یک عضو کمیسیون بهداشت مجلس گفت: دولت باید با تدابیری همچون رفع فیلتر از شبکههای اجتماعی دارای محبوبیت، مردم را برای ماندن در خانهها تشویق کند.
ابوالفضل سروش عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: ویروس کرونا، ویروس وحشی بیماریزا از رده کرونا ویروسهاست که دیگر فقط بعد بیماریزایی آن مدنظر نیست، در حال حاضر این ویروس در کنار ویژگیهای بیولوژیک و بیماری زایی خود به یک پدیده اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و امنیتی تبدیل شده است. ویروسی که به تنهایی توانسته با تحت تاثیر قرار دادن بسیاری از تعاملات اجتماعی و اقتصادی جوامع، خطوط مرزی را از مرزهای بین المللی به مرزهای استانی و شهری جابجا کند و حتی بین اعضای یک خانواده نیز مرز جغرافیایی ایجاد کرده است.
وی افزود: این ویروس به تنهایی توانسته با جابجایی مرز اعمال و شعائر دینی، بسیاری از آنها از جمله حج، نمازجمعه، نماز جماعت، آداب کفن و دفن و حتی مراسمات ختم و ترحیم و یادبود را تعطیل کند به طوری که امروزه بسیاری از فعالیت های اقتصادی در ایران و جهان تحت اثرات این ویروس به شدت آسیب دیده و به مرز ورشکستگی رسیده اند.
نماینده تهران در ادامه در تبیین چرایی ضرورت ماندن در خانه جهت پیشگیری از ابتلا به کرونا گفت: با وجودی که در تمام امور سیاستگذاریها بر پایه تامین نفع عمومی بوده، اما قادر نیست همه آحاد جامعه را بطور مطلق راضی کند به همین دلیل همواره منتقدانی دارد، این شامل توصیه مسوولان برای ماندن در خانه جهت پیشگیری از شیوع کرونا نیز می شود چون با این شرایط بسیاری از کسب و کارها و مشاغل دچار خسارت مالی و زیان و بعضا دچار ورشکستگی شده اند.
سروش در عین حال خاطرنشان کرد: دولت باید با اتخاد تدابیر و راهکارهایی از مشاغل و اقشار ضعیف جامعه بیشتر از قبل و کارگران روز مزد و خدماتی حمایت کند تا تبعات اقتصادی منفی ماندن در خانهها کم شده و مردم با ماندن در خانهها از شیوع و جابجایی جغرافیایی بیماری جلوگیری کنند لذا موفقیت یا عدم موفقیت سیاست ماندن در خانه نیازمند زیرساختها و الزاماتی است که باید سنجیده و سریع فراهم شود.
وی با تاکید بر لزوم داشتن سرعت، شفافیت و صداقت در اطلاع رسانی به مردم در همه ابعاد بیماری با هدف جلب اعتماد عمومی افزود: توسعه و گسترش سریع زیرساختهای سخت افزاری و نرم افزاری دولت الکترونیک جهت کاهش مراجعات حضوری با ارایه خدمات دولتی و عمومی در بستر اینترنت و اینترانت و رفع فیلتر از شبکه های اجتماعی دارای محبوبیت و اقبال عمومی که در حال حاضر بار عمده اطلاع رسانی در فضای مجازی را بر عهده دارند، از جمله تدابیر ضروری است که دولت باید برای ماندن مردم در خانهها اتخاذ کند.
این عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی تهیه و توزیع پکیج های بهداشتی در درب منازل و تعویق تعهدات مردم به دولت، تمامی بانک ها و نهادهای عمومی و دولتی آن هم حداقل به مدت سه ماه را نیز برای پیشگیری از خروج مردم از منزل ضروری خواند.
وی همچنین تهیه و پخش کلیپها و فیلمهای مستند و کوتاه از وضعیت بیماران و فرایند درگیر شدن آن ها به کرونا، تهیه انیمیشن های آموزشی ویژه کودکان با مشاوره و هدایت روانشناسان کودک و متخصصین امور تربیتی برای بهره گیری از قدرت اثرگذاری و بازدارندگی بسیار بالای کودکان در کنترل رفتار بزرگسالان، پخش فیلم ها، سریال های محبوب، مسابقات ورزشی، مسابقات تلفنی و اینترنتی و سایر برنامه های سرگرم کننده از رسانه ملی و شبکه های مجازی، ترویج و آموزش راه اندازی کسب و کارهای موقت خانگی، مشاغل اینترنتی، فعالیت های هنری، ترویج کتابخوانی، مسابقات کتابخوانی و راه اندازی سامانه دریافت نظرات، پیشنهادات و ایده های مردمی در این زمینه و اعطای جوایز ارزشمند به ایده های برتر را از جمله سیاستها و تدابیر فرهنگی برای ماندن مردم در خانه عنوان کرد.
سروش در پایان با بیان اینکه «باید از قوه قهریه برای پیروی همه از سیاست عمومی ماندن در خانه ها جهت پیشگیری از گسترش کرونا ویروس استفاده کرد»، افزود: اصولا جامعه ایران جامعه ای فرهیخته و با فرهنگ اصیل و ریشه دار است که در امتحان هایی این چنینی معدل عملکرد خوبی داشته اما در عین حال ممکن است افرادی به دلیل ناآگاهی یا مشکلات اقتصادی شدید و حتی لجبازی با حاکمیت و ناسازگاری اجتماعی، برخی سیاست ها را جدی نگرفته و به آنها عمل نکنند، سهل انگاری که تا حدودی در همه کشورها دیده می شود. برای این دسته از افراد ناآگاه یا ناسازگار که سلامت عمومی را به خطر می اندازند باید سیاستی مبتنی بر دو بعد تشویق و تنبیه در نظر گرفت تا ضمن آگاهی بخشی، در صورت عدم رعایت منافع عمومی با قوه قهریه آنان را ملزم به اطاعت از سیاست عمومی کرد.