افروغ: اعتماد مردم به حاکمیت روز به روز بیشتر می‌شود/ کارکرد "لبخند" در مبارزه با کرونا

سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابه‌لای اخبار و مطالب رسانه‌های کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیل‌ها و پیشینه‌هایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم می‌گذاریم. هر روز ۰۷:۳۰ با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.

*** 

کارکرد "لبخند" در مبارزه با کرونا

خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) به تازگی در یک گزارش تصویری که با عنوان "چالش لبخند نویسندگان و مسئولان فرهنگی به روایت ایبنا"‌ منتشر شد؛ اقدام جالبی را در روند فعالیت‌های رسانه‌ای کشور در روزهای التهاب بیماری کرونا انجام داد...

ایبنا در این گزارش تصاویری از لبخند چهره‌های فرهنگی، نویسندگان و ناشران کشور را منتشر کرده است که در ادامه تعدادی از آنها را می‌بینید:

تصاویر کامل گزارش تصویری ایبنا را در اینجا ببینید.

*آنچه که فضای عمومی کشور نه فقط در ایام التهابات مربوط به ویروس کرونا! بلکه در همه زمان‌ها به آن نیاز مبرم دارد؛ "امیدآفرینی" و بیان استدلالی مثبتات در کنار ضعف‌ها و مشکلات است.

مقوله‌ای که رهبر معظم انقلاب نیز بارها و بارها به آن اشاره و بر آن تأکید کرده‌اند. [۱]

یعنی باید دانست که آنچه قلم‌ها می‌نویسند و دوربین‌ها نشان می‌دهند اگر رویکرد فوق را نداشته باشد؛ یقینا به عامل انهدام افکار عمومی و پاشیدن رنگ سیاه بر تمام واقعیت‌های کشور تبدیل خواهد شد.

ما در این زمینه، مخاطبان محترم را به سخنانی مثل "واقعیت‌های سیاه ایران نیازی به سند و پیمایش ندارد"، "ما ایرانی‌ها در ذات خود چنین و چنان هستیم"، "مشکلات به این زودی حل نمی‌شود" و "مردم به حکومت بی‌اعتماد شده‌اند! "[۲] ارجاع می‌دهیم و قضاوت درباره عقلانیت این سخنان و نسبت آنها با واقعیت را بر عهده مخاطبان وامی‌گذاریم.

شایان ذکر است که مقام معظم رهبری در دهه ۷۰، یکی از هنرمندان طنّاز رادیوی جمهوری اسلامی ایران را به سبب شاد کردن مردم با صفت "نعمت" یاد کردند. [۳]

***

افروغ: اعتماد مردم به حاکمیت روز به روز بیشتر می‌شود

عماد افروغ، ‌ جامعه شناس و نماینده سابق مجلس شورای اسلامی در مصاحبه با خبرگزاری ایرنا پیرامون فضای اجتماعی کشور در بحث ویروس کرونا گفت:

«شروع کرونا در ایران، شاید با بی اعتمادی مردم نسبت به مسئولان ذیربط همراه بود اما مانند هر اتفاق غیرعادی تاریخی به تدریج که به سمت جلو حرکت کردیم و حوادثی را پشت سر گذاشتیم، اعتماد مردم به دولت و حاکمیت بیشتر می‌شود زیرا ایرانیان چه در موضع حکمران و چه در موضع مردم، کلا قوم شرایط غیرعادی و بحرانی هستند

او در ادامه به انسجام و وحدت ایرانیان در دفاع مقدس، سیل و دیگر موضوعات مشابه اشاره و تصریح کرد: شاید اوایل آمدن کرونا با یک بی‌اعتمادی همراه بود که این بی‌اعتمادی تا حدودی توسط شبکه‌های اجتماعی هم پمپاژ می‌شد اما به مرور  این بی‌اعتمادی ترمیم و به اعتماد تبدیل شد.

افروغ با یادآوری تجلیل سازمان بهداشت جهانی از ایران به خاطر کنترل کرونا تصریح کرد: به نظر می‌رسد هرچه که جلوتر آمدیم این بی اعتمادی ترمیم شد و به اعتماد تبدیل شد یعنی مشاهده می کنیم که آمارهایی که مسئولان ذیربط می دهند نزدیک به همان آمارهایی است که سازمان بهداشت جهانی می‌دهد و وزارت بهداشت ما مورد تقدیر سازمان بهداشت جهانی هم قرار می‌گیرد.[۴]

*در مقابل صحبت‌های معقول و مستند دکتر افروغ اما برخی سیاسیون نیز هستند که بصورت روزانه و بدون هیچ سند و مدرکی از بی‌اعتماد شدن مردم به حکومت ایران دَم می‌زنند... و جالب است که در این میان با حمایت برخی رسانه‌های اصلاح‌طلب نیز مواجه می‌شوند! [۵]

مع‌الوصف اما اگر دستگاه‌های رسمی کشور و نهادهای ناظر؛ آنچه که درباره اعتماد مردم به نظام اسلامی؛ بر لسان دکتر افروغ جاری شده است را با استنادات و ملحقات لازم در نزد افکار عمومی و مردم مورد توجه و ماساژ قرار ندهند؛ یقینا آنچه که خواست "فرماندهان فتنه اقتصادی" است محقق خواهد شد و تصور بی‌اعتمادی در جامعه فراگیر می‌شود.

***

فرستادن فاتحه به روح آدام اسمیت در ستاد دولت!

مردم نگران نبود کالا نیستند، مبتلا به "گرانی" شده‌اند...

حسین مدرس خیابانی قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت در امور بازرگانی با تاکید بر اینکه؛ مردم نگران تامین کالاهای اساسی نباشند، گفت: فقط در بنادر جنوبی و شمالی کشور بیش از ۵.۴ میلیون تن کالاهای اساسی دپو شده است و همه دستگاه‌ها کمک کرده‌اند تا در این زمینه کشور مشکلی نداشته باشیم.

به گزارش جماران، وی همچنین تصریح می‌کند: در ۱۱ ماه اخیر صادرات کشور ۴۰ میلیارد دلار بوده است، گفت: ۴۰ میلیارد دلار نیز واردات در کشور داشته‌ایم که نشان دهنده حجم ۸۰ میلیارد دلاری صادرات و واردات کشور است و بخش عمده‌ای از کالاهای کشور قابلیت صادراتی پیدا کرده است.[۶]

*آنچه که در حال حاضر مسئله مردم کشور است نه چیزی به نام نگرانی از نبود کالا! که مسئله "گرانی" است.

معضلی که البته مشخص نیست چرا مقامات محترم دولت و مدیران مرتبط با قیمت کالاها خاصه در وزارت صمت؛ خود را در قبال آن به تجاهل زده‌اند و درباره آن نیز لام تا کام سخن نمی‌گویند!

این در حالی است که کنترل قیمت‌ها (نه به معنای دولتی کردن اقتصاد) شأن حاکمیتی دولت است که البته مشخص نیست چرا دولت محترم در این زمینه کاهلی می‌کند!؟

یک نگاه گذرا به قیمت مایحتاج مردم و ایضا قیمت خودرو و مسکن در روزها و هفته‌های اخیر نشان می‌دهد که قیمت‌ها سر به آسمان می‌سایند و در این جولان گرانی، هیچ اثری از دولت آقای روحانی نیست که نیست!

جالب است که گویا دولت محترم در قبال روند گرانی به شدت کرخت است زیرا انفجار قیمتی در دولت آقای روحانی از چند سال قبل شروع شده اما شاهد هیچ واکنش خاصی در مقابل آن در تمام طول این سال‌ها نیستیم...

به دیگر سخن اینکه تئوری بازار آزاد طوری آقایان را مدهوش کرده است که گویی عملا از له شدن مردم زیر سُمّ اسب گرانی دچار هیچ حالت خاصی نمی‌شوند و همچنان برای روح مقتدای اقتصادی خود یعنی "آدام اسمیت" فاتحه نثار می‌کنند!

ما از ستاد دولت محترم این سؤال را می‌پرسیم که قیمت‌ها دقیقا باید به کجا برسد و چه بلایی بر سر مردم نازل شود تا آقایان حاضر به اِعمال ابزارهای حاکمیتی خود برای تنظیم قیمت‌ها شوند!؟

و آیا گرانی فعلی که از هیچ قاعده بازاری، تورّمی و دلاری پیروی نمی‌کند جز با عمل کارای دولت آقای روحانی کاهش خواهد یافت!؟

جالب است که مقامات دولتی مدخل در این زمینه و خاصّه مقامات وزارت صمت؛ در این باب صرفا به توصیه به عدم گرانفروشی [۷]، ریش سفیدی و تأکید بر اینکه دخالت در بازار را به لحاظ اقتصادی کار صحیحی نمی‌دانند بسنده کرده‌اند و مردم را با غول گرانی تنها گذاشته‌اند...

ما تأکید می‌کنیم که اگرچه کارنامه نظام جمهوری اسلامی ایران در مسئله اقتصاد یک کارنامه مطلوب و قابل مباهات است و مثبتات زیادی در آن وجود دارد اما گرانی فعلی در بازار که از هیچ قاعده تورمی، دلاری و بازاری پیروی نمی‌کند [۸] و جز با ورود دستگاه‌های حکومتی، قضایی و امنیتی نیز قابل حل و رفع نیست؛ تبدیل به یک مشکل بزرگ برای مردم عزیز و پر تاب و تحمل ایران شده است.

مشکلی که در صورت عدم رفع؛ داغ ننگ عدم برخورد با آن تا همیشه بر پیشانی مسئولان ذیربط حک خواهد شد.

***

۱_ http://farsi.khamenei.ir/news-content?id=۴۳۵۵۱

۲_ mshrgh.ir/۱۰۴۷۴۳۶

۳_ http://tarikhirani.ir/fa/news/۳۲۷۶

۴_ www.irna.ir/news/۸۳۶۹۷۶۱۱/

۵_ mshrgh.ir/۱۰۴۷۴۳۶

۶_ https://www.jamaran.news/fa/tiny/news-۱۳۶۹۷۹۹

۷_ https://www.jamaran.news/fa/tiny/news-۱۳۶۵۰۷۳

۸_ mshrgh.ir/۱۰۴۷۷۶۴

برچسب ها:

سیاسی