به گزارش مشرق، عبدالله شهبازی مورخ و پژوهشگر تاریخ سیاسی معاصر در کانال تلگرامی خود نوشت:
بیشتر بخوانید:
بایدن در نظرسنجیها از سندرز پیشی گرفت
انصراف «بلومبرگ» از رقابتهای انتخاباتی دموکراتها
سرانجام نتایج انتخابات درون حزبی ۳ مارس ۲۰۲۰، موسوم به «سوپر تیوزدی» (سهشنبه بزرگ)، نهایی شد (https://www.nytimes.com/interactive/2020/us/elections/delegate-count-primary-results.html). این روز «سهشنبه بزرگ» Super Tuesday خوانده میشود زیرا حدود یک سوم کل «نمایندگان» (دلیگیتهای) احزاب دمکرات و جمهوریخواه برای انتخاب نهایی نامزد ریاست جمهوری در این روز مشخص میشوند. این «دلیگیتها» در اجلاس ملی حزب دمکرات، که روزهای ۱۳- ۱۶ ژوئیه ۲۰۲۰ در شهر میلواکی ایالت ویسکانسین برگزار میشود، نامزد نهایی حزب را تعیین میکنند.
این شیوه انتخابات درونی برای هر دو حزب است. وضع ترامپ روشن است چون رقیب مهمی ندارد و نامزد قطعی حزب جمهوریخواه برای انتخابات ریاست جمهوری سهشنبه ۳ نوامبر ۲۰۲۰/ ۱۳ آبان ۱۳۹۹ است.
وضع دلیگیتهای دو نامزد اصلی حزب دمکرات (با احتساب آراء سهشنبه بزرگ) تاکنون به شرح زیر است: جو بایدن ۶۲۷ دلیگیت، برنی سندرز ۵۵۱ دلیگیت. یعنی بایدن ۷۶ دلیگیت جلوتر از سندرز است.
این تفاوت به معنی پایان کار سندرز نیست. هنوز انتخابات درون حزبی ایالتهای مهمی چون میشیگان با ۱۲۵ دلیگیت (۱۰ مارس)، فلوریدا با ۲۱۹ دلیگیت (۱۷ مارس)، ایلینوی با ۱۵۵ دلیگیت (۱۷ مارس)، اوهایو با ۱۳۶ دلیگیت (۱۷ مارس)، جئورجیا با ۱۰۵ دلیگیت (۱۷ مارس)، نیویورک با ۲۷۴ دلیگیت (۲۸ آرویل)، پنسیلوانیا با ۱۸۶ دلیگیت (۲۸ آوریل)، نیوجرسی با ۱۲۶ دلیگیت (۲ ژوئن) در پیش است. ایالتهای زیر ۱۰۰ دلیگیت هم هستند که آراء آنان سرنوشتساز است.
حزب دمکرات علاوه بر ۳۹۷۹ دلیگیت ایالتها، که در انتخابات مقدماتی با روش فوق تعیین میشوند، دارای ۷۷۱ «سوپر دلیگیت» است یعنی دلیگیتهای «بزرگان» حزب که شامل رؤسای جمهوری پیشین، استانداران و نمایندگان کنگره میشود. در نهایت فردی نامزد نهایی حزب دمکرات است که بتواند ۲۳۷۵٫۵ رأی، یعنی بیش از نصف آراء دلیگیتها (۱۹۹۱ از ۳۹۷۹ دلیگیت) و سوپر دلیگیتها (۳۸۵٫۵ از ۷۷۱ سوپر دلیگیت)، به دست آورد. (بعضی سوپر دلیگیتها نیم رأی دارند.)
رویه تبلیغاتی که رسانههای اصلی آمریکا در «سهشنبه بزرگ» علیه سندرز در پیش گرفتند، دال بر شکست فاحش او، حتماً در ناامید کردن علاقمندانش در ایالتهایی که باید انتخابات مقدماتی درون حزبی برگزار شود تأثیر خواهد داشت. در انتخابات ۲۰۱۶ در برخی از این ایالتها، مانند میشیگان، سندرز پیش بود و در بعضی، مانند نیویورک و پنسیلوانیا و فلوریدا و ایلینوی و نیوجرسی، هیلاری کلینتون.
برکشیده شدن جو بایدن هم به دلیل حمایت چهرههای سرشناس حزب دمکرات از اوست و هم به دلیل غلبه محافظهکاری بر فرهنگ سیاسی آمریکاییان که سوسیالیسم معتدل فردی چون سندرز را، که برای فضای اروپا عادی تلقی میشود، معادل «کمونیسم» میبینند. تاکنون سندرز در میان نسل جوان و مهاجران آمریکای لاتین و بایدن در میان افراد میانسال و مسن و در میان سپاهپوستان از اقبال بیشتر برخوردار بودهاند. در میان سیاهپوستان به این دلیل که بایدن را معاون اولین رئیس جمهور سیاه تاریخ آمریکا (اوباما) میبینند برغم اینکه شاید سندرز چهره کاریزماتیکتر و مهاجمتری برای مقابله با ترامپ باشد.