ویروس از طریق اسکناس و سکه منتقل می‌شود؟ و پاسخ به سوال‌های دیگر

5e6356611deeb_2020-03-07_11-38
استفاده از کارت‌های اعتباری خطر تماس با پول را به حداقل می‌رساند اما این کارت‌ها هم خود می‌توانند میزبان ویروس و سایر جرم‌ها باشند.

بیش از ۹۲ هزار نفر در کشورهای مختلف دنیا از جمله ایران به ویروس کرونا مبتلا شده‌اند. با گسترش این ویروس، وضعیت اضطراری بهداشتی اعلام شده است.

به بعضی از پرسش‌های خوانندگان درباره‌‌ٔ این ویروس پاسخ داده است که در اینجا آنها را می‌خوانید.

آیا ویروس از طریق اسکناس و سکه منتقل می‌شود؟
دولت چین می‌گوید بانک‌ها باید تمامی اسکناس‌های دریافتی را پیش از آن که دوباره در اختیار مشتری قرار دهند، ضد عفونی کنند. دلیل این کار جلوگیری از پخش بیشتر ویروس کرونا است.

استفاده از کارت‌های اعتباری خطر تماس با پول را به حداقل می‌رساند اما این کارت‌ها هم خود می‌توانند میزبان ویروس و سایر جرم‌ها باشند.

بهترین کار این است که پس از دست زدن به کارت‌ها، اسکناس و پول خرد دست‌هایتان را به دقت بشورید.

آیا باید موبایل‌هایمان را ضد عفونی کنیم؟
اعتقاد بر این است که ویروس کرونا با ذرات ناشی از سرفه و عطسه منتقل می‌شود. اما متخصصان بر این باورند که ویروس ممکن است روزها روی سطوح فعال باشد.

برای همین مهم است که تلفن موبایل خودتان را و هم تلفن خانه و سر کار را به طور مرتب و دقیق تمیز و ضد عفونی کنید.

با استفاده از دستمال‌های دستمال ضدعفونی کننده گوشی خود را مرتب تمیز کنید تا از این ویروس و سایر بیماری‌ها در امان باشید.

آیا ویروس کرونا برای افرادی که آسم دارند خطرناک است؟
عفونت‌های تنفسی، مانند کروناویروس می توانند باعث تحریک نشانه‌های بیماری آسم شوند.

افرادی که آسم دارند باید روزانه اسپری آسم خود را طبق تجویز دکتر مصرف کنند. این امر به کاهش خطر حمله آسم ناشی از هر ویروس تنفسی از جمله ویروس کرونا منجر خواهد شد.

اگر در یک خانواده فردی به ویروس مبتلا شود، آیا حیوان خانگی هم در معرض ابتلا خواهد بود؟
نه. به گفته سازمان جهانی بهداشت هیچ سند و مدرکی وجود ندارد که نشان دهد ویروس می‌تواند از انسان‌ها به حیوان خانگی منتقل شود.

ویروس‌های کرونا تقریبا در همه گونه‌های جانوری، از جمله انسان اثر می‌گذارند. این ویروس‌ها اغلب مختص یک گونه واحد هستند و انتقال بین گونه‌ها بسیار نادر است.

اما کماکان باید پس از دست زدن به حیوان خانگی خود دست‌ها را مرتب با آب و صابون شست. حیوانات خانگی می‌توانند ناقل باکتری‌هایی مانند سالمونلا و ای‌کولی باشند و این باکتری‌ها می‌توانند از این حیوانات به انسان‌ها منتقل شوند.

چه خطری زنان حامله را در صورت ابتلا به ویروس تهدید می‌کند؟
دانشمندان می‌گویند دلیلی در دست نیست که نشان دهد زنان باردار نسبت به افراد دیگر بیشتر مستعد ابتلا به کرونا ویروس هستند.

رعایت نکات بهداشتی ساده برای محافظت از خود در برابر ویروس مهم است. شستن مرتب دست‌ها با صابون و آب، عدم لمس صورت، چشم و دهان با دست‌های کثیف و عدم تماس با افرادی که حالشان خوب نیست.

چرا دولت‌ها برای مقابله با ویروس کرونا دست به چنین اقدامات شدیدی زده‌اند در حالی که آنفولانزا کشنده‌تر است؟
اقدامات دولت‌ها برای مهار ویروس و جلوگیری از همه‌گیری و گسترش آن بین مردم سراسر جهان است.

قرنطینه شهرها و گفتن این که مردم در خانه بمانند ممکن است برای برخی اقدامی زیاده از حد به نظر باشد اما جایگزینش آن است که اجازه داده شود ویروس همه جا پخش شود.

هنوز واکسینی برای ویروس وجود ندارد و این باعث می‌شود افراد سالخورده و یا افراد دارای شرایط بهداشتی و درمانی در برابر اثرات آن بسیار آسیب پذیر باشند.

در چین، اقدامات دولت آن کشور به نظر جواب داده چون موارد جدید ویروس رو به کاهش است.

آیا سفر کردن امن است؟
با شیوع و گسترش ویروس کرونا، توصیه شده که از سفر کردن به خصوص مناطقی که در آن افراد مبتلا وجود دارند، اجتناب شود. برای سفرهای کاری هم توصیه این است که اگر سفر، ضروری نیست از انجام آن خودداری شود. به توصیه دولت یا نهادهای مسئول در کشوری که در آن زندگی می‌کنید عمل کنید.

آیا بچه‌ها را باید به مدرسه فرستاد یا نه؟
در برخی کشورها، مدارس را برای جلوگیری از شیوع ویروس تعطیل کرده‌اند. ژاپن از جمله این کشورها است که مدارس را تا چند هفته تعطیل کرده است.

در برخی کشورها توصیه شده دانش‌آموزانی که با افراد مبتلا تماس داشته‌اند یا نشانه‌های بیماری مانند سرفه، تنگی نفس یا تب دارند، باید در خانه بمانند و قرنطینه شوند و به مقام‌های ذی‌صلاح خبر دهند.

آیا ویروس کرونا مسری‌تر از آنفلوانزا و سرماخوردگی است؟

هنوز برای مقایسهٔ قطعی خیلی زود است اما می‌دانیم که هر دو ویروس بسیار واگیر‌دار هستند.

به طور میانگین هر فرد مبتلا به ویروس کرونا دو تا سه نفر دیگر را هم آلوده می‌کند، در‌حالی‌که ویروس سرما‌خوردگی و آنفلو‌انزا معمولاً به طور میانگین فقط به یک نفر دیگر انتقال پیدا می‌کند.

البته افراد مبتلا به سرما‌خوردگی و آنفلو‌انزا به سرعت بیشتری بیماری را انتقال می‌دهند، پس می‌‌توان گفت هر دو ویروس به راحتی گسترش پیدا می‌کند.

آیا ویروس کرونا از طریق حیات‌وحش هم منتقل می‌شود؟

تا جایی که می‌دانیم شروع وشیوع اولیهٔ این ویروس در چین از منشا‌ء جانوری بوده است.

اولین موارد این بیماری در بازار محصولات دریایی در جنوب چین دیده شده است، جایی که جانوران وحشی از جمله پرندگان و خفاش و مار در آن به فروش می‌رسند.

هر‌چند جانور، میزبانی که بیماری را به انسان انتقال داده، نبوده است.

و برای اهالی بریتانیا، احتمال اینکه این بیماری را از جانوری بگیرند، بسیار کم است.

اکنون ما در مرحلهٔ دیگری از واگیری و سرایت بیماری هستیم، با مواردی از انتقال فرد به فرد که خطری جدی است.

آیا ویروس کرونا با لمس سطوحی مثل دستگیره‌ در‌ها هم منتقل می‌شود و ویروس بر چنین سطوحی چقدر باقی می‌ماند؟

اگر فرد مبتلا به ویروس کرونا روی دستش سرفه کند و سپس چیزی را لمس کند، آن سطح آلوده می‌شود. دستگیرهٔ درها مثال خوبی از سطوحی است که این خطر را دارند.

هنوز به درستی نمی‌دانیم چه مدت زمانی ویروس کرونا می‌تواند بر چنین سطوحی زنده بماند. کارشناسان گمان دارند که فقط چند ساعت است و نه چند روز، اما بهترین کار این است که دست‌های خود را به طور مرتب بشویید تا خطر ابتلا و گسترش ویروس را کاهش دهید.

آیا آب ‌و ‌هوا و دما بر انتقال ویروس کرونا اثر دارد؟
هنوز خیلی چیزها در مورد این ویروس نمی‌دانیم. هنوز روشن نیست که تغییر دمای فصلی بر میزان همه‌گیری آن چه تأثیری دارد.

بعضی ویروس‌های دیگر مانند ویروس سرما‌خوردگی، شیوع فصلی دارند و در ماه‌های سرد سال بیشترند. پژوهشی نشان می‌دهد که نشانگان تنفسی خاور‌میانه (مِرس)؛ ویروس دیگری از خانوادهٔ ویروس کرونا، تحت تأثیر شرایط آب‌و‌هوایی است و در ماه‌های گرم‌تر سال شیوع بیشتری دارد.

آیا ممکن است با خوردن غذایی که فرد مبتلا به این بیماری تهیه کرده است؛ دچار بیماری شوید؟
اگر مراحل و شیوهٔ تهیه‌ غذا بهداشتی نباشد، فرد مبتلا به ویروس کرونا ممکن است این بیماری را به دیگری منتقل کند. ویروس کرونا با ذراتی که بر اثر سرفه روی دست‌ها می‌ماند، منتشر می‌شود. شستن دست‌ها پیش از لمس و خوردن غذا توصیهٔ همگانی خوبی ‌ است تا جلوی گسترش میکروب‌ها گرفته شود.

اگر یک بار مبتلا به ویروس کرونا شوید، پس از آن نسبت به این بیماری ایمن خواهید شد؟
وقتی افراد از این بیماری نجات پیدا می‌کنند، بدن آنها تا حدودی چگونگی مقابله با آن را می‌شناسد و در صورت ابتلای دوباره می‌تواند ایمنی بیشتری داشته باشد. این ایمنی همیشگی نیست و کارایی کامل و مطمئنی هم ندارد و بر اثر مرور زمان کاهش هم پیدا می‌کند. هنوز روشن نیست بدن پس از ابتلا به این بیماری و بهبودی؛ تا چه مدت نسبت به ابتلای دوباره ایمن خواهد ماند.

 

برچسب ها:

اجتماعی