به گزارش مشرق به نقل از راشاتودی، در حالی که مسکو و ریاض هیچکدام از قیمت پایین نفت راضی نیستند ولی شکست آنها در مذاکرات وین باعث یک جنگ تمامعیار قیمت شده است، حالا سؤال این است: برنده این شرایط کیست؟
کاهش شدید قیمت نفت در روز دوشنبه در شرایطی به وجود آمد که تقاضای نفت از طرف چین بهخاطر شیوع ویروس کرونا و ضربه آن به دومین اقتصاد بزرگ دنیا پایین آمده بود، بنابراین وقتی روسیه از قرارداد جدید کاهش تولید توسط اعضای اوپک حمایت نکرد، بهنوعی این آتش را شعلهورتر کرد و عربستان تصمیم گرفت این اقدام روسیه را تلافی کند.
بیشتر بخوانید:
چراغ سبز روسیه برای همکاری دوباره با اوپک
گفتوگوی ترامپ و بنسلمان درباره بازار نفت
نقطه کور قمار نفتی «محمد بن سلمان»
سرگئی کوپیلوف، یکی از شرکای شرکت مشاوره بیاسسی گفت این مسکو بوده که جنگ قیمت نفت را آغاز کرده است. روسیه منابع بسیار بیشتری برای حمایت از اقتصادش در بحبوحه بحران بازار نفت دارد ولی شرایط برای عربستان متفاوت است.
این تحلیلگر گفت: «عربستان سعودی تمایل به قیمت بالای نفت دارد و سهم آن مانند روسیه در بازار نفت خام بالاست ولی از طرف دیگر عربستان بهخلاف روسیه نمیتواند مدت زیادی با قیمت پایین نفت دوام بیاورد چون حاشیههای امنیت بسیار کمتری در سیستم بودجه خود دارد».
یک ضعف دیگر عربستان سعودی وابستگی آن به درآمدهای نفتی و 50 میلیارد دلار کسری بودجه آن است. اقتصاد روسیه هم علیرغم رشد درآمدهای غیرنفتی و غیرگازی، به بحرانهای انرژی حساس است. ولی مسکو اعلام کرده در صورت وخیمتر شدن شرایط، ذخایر کافی برای حمایت از اقتصاد داخلی را تا چندین سال در اختیار دارد.
زمان نشان خواهد داد کدامیک از این غولهای نفتی میتوانند در این شرایط دوام بیاورند. روسیه برای پشت کردن به اتحاد اوپک دلایلی داشته است. بازار نفت همواره در بحبوحه کاهش تقاضا با مازاد تولید مواجه بوده است، ولی در حالی که امضا کنندگان قرارداد نفتی سعی میکردند تقاضا را افزایش دهند، این فاصله فوراً توسط شرکتهای آمریکایی مخصوصاً تولیدکنندگان شیل پر شد و این تولیدکنندگان کسانی هستند که بیشترین ضربه را خواهند خورد.
کوپیلوف گفت: «تولیدکنندگان کوچکی که فقط بر نفت گرانقیمت شیل تمرکز دارند محکوم هستند و در نتیجه تمام پولی که در آنها سرمایهگذاری شده، از بین خواهد رفت».
در حالی که شرکتهای بزرگ انرژی آمریکا مثل اکسون موبیل و چورون هنوز هم میتوانند منابع مالی میادین نفت شیل خود را تأمین کنند، بسته شدن این کسبوکارهای کوچک که بهشدت بر نفت شیل تمرکز دارند تا حدی جلوی عرضه مازاد نفت به بازار را میگیرد و در طولانیمدت بازارها را متعادل میسازد. نتیجه این اتفاق دو سال دیگر مشخص خواهد شد و وقتی شرایط تغییر کند، روسیه و اوپک دوباره بر سر میز مذاکره بازمیگردند.