آیا اوضاع ادلب باعث تیرگی روابط روسیه-ترکیه خواهد شد؟

به گزارش مشرق، روزنامه «کامرسانت»، چاپ مسکو، در تحلیلی نوشته است:  کشته شدن نظامیان ترکیه‌ای در استان ادلب نه تنها ممکن است همکاری آنکارا-مسکو در سوریه را به خطر بیندازد، بلکه می تواند روابط روسیه و ترکیه را نیز به شدت تیره کند. "رجب طیب اردوغان" رئیس جمهوری ترکیه با عصبانیت اوضاع بوجود آمده در ادلب را غیرقابل تحمل خوانده و روسیه را به وابستگی به "رژیم سوریه" (دولت سوریه) متهم کرد.

بیشتر بخوانید:

افشاگری اسرای جبهه النصره درباره تحرکات ترکیه در حلب و ادلب

در مسکو و آنکارا دیدگاه متضادی نه تنها درباره دلایل تحولات اخیر، بلکه به طور کلی در رابطه با اتفاقاتی که در منطقه کاهش تنش ادلب در حال وقوع است و نیروهای دولتی سوریه با حمایت نظامیان روسیه تا در اعماق آن در حال حرکت هستند، وجود دارد. در نتیجه یکی از این عملیات‌ها، چهار نظامی ترک در اوایل ماه فوریه کشته شدند.

ترکیه وضعیت کنونی در ادلب را غیرقابل قبول می‌داند

رجب طیب اردوغان دوشنبه، ۳ فوریه (۱۴ بهمن ماه) در جریان سفر خود به کی‌یف (پایتخت اوکراین گفت: «متأسفانه، امروز صبح نیروهای رژیم (سوریه) به منطقه ادلب حمله هوایی کردند، در نتیجه سه غیرنظامی و پنج سرباز ترک جان خود را از دست دادند. ما نمی توانیم با این وضعیت کنار بیاییم. ما تاکنون  صبور بودیم. ولی در نتیجه حملات رژیم سوریه، که روسیه چشمان خود را به روی آنها بسته، بیش از ۱ میلیون نفر در حال فرار به سوی مرز ما هستند.»

اردوغان افزود که ترکیه پاسخ قاطعی به اقدامات ارتش سوریه داده و به مواضع آنها از هوا و زمین حمله کرده و قصد ندارد در همین‌جا متوقف شود.

بر اساس اطلاعات وزارت دفاع ترکیه، در نتیجه حملات تلافی جویانه در ادلب، ۵۴ هدف مورد اصابت قرار گرفت و ۷۶ سرباز سوری کشته شدند. البته مقامات رسمی در دمشق این اطلاعات را تأیید نکرده‌اند.

ادوغان از روسیه خواسته در عملیات نظامی این کشور در سوریه دخالت نکند

رسانه‌های گروهی مخالف از کشته شدن ۱۳ نظامی سوری و ۲۰ زخمی خبر دادند. براساس اطلاعات رسانه‌های ترکیه‌ای ، آنکارا از مسکو خواسته است که در عملیات علیه ارتش سوریه مداخله نکند.

به گفته اردوغان ، وزیران امور خارجه روسیه و ترکیه از هم اکنون با هم گفت‌وگو کرده و مقامات نظامی دو کشور نیز در حال برنامه ریزی برای گفتگو هستند. رئیس جمهوری ترکیه افزود: «اگر نتیجه مطلوب بدسنت نیاید، من با همتای روسی خود مستقیماً صحبت خواهم کرد و بحرانی بودن اوضاع را به او منتقل می کنم.»

پیش از این ، سخنگوی کرملین نیز اعلام کرد که در صورت بروز چنین ضرورتی، امکان مکالمه تلفنی بین روسای جمهور روسیه و ترکیه وجود دارد.

عدم اجرای تعهدات طرف ترکیه‌ای عامل اصلی ناآرامی‌ها در منطقه ادلب است

در محافل کارشناسی، نظرات مختلفی درباره اینکه چه کسی مسئول وضعیت اخیر در منطقه کاهش تنش ادلب است ، وجود دارد. "یوری لیامین" ، کارشناس نظامی معتقد است، این حادثه برای کسانی که تحولات در ادلب را دنبال می کنند تعجب آور نبود.

وی گفت: «تا آنجا که می توان از خارج قضاوت کرد ، نیروهای سوری اکنون می خواهند حداقل گروه‌های تروریستی را از بزرگراه M۵ حلب - حماه بیرون کنند ، ولی ترکها طی چند روز گذشته فعالانه نیروهای اضافی به منطقه ادلب اعزام کرده‌اند تا منطقه حائلی در نقاط کلیدی ایجاد شده و از پیشرفت ارتش سوریه جلوگیری کنند. همین اقدامات منجر به آخرین واقعه و کشته شدن سربازان ترک شد.»

این کارشناس افزود: «آنچه که در استان ادلب در حال اتفاق افتادن است، عمدتاً نتیجه مستقیم این واقعیت است که ترکیه نتوانسته اجرای توافقات روسیه-ترکیه در سوچی در پاییز سال ۲۰۱۸ را تضمین کند و همانطور که در تفاهم نامه تثبیت اوضاع در منطقه کاهش تنش ادلب تصریح شده ، یعنی یک منطقه عاری از اقدامات نظامی ایجاد شود. واقعیت این است که در امتداد مرزهای منطقه کاهش تنش، نقاطی که باید نیروهای گروه‌های رادیکال و سلاح های سنگین خارج شوند ، هنوز طی یک سال و نیم گذشته ایجاد نشده و درگیری‌های مسلحانه و تیراندازی همچنان در همانجا ادامه دارد.»

روسیه به دنبال یافتن راهی برای حل اوضاع و بهبود روابط با ترکیه است

"آنتون مارداسوف"، کارشناس ارشد شورای امور خارجه روسیه نیز یادآور شده که مسکو هنوز در جستجوی تعادل بین توسعه روابط با آنکارا و تقویت موقعیت خود در داخل سوریه است. وی گفت: «تحقق این دو خواسته با توجه به ویژگی‌های سیاست خارجی روسیه در جهت گیری به سمت سوریه دشوار است، در حالیکه سازمان های نظامی و اطلاعاتی فدراسیون روسیه مدت هاست که دیپلمات ها را به سمت نقشه از قبل طراحی شده سوق می دهند ، مسکو لزوم ایجاد یک منطقه حائل (در شمال سوریه) را درک می کند ، ولی علاقه مند است تا مخالفان سوری از مسیرهای اصلی عقب نشینی کرده و حتی مواضعشان بیشتر تضعیف شود.»

به عقیده این کارشناس ، مسکو از همکاری تاکتیکی بین مخالفان سوری و گروه‌های تندرو برای توجیه پیشرفت نیروهای دولتی سوریه سود می برد. وی می گوید: «علاوه بر این ، مسکو می ترسد که بازگشت پناهندگان به مناطق حائل باعث تقویت موقعیت گروه‌های مسلح غیرقانونی شود که در نتیجه با حمایت از جانب ترکیه و نقش آفرینان اروپایی، از دمشق خواستار خودمختار کامل شوند.»

به گفته وی، مسکو روی حل و فصل اوضاع در روابط با آنکارا حتی تحت منفی‌ترین سناریوها در منطقه کاهش تنش ادلب امیدوار است. چرا که دو کشور زمینه‌های دیگری برای همکاری دارند که مهمترین آنها: مشکل جدایی طلبان کرد سوری و درگیری‌های مسلحانه در لیبی است.

برچسب ها:

جهان