سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابهلای اخبار و مطالب رسانههای کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیلها و پیشینههایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم میگذاریم. هر روز ۰۷:۳۰ با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.
***
اخلاق انتخاباتی اصلاحطلبان در محاقّ
وقتی به جای "تبریک به رقیب"، اپوزسیون میشوند...
آذر منصوری، از فعالان اصلاحطلب طی اظهاراتی که سایت روزنامه آرمان ملی آنها را منتشر کرد، پیرامون انتخابات مجلس یازدهم که با پیروزی کامل اصولگرایان انجام شد، گفته است: این انتخابات باخت اصلاح طلبان نبود. این انتخابات نشان از تلاش و غلبه کامل دولت موازی برای یکدست کردن حاکمیت بود. ما نه اهل تحریمیم و نه عدم مشارکت! بلکه با تکیه بر گفتمان اصلاحطلبی هم در این انتخابات و هم در انتخابات بعدی با کاندیدای نیابتی، حداقلی و اجاره ای لیستی به مردم معرفی نخواهیم کرد.
او همچنین تصریح میکند: بعد از این انتخابات هم به تلاش برای تحقق گفتوگوی ملی را رها نخواهیم کرد و هم با تکیه بر مطالبات به حق مردم ایران از نهادهای قدرت مطالبهگری خواهیم کرد و هم در مقابل همه تهدیدهای بیرونی علیه تمامیت ارضی کشور خواهیم ایستاد. دلیل روشن است. اصلاحطلبان اگر همراه مردم باشند قدرت دارند، اگر این قدرت از آنها گرفته شود نه شانسی برای حضور در نهادهای انتخابی دارند و نه تاثیری در مناسبات قدرت است. [۱]
*آشکار است که اصلاحطلبان از آنرو مجبور به اینهمه آسمان و ریسمان کردن هستند که حاضر به پذیرش شکست انتخاباتی نشدهاند و از اخلاق انتخاباتی مبنی بر "تبریک به رقیب و دوری از رفتارهای اپوزیسیونی" هم سراغی نمیگیرند!
معالوصف باید اشاره کرد که خانم منصوری حتی در همین آسمان و ریسمان هم با مخاطبان خود صادق نیست و در حالی ادعا میکند که اصلاحطلبان اهل تحریم انتخابات و عدم مشارکت نیستند که اتفاقا ستاد جریان چپ در انتخابات مجلس یازدهم صراحتاً و با راهبرد "تحریم خاموش" انتخابات را تحریم کرد و لیست نداد و حتی کسانی از آنها مثل صفاییفراهانی و یا تاجزاده نیز اعلام کردند که رأی هم نمیدهند. (رفتاری مسبوق به سابقه که در انتخاباتهای مجلسین هفتم و نهم نیز تکرار شده بود)
در کنار این ناراستی، لازم به بیان است که اصلاحطلبان پس از شکست لیستهای ارائه شده و نشدهی خود در انتخابات مجلس یازدهم! در رویکردی که آرام آرام در حال تبدیل شدن به نمایه جدید این اردوگاه پس از تحریم خاموش انتخابات است؛ مثنی و فرادی در حال اعلام این مطلب هستند که ما ایستادگی میکنیم و همین مسیر را ادامه میدهیم!
رویکردی که در صحبتهای خانم منصوری هم آشکار است.
قبل از منصوری، عبدا... ناصری و حمیدرضا جلاییپور نیز طی سخنانی اظهار کردهاند که جریان اصلاحات همین مسیر (تحریم خاموش انتخابات و انجام رفتارهای اپوزسیونی) را ادامه خواهد داد. [۲]
این "فعال شدن ژن مجاهدینی اصلاحطلبان" در صورت عدم روشنگری توسط خواص؛ ناگواریهای بزرگی را در فضای سیاسی و امنیتی ایران رقم خواهد زد...
***
ریش و قیچی دست قالیباف؛ روحانی هم برود شمال!
احمد زیدآبادی، از فعالان اصلاحطلب طی یادداشتی در اشاره به پیروزی انتخاباتی محمدباقر قالیباف، ضمن تأکید بر کارآمدی او، مینویسد:
«واقعیت این است که حکومتداری در ایران به دلایل گوناگون برای هر نیروی سیاسی، بسیار دشوار شده است و برای اصولگرایان از جهات بسیاری، حتی دشوارتر از دیگران است. بنابراین امیدوارم آنان پیشاپیش برنامهای متفاوت از اظهارات علنی خود، برای ادارۀ کشور تدوین کرده باشند چرا که اولاً برنامههای اعلامی آنها فارغ از ارزش داوری، در جامعۀ ایران اصولاً غیرقابل اجراست و به کارگیری قوۀ قهریه در این جهت، فقط میتواند به فاجعهای تمام عیار برای ایران و تمام ایرانیان از جمله خودِ اصولگرایان منجر شود. ثانیاً، تجربه ثابت کرده است که در هنگامۀ حکومتداری در ایران، امکان برنامهریزی صحیح و یا حتی تغییر برنامه بسیار ضعیف است زیرا مشکلات روزمره و فشارهای سیاسی رقبا که گریزی از آن نیست، جای هیچگونه حلاوت و فراغتی برای تصمیمگیری درست باقی نمیگذارد و خشم و غضب ناشی از این وضعیت، صرفاً به سمت انتقامجویی و پرخاشگری و وسوسۀ اعمال زور بیشتر سوق پیدا میکند و بر دامنۀ خرابی اوضاع میافزاید!»
به گزارش جماران، زیدآبادی میافزاید: به هر حال، فعلاً ریش و قیچی به دست قالیباف و نیروهای حامیاش در سطوح بالای قدرت افتاده است. آنها ممکن است طبق معمول گذشته، اوضاع را تفسیر به رأی و مصادرۀ به مطلوب کنند و چشم خود را به روی واقعیات عریان شده در انتخابات اخیر ببندند و خر خود را به سمت ناکجاآباد برانند. در عین حال این امکان هم منتفی نیست که آنان از طریق لمس عینی معضلات و حتی به منظور حفظ جایگاه خود، جهتی متفاوت را در پیش گیرند که ایران از این گذرگاه صعب و هولناک به سلامت عبور کند! [۳]
* آنچه که زیدآبادی درباره صعوبت شرایط رسم کرده است هرگز از آنچه قالیباف در نیروی انتظامی و یا در شهرداری تهران به ارث برد؛ سختتر نیست.
سختتر بودنی که البته کارنامه مدیریت جهادی شهردار سابق تهران نشان میدهد که او توانسته از پس شرایط برآید و اوضاع را در جهت کامروایی مردم قرار دهد.
اما از این نکته نیز نباید غافل بود که اگر ریش و قیچی به دست قالیباف باشد پس آقای روحانی و اصلاحطلبان حامی او چکارهاند!؟
مجلس شورای اسلامی حتی با فرض ریاست قالیباف هم در مقابل نهادی مثل دولت که بیش از ۹۵ درصد اجرائیات و بودجه کشور را در اختیار دارد؛ چه کاری میتواند انجام دهد!؟
با برنامههای اصولگرایان حتما قوه مقننه میتواند کشور را در مسیر کاهش مشکلات قرار دهد و مردم نیز روند کاهش مشکلات را احساس خواهند کرد اما این "گام اول" است و گامهای بعدی را باید در انتخاباتهای بعدی و خاصّه در انتخابات دولت سیزدهم در سال ۱۴۰۰ برداشت تا رفع مشکلات مردم صورت عینیتری به خود بگیرد.
منظور ما در اینجا نوشتههای آقای زیدآبادی نیست اما بیان این نکته ضروریست که نباید به بلندگوهایی که افزایش غیر واقعی انتظارات از مجلس یازدهم را پیگیری میکنند وقع گذاشت و حتماً بایستی در این زمینه از وظایف دولت و ایضا از ضرورت "گام دوم" نیز با مردم سخن گفت.
واقعیسازی انتظارات، گوشزد کردن نقش دولت آقای روحانی در تمامیت وضع موجود و عمل تمام مسئولان به وظایف خود در تمامی قوای کشور؛ ضرورتی است که میتواند عملکرد مطلوب مجلس یازدهم را به نحوی ملموستر در ساحت قضاوت مردم قرار دهد.
گفتنیست، زیدآبادی در یادداشت مذکور مدعی شده قالیباف، سرلیست غیر رسمی اصولگرایان بوده است!
***
خبر خوبی که مردم باید بدانند
کاهش وابستگی به نفت؛ خبر خوب بودجه ۹۹
خبرگزاری ایرنا گزارش داد: محمدباقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه طی سخنان خود در مجلس برای دفاع از بودجه دولت در سال ۹۹ گفته است: کمترین وابستگی بودجه به نفت در طول تاریخ معاصر مربوط به بودجه سال آینده با ۸.۵ درصد وابستگی است. [۴]
او پیش از این هم پیرامون بودجه ۹۹ و میزان وابستگی آن به نفت گفته بود: حداقل استفاده از نفت در بودجه پیش بینی شده و حدود ۴۸ هزار میلیارد تومان است در حالی که در سال جاری این رقم ۱۵۳ هزار میلیارد تومان بود یعنی وابستگی منابع عمومی ما به نفت کمتر از ۱۰ درصد است که آن را هم ۱۰۰ درصد برای اجرای طرحهای عمرانی استفاده میکنیم.[۵]
*روند مطلوب کاهش اتکای حیاتی بودجه دولت به درآمدهای نفتی از چند سال قبل آغاز شده است...
پیش از این و سال گذشته بود که اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیسجمهور از اتکای تنها ۳۰ درصد بودجه دولت به نفت خبر داده بود. [۶]
اتکایی که طبق گزارش اخیر نوبخت؛ برای سال آینده به کمتر از ۱۰ درصد میرسد.
این اخبار مطلوب نشان میدهد که سیاستهای کلان نظام جمهوری اسلامی ایران در بحث قطع اتکای کشور به درآمد نفتی علیرغم تحریم و حتی با وجود اختلاف سلیقه دولتها اما با قوت ادامه دارد.
چند سال قبل، نشریه اقتصادی بلومبرگ نیز در گزارشی اذعان کرد که ایران اسلامی بر خلاف عربستان نه تنها اتکای حیاتی به نفت ندارد بلکه در شرایط کاهش شدید قیمت نیز از تابآوری اقتصادی لازم برخوردار است. [۷]
پمپاژ این قبیل خبرهای اقتصادی مطلوب در ذهن جامعه و بیان بیش از این مثبتات کشور در نزد افکار عمومی، ضرورتی است که با ورود خواص به مسئله مرتفع خواهد شد.
***
۱_http://www.armanmeli.ir/fa/print/۱۲۳۸۳۰
۲_mshrgh.ir/۱۰۴۵۰۱۹
۳_https://www.jamaran.news/fa/tiny/news-۱۳۶۴۲۳۳
۴_www.irna.ir/news/۸۳۶۸۸۵۴۳/
۵_https://tn.ai/۲۱۶۶۵۲۵
۶_khabaronline.ir/news/۱۲۵۹۹۲۸
۷_ http://www.shafaf.ir/fa/news/۴۰۳۰۵۵