی بهخصوص در مناطق محروم هستیم.
وی با بیان اینکه بسیاری از افراد نابینا یا کم بینا دچار عارضه آبمروارید هستند، ادامه داد: آبمروارید از این نظر مهم است که بهعنوان یک عارضه قابلپیشگیری و قابل علاج برای کاهش بینایی است.
وی با اشاره به الگوی جهانی سازمان بهداشت جهانی در این رابطه گفت: بر اساس این الگو کشورهایی که بیش از سه هزار عمل جراحی آب مروارید در عرصه ملی انجام دهند، بهعنوان حداقل در سازمان بهداشت جهانی شناخته شده و کشوری که کمتر از این عدد را داشته باشد نشاندهنده ضعف سیستمهای جذب بیمار، بیماریابی و درمان است.
زالی با اشاره به جایگاه ممتاز کشور از نظر تعدد عمل جراحی آبمروارید، اظهار کرد: میزان آمار سالیانه عمل جراحی آبمروارید در هر کشور یکی از سنجههای ارزیابی نظام بهداشتی درمانی کشور در حوزه برنامههای چشمپزشکی توسط سازمان بهداشت جهانی است. خوشبختانه این آمار در کشور ما بسیار مطلوب است، بهطوریکه پیشبینی ما این است که به ازای هر یکمیلیون ایرانی متوسط سالیانه ۶ هزار عمل جراحی آبمروارید انجام میدهیم که آمار بالایی است و یک رکورد محسوب شده و نشان دهنده شمولیت خوب ما در عرصه غربالگری بیماری چشم و آمادگی و تمهید خوب درمانی گروه چشمپزشکان کشور است.
وی ادامه داد: بر اساس آخرین برآورد سازمان بهداشت جهانی در منطقه مدیترانه شرقی که ۲۲ کشور در زمینه کفایت و کمیت برنامههای غربالگری چشمپزشکی مورد توجه قرار گرفتند، جمهوری اسلامی ایران برای اولین بار رتبه اول را در بین ۲۲ کشور در مدیترانه شرقی کسب کرده است. البته این مساله به به معنای این نیست که ما بیش از این وارد این موضوع نشویم، بلکه باید بخصوص غربالگری چشم پزشکی کودکان و نوزادان و غربالگری قبل از مدرسه باید جدیتر دنبال شود.
وی با تاکید بر اینکه باید بیش از گذشته برنامههای غربالگری و بیماریابی موضوع کم بینایی یا نابینایی دنبال شود، اظهار کرد: پیشبینی ما این است که در ایران بالغ بر ۹۰ تا ۱۰۰هزار نفر در زمره نابینایی مطلق یا نسبی قرار میگیرند و ۴۵۰ تا ۶۰۰ هزار نفر دچار عارضه کم بینایی باشند. اما به دلیل اینکه برخی از نمونههای آماری ما با کاستی روبروست این آمار بر مبنای گمانهزنی اولیه است.
زالی در خاتمه اظهار کرد: خوشبختانه به دلیل مهارت بالای همکاران چشمپزشک ما در این عمل، بر اساس یک مطالعه پژوهشی درون دانشگاهی که در بیمارستان لبافی نژاد انجامشد، آمار کیفیت مطلوب جراحی آبمروارید بالای ۹۸ درصد است.