آیا دستگاه تب‌سنج‌ در تشخیص کرونا کارآمد است؟

5e64a638e518a_2020-03-08_11-30
شیوع کووید ۱۹ سبب شد تا برخی استان‌ها در ورودی شهرهای‌شان از تب‌سنجی به‌عنوان یک غربالگر استفاده کنند؛ این درحالی‌است که متخصصان به‌تازگی دریافته‌اند ترمومترهای لیزری نمی‌تواند دقت کافی را داشته باشد.

ترمومترهای لیزری در چین به صورت گسترده مورد استفاده قرار می‌گیرند تا به واسطه آن مبتلایان به ویروس کرونا شناسایی شوند. شیوه کار این وسایل تشخیص دمای بدن بدون تماس با پوست است.

البته باید این ترمومترها به اندازه کافی به پیشانی فرد نزدیک شود تا بتواند ارزیابی دقیقی داشته‌باشد اما اغلب در غربالگری‌ها این اتفاق نمی‌افتد و همین موضوع سبب می‌شود دمای بدن پایین‌تر از آن چیزی که هست، نشان داده‌شود!

موضوع دیگری که نگرانی‌ها را در غربالگری بیماران مبتلا به ویروس کرونا بیشتر کرده انتشار نتایج یک تحقیق در مجله The New England Journal of Medicine است که بیان می‌کند مبتلایان به این ویروس ممکن است تا چند روز با علائمی مانند تب مواجه نشوند یا مبتلایان از داروی تب‌بر برای کاهش دمای بدن استفاده کنند که در این صورت ترمومترها به صورت کامل ناکارآمد خواهند شد.

دکتر علیرضا رئیسی، معاون بهداشت وزارت بهداشت هم اخیرا اعلام کرده است که تست سرپایی کرونا و استفاده از تب‌سنج‌ها به هیچ‌وجه توصیه نمی‌شود و قابلیت استناد علمی ندارد.

آیا استفاده از تب‌سنج می‌تواند در کنترل کرونا مؤثر باشد؟

یکی از تصاویر ماندگار و پرتکرار پس از آغاز شیوع  کرونا را می‌توان تصاویری از فرودگاه‌ها دانست که در آنها افرادی با لباس‌های استریل و ماسک در حال سنجش تب مسافران هستند. اما پرسش مهم این است که اساسا این روش در کنترل بیماری موثر است یا خیر؟

 در حال حاضر در بیشتر فرودگاه‌ها، ورودی شهرها از این تب سنج‌ها به عنوان بخشی از غربالگری گسترده استفاده می‌کنند. این اقدامات ممکن است وقتی فردی علائم بیماری و تب دارد، اطمینان‌بخش به نظر برسد اما اگر کسی تب نداشته باشد، یعنی همه چیز خوب است؟ آیا این فرد ناقل بیماری نیست؟

براساس تحقیقات سی ان ان، در حالی که مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌های ایالات متحده بیش از ۳۰ هزار مسافر را در یک ماه گذشته مورد بررسی از طریق تب سنج قرار داده است، هیچ موردی از بیماری کرونا در این بررسی‌ها پیدا نشده است.

مدت‌هاست که بحث در مورد سودمندی استفاده از تب‌سنج‌ها در فرودگاه‌ها مورد بحث قرار می‌گیرد، اما به نظر می‌رسد تجربه اخیر در فرودگاه‌های ایالات متحده، به علاوه یک مطالعه جدید در اروپا  به این نکته اشاره دارد که آنها کار نمی‌کنند.

در اوایل این ماه، محققان بریتانیایی مطالعه‌ای را منتشر کردند که نشان می‌دهد بررسی دما نزدیک به نیمی از زمان‌ها قادر به تشخیص عفونت کرونا نخواهدبود.

تعداد کمی از مبتلایان تب ندارند

دکتر ایتامار گرووتو، متخصص بیماری‌های عفونی در مصاحبه‌ای اعلام کرده‌است: مشکل این است که دمای معمولی اطمینان کاذب می‌دهد. مسافران با دمای معمولی همچنان می‌توانند در دوره پیش از حمله ویروس قرار بگیرند، به این معنی که آنها آلوده هستند، اما هنوز به تب شدید مبتلا نشده‌اند. علاوه براین براساس مطالعات منتشر شده، تعداد کمی از بیماران مبتلا به کرونای جدید تب ندارند.

برخی از کارشناسان نیز متقاعد شده‌اند که به همین دلایل، بررسی دمای بدن در فرودگاه‌ها و ورودی شهرها بی‌فایده است.

یک استاد دانشکده بهداشت عمومی نیز معتقد است هنوز مطمئن نشده‌اند که کنترل دمای فرودگاه تأثیر عمده‌ای در متوقف‌کردن یا حتی کاهش سرعت انتقال داشته باشد.

غربالگری ورودی شهرها با تب‌سنج‌ها

اما استفاده از تب‌سنج‌های دیجیتال در این شرایط بحرانی همچنان کاربرد دارد و در ورودی شهرها بحث غربالگری را در میان مسافران یا شهروندان انجام می‌دهد.

اکنون این وسیله در جاده هراز، جاده چالوس، بیشتر شهرهای شمالی کشور و فرودگاه‌ها استفاده رایج‌تری دارد و تب‌سنجی برای بیماریابی سریع همچنان استفاده می‌شود.

با همه مواردی که از سوی کارشناسان برای این وسیله مطرح شده است و دقت ناکافی آن در تشخیص کرونا بیشتر مراکز علوم پزشکی کشور از آن برای غربالگری شهروندان استفاده می‌کنند.

مهار سارس و ابولا با تب‌سنج‌ها

بر اساس تجربه‌ای که مقامات چینی در کاهش سرعت شیوع بیماری‌هایی چون سارس و ابولا داشتند از این وسیله با گسترش کرونا استفاده کردند. تا جایی که این دستگاه با تلاش‌ها برای مهار این ویروس مرگبار مترادف شده‌است.

اما با وجود برخورداری از این فناوری سنجش قدرتمند، به گفته پزشکان و متخصصان دستگاه‌های مادون قرمز، ترمومتر لیزری یک روش بررسی و دفاعی ناکارآمد در برابر این بیماری است؛ مانند ماسک‌های جراحی که در چین رواج پیدا کرده‌اند، این ترمومترها نیز در خارج از مراکز خدمات درمانی کنترل شده، غیرقابل اعتماد هستند.

برچسب ها:

اجتماعی