رقیب اصلی حامیان روحانی در انتخابات کیست؟!/ ناامیدی تئوریسین اغتشاش از مجلس آینده

سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابه‌لای اخبار و مطالب رسانه‌های کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیل‌ها و پیشینه‌هایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم می‌گذاریم. هر روز ۰۷:۳۰ با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.

*** 

رقیب اصلی "حامیان روحانی" در انتخابات کیست؟!

محمد عطریانفر، فعال اصلاح‌طلب و از اعضای ارشد حزب کارگزاران سازندگی در بخشی از یک مصاحبه که سایت اعتمادآنلاین آنرا منتشر کرد با تأکید بر اینکه کارگزاران برای انتخابات آتی فهرست نامزدهای خود را منتشر می‌کند؛ در پاسخ به این سؤال که "کارگزاران کدام لیست اصولگرا را رقیب اصلی خود می‌داند؟" گفته است: لیستی که آقای قالیباف در صدر آن قرار خواهد داشت رقیب اصلی کارگزاران خواهد بود.

او همچنین درباره فهرست کارگزاران تصریح می‌کند: این طور نیست که اصلاح طلبان در تهران بتوانند همه روی یک لیست توافق کنند چون اگر می توانستند یک لیست واحد بدهند شورای عالی چنین تصمیمی می گرفت اما وقتی این اتفاق نیفتاد، به طور مشخص کارگزاران لیست خود را خواهد داد و بعید به نظر می رسد بخواهد با گروه های دیگر توافق کند. البته امکان دارد اشتراکاتی بین لیست‌ها باشد ولی همان طور که اصولگراها چند لیست خواهند داشت، اصلاح طلبان هم همین وضعیت را دارند.[1]

*صحبت‌های عطریانفر درباره قالیباف در حالی است که بعضی گروه‌های سیاسی که با اصولگرایان احساس قرابت دارند از درج نام قالیباف در فهرست خودشان اِبا دارند و حتی شرط ائتلاف خود را نیز حذف قالیباف بیان کرده‌اند!

برخی از چهره‌های این گروه‌ها نیز در حالی که تاکنون سندی غیر از "کارآمدی" علیه قالیباف به اثبات نرسیده است اعلام کرده‌اند که نسبت به او بدگمان هستند.

مسئله اینجاست که باید این سؤال را مطرح کرد که چرا رقیب سیاسی؛ اصلی‌ترین حریف انتخاباتی خود را قالیباف و منتسبین به او می‌داند اما عده‌ای از کسانی که با اردوگاه خودی احساس قرابت دارند با یک عداوت مثال‌زدنی مشغول تقلا برای محو کردن سابقه کارآمدی از اردوگاه اصولگرایان و کارنامه نظام اسلامی هستند؟

گفتنیست، ستاد جریان اصلاحات از مدت‌ها قبل دست به تحریم خاموش انتخابات زده و اعلام کرده است که شرکت می‌کنیم اما لیست نمی‌دهیم! این ستاد در عین حال به لحاظ سیاسی مجبور شده به احزاب اصلاح‌طلبی که مایل به تحریم خاموش نیستند و فعالیت در داخل نظام را ترجیح می‌دهند؛ اجازه دهد تا بدون نام بردن از "شورایعالی سیاست‌گذاری اصلاح‌طلبان" و بدون به کار بردن عبارت "اصلاح‌طلبی"! نامزدهای خود را معرفی کنند.

***

ناامیدی تئوریسین اغتشاش از مجلس آینده

علیرضا علوی‌تبار، فعال اصلاح‌طلب و از تئوریسین‌های این جریان خاص سیاسی که بر شکل دادن به اغتشاش در آستانه انتخابات تأکید دارد؛ اخیراً طی یادداشتی با عنوان "حکومت و ظرفیت یادگیری" که در یک درگاه اینترنتی متعلق به اصلاح‌طلبان منتشر شد، در بیان تحلیل خود از آینده نوشته است:

«شک نداریم شهادت سردار سلیمانی، موجب پیدایش نوعی همدلی و همبستگی ملی شده و حضور میلیونی مردم در تشییع او کم‌وبیش به تأمین امنیت ملی ما و دفع تهدیدهای احتمالی خارجی یاری رساند. واکنش و تلافی ایران نیز دقیق و خردمندانه بود. تا اینجا ایران به‌رغم از دست دادن یکی از فرزندانش در موضع برتر و پیروز قرار داشت؛ همدلی ملی بازسازی شده بود، حضور مردم پشتوانه دفاع از امنیت ملی را به نمایش گذاشته بود، نیروی نظامی ایران دقت و توانمندی خود را به رخ کشیده بود. اما مطابق معمول ماشین تخریب سرمایه‌ها و فرصت‌های ملی به کار افتاد! بی‌تدبیری در برگزاری مراسم در کرمان، فاجعه ساقط کردن هواپیمای مسافربری اوکراینی و در نهایت عملکرد شورای نگهبان در رد گسترده صلاحیت‌ها! با توجه به تخصص ما در تخریب فرصت‌ها می‌شد  وقایع را پیش‌بینی کرد! متأسفانه یک گام قابل پیش‌بینی دیگر برای تخریب باقی مانده! دستگاه‌های معیوب تبلیغاتی ما آنقدر از سرمایه شخصیت سردار سلیمانی در هر زمینه‌ای بهره می‌گیرند که محبوبیت و جایگاه او را در دل‌ها تخریب کنند. به هر کسی می‌گویی ظاهراً می‌داند که افراط در به کارگیری نماد ملی دفاع از امنیت می‌تواند زدگی و واکنش منفی ایجاد کند، اما همه همین کار را تکرار می‌کنند! به گذشته نگاه کنید. این بلا بر سر همه نمادهای ارزشمند ملی ما آورده شده است»!

او تصریح می‌کند:

"ما ظاهراً محکوم به تکرار خطا هستیم! از حالا می‌توان خطاهای آینده را پیش‌بینی کرد! مجلسی حتی ضعیف‌تر از مجلس «هفتم» و دولتی فاجعه‌بارتر از «دولت احمدی‌نژاد» و… همگی منتظر ما هستند"[+]

*اگرچه آقای علوی‌تبار و دوستان ایشان در ستاد اصلاحات تمام مشق‌های خود را نوشتند تا این پیش‌بینی بدبینانه محقق شود و مجلس یازدهم که با رأی مردم در دوم اسفندماه 98 تعیین تکلیف می‌شود؛ بوسیله "تحریم خاموش انتخابات" از رمق بیافتد اما به فضل الهی و با حضور و بصیرت مردم این اتفاق رخ نخواهد داد.

چه اینکه تجربه تاریخی در طول 41 سال گذشته نشان داده است که اگر ژنتیک معارض با خدمتگزاری اصلاح‌طلبان در اکثریت مجلس نباشد؛ میانگین نمره کارآمدی مجلس حتما بالا خواهد بود. و بالعکس اگر شاهد گردهمایی اکثریتی چپ‌ها در جاهایی مثل مجلس ششم، مجلس دهم و یا شورای شهر دوره اول باشیم؛ آنگاه است که مفهوم کامل ضعف و ناکارآمدی و معارضه سیاسی در مقابل چشم مردم به تصویر کشیده می‌شود.

ما به آقای علوی‌تبار این مژده را می‌دهیم که در صورت اکثریت شدن اصولگرایان در مجلس یازدهم؛ معدل این مجلس؛ کم یا زیاد اما حتما از مجلسین ششم و دهم که آرمانشهر اصلاح‌طلبان بودند؛‌ بالاتر خواهد رفت ان‌شاءا...

***

اقتصاددانی که از راه رفع مشکل "گرانی" با مردم حرف نمی‌زند!

فرشاد مؤمنی از چهره‌های اقتصاددان به تازگی طی اظهاراتی در یک نشست در دانشگاه تهران اظهار کرده است: من سال 96 از موضع اتمام حجت با ساختار قدرت، کتابی تحت عنوان«عدالت اجتماعی، آزادی و توسعه در ایران امروز» منتشر کردم. یک فصل آن کتاب را به موضوع «مدارای نجیبانه مردم ایران با فقر» اختصاص دادم. واکنش‌های مردم را بر اساس داده‌های رسمی در زمینه تحولات مقداری مصرف های حیاتی مردم گزارش کردم. در آن فصل بحث تغذیه را برجسته کردم و آمارهای بسیار تکان دهنده ای در آن گذاشتم که باورنکردنی هستند و نشان می‌دهند که چقدر مردم ما نجیبانه و همدلانه با حکومت، بارهای فشارها و مصائب را به درون خودشان ریختند.

به گزارش جماران، وی می‌افزاید: اگر بارهایی را که مردم علاوه بر تغذیه در حوزه های مسکن، آموزش و درمان به دوش می‌کشند نگاه کنید؛ بسیار عریان متوجه می‌شوید که ما در آستانه یک رسیدن کارد به استخوان فراگیر هستیم. جزئیات داده های آن به قاعده گزارش های رسمی که بنابر تعریف خوشبینانه ترین و محافظه کارترین داده ها هستند، وجود دارد. بنابراین اگر در آن ترمیم بنیادی کار بایسته ای صورت نگیرد، در هر سطحی که سهل انگاری اتفاق بیفتد هزینه های فرصت اصلاح بعدی را بالا می برد و شیوه ای که تا امروز شورای محترم نگهبان از نظر توزیع عادلانه قدرت از خودش نشان داده، در این مسیر شدت تخریب ها را در افق میان مدت بالا می برد. وقتی می گوییم اگر این کار شود جامعه فرو می پاشد، برخی با نگاهی ایستایی و مکانیکی چنین تلقی می کنند که فروریختن جامعه شبیه فروریختن یک ساختمان است. درحالی که جامعه مانند یک ساختمان فرو نمی ریزد بلکه در باتلاق انحطاط و پس افتادگی به اعماق خطرناکی فرو می‌رود. اصحاب خرد باید برای این افراد موضوع را روشن کنند و بگویند اگر آنها قدر مدارای نجیبانه ملت ایران را ندانند، انحطاط غیر متعارف‌تری را تجربه خواهیم کرد.[2]

*متأسفانه فضای "اتیوپی‌نمایی از ایران" به سکه رایج بازار تحلیل‌های سیاسی و اقتصادی تبدیل شده است و در واقع چیزی که آقای مؤمنی باید برای نرسیدن کارد به استخوان! نگرانش باشد؛ این مسئله است نه وقوع تنش در تغذیه و مسکن مردم...

زیرا مشکل در تمام اقتصادهای جهان بوده و هست اما "سیاه‌نمایی" و کشاندن فضای کشور به سمت "فتنه اقتصادی" یک پروژه است که دشمن خارجی با همراهی دنباله‌های داخلی خود در پشت پرده آن قرار دارد.

مع‌الوصف ما اگرچه با عمده مواضع آقای مؤمنی مخالفیم و پیش از این به کرّات از اغلاط تحلیلی و مغایر با واقعیت ایشان نیز با مردم سخن گفته‌ایم[3] اما با عنایت به صحیح بودن وقوع مشکل در معیشت و در سفره‌های مردم در دولت آقای روحانی؛ بیان یک نکته ضرورت دارد:

بله! طی 6 سال گذشته و در دولت مشترک آقای روحانی و اصلاح‌طلبان مشکلات بزرگی خاصّه در بحث "گرانی" برای مردم ایران بروز کرده است.

اما اگر قصد خاصی در نگاه به این مشکلات در میان نباشد؛ بایستی حتماً این نکته را بیان کرد که از راه استشفای وضع موجود "رأی خوب" و با کیفیت در انتخابات‌های آتی است. کما اینکه دولت فعلی که به گزینه مهم "نظارت بر قیمت‌ها" نامعتقد است نیز از دل صندوق رأی بیرون آمده است.

فهم برنامه نامزدها، خوانش دقیق سابقه طیف‌های سیاسی که حامی یک طیف از نامزدها هستند و دانستن مشکلات واقعی کشور؛ مقولاتی هستند که می‌توانند یک انتخابات باکیفیت را رقم بزنند و از بروز مشکلات در اقتصاد و معیشت مردم جلوگیری کنند.

***

1_ https://etemadonline.com/content/384124

2_ https://www.jamaran.news/fa/tiny/news-1350388

3_ mshrgh.ir/927542

برچسب ها:

سیاسی