سرویس سیاست مشرق- روزنامهها در لابهلای گزارشها و سرمقالهها، قسمتی از صفحات خود را به اخبار روزهای گذشته یا اخبار ویژه اختصاص می دهند که مشرق در ادامه به آنها اشاره میکند.
کیهان
دولت میتواند از تهدید کرونا فرصتی برای رونق اقتصاد کشور بسازد
یک کارشناس اقتصادی معتقد است کرونا با همه خطرها و آسیبهایش، فرصتی برای اقتصاد ملی ایران است.
به گزارش روزنامه صبح نو، دکتر مجید شاکری با بیان اینکه نگاه ما به شیوع ویروس کرونا بیشتر بهداشتی بوده، گفت: این نگاه بهداشتی باعث شده تا واکنشها هم از جنس بهداشتی و رئیس ستاد مبارزه با کرونا هم وزیر بهداشت باشد؛ در حالیکه این موضوع چند وجهی است یعنی وجوه اقتصادی، بهداشتی، سیاسی، اطلاعرسانی و امنیتی دارد.
بهطور خاص همکاری همه اینها در کنار یکدیگر، تبدیل به پروژهای میشود که این پروژه با جمیع جهات خود میتواند باعث شود تا سیاستگذار، اعتماد به نفس بدست آورد و از سوی دیگر امکان همکاری میان وجوهی که داشتند به صورت جزیرههای جدا از هم کار میکردند را بهوجود خواهد آورد.
این کارشناس مسائل اقتصادی با تاکید بر اینکه بهطور خاص در حوزه اقتصاد، الان با یک پارادوکس و با دو تهدید متفاوت مواجه هستیم، گفت: یک تهدید این است که بهطور ناگهانی، نیاز به یکسری چیزها مثل تخت بیمارستانی و لوازم مصرفی مثل ماسک و مواد ضدعفونیکننده، زیاد شده است.
از طرف دیگر، وضعیت موجود باعث شده تا به برخی مشاغل بهخصوص مشاغل خدماتی فشار زیادی بیاید و حتی در برخی کالاهای خوراکی و آشامیدنی، تورم جدی داشته باشیم که این تورم، خود را بهصورت افزایش تورم احساس شده دهکهای پایین نشان میدهد.
شاکری تاکید کرد: حال سوال اینجاست که از بین این دو تهدید، آیا میشود فرصتی خلق کرد؟ من فکر میکنم که با ایجاد یک بسته رونق اقتصادی مبتنی بر کرونا، میشود فرصت ایجاد کرد؛ به این معنا که اکنون که نیاز بعضی بخشها بهطور ناگهانی در حال افزایش است، عملاً از این نیاز برای رونق اقتصادی استفاده کنیم.
وی درباره مؤلفههای بسته رونق اقتصادی مبتنی بر کرونا، اظهار داشت: پیشنهاد این است که در یک بسته انبساطی(مالی یا پولی) یکسری از نیازها مثل خرید خدمت از هتلها، پیشبینی افزایش تولید بهخصوص درباره لوازم مصرفی سبک مثل ماسک و... و نیز رفتن بهسراغ بستههای حمایتی مثل ارائه سبد کالا، هدف قرار گرفته شود. احتمالاً بهخصوص درباره کالاهای مصرفی، مازاد تولید ما احتمالاً برای چند ماه پس از این هم میتواند در منطقه، بازار خوبی داشته باشد.
وی با بیان اینکه ما در حال حاضر امکانات حکمرانی لازم برای این بسته رونق اقتصادی را داریم، تصریح کرد: این بسته رونق اقتصادی، به ما امکان تمرین مجدد حکمرانی همساز را میدهد و خیلی حیف است که این فرصت را از دست بدهیم و از سوی دیگر، اعتماد به نفس سیاستگذار در این عرصه به جامعه منتقل خواهد شد.
نشنالاینترست: تقویت برنامه موشکی درسی است که صدام و برجام به ایران آموختند
ایران با عبرت از تجربیات جنگ 8 ساله با صدام، همچنان موشکهای دوربرد قویتر و بهتری میسازد.
نشریه آمریکایی نشنالاینترست در گزارشی نوشت: برنامه موشکی و پهپادی ایران اخیرا بیش از گذشته مورد توجه محافل سیاسی و رسانهای دنیا قرار گرفته است.
حمله موشکی ماه ژانویه ایران به پایگاه نیروهای آمریکایی در عراق که سبب شد ۱۰۹ نیروی نظامی ایالات متحده دچار آسیب مغزی شوند، از افزایش تمایل و توانایی ایران در استفاده از موشکها و پهپادها برای اهداف استراتژیک و تاکتیکی حکایت داشت.
برنامه موشکی یکی از اجزای اصلی نیروهای نظامی ایران است و تهران آن را برای امنیت ملی ضروری میداند.
اهمیت برنامه موشکی تقریباً از همان سال ۱۹۷۹ که ایجاد شد در ذهن جمهوری اسلامی نقش بست. آغاز جنگ ایران و عراق در سال ۱۹۸۰ نشان داد که گزینههای نظامی ایران چقدر کم است. نیروی هوایی ایران در زمان شاه یکی از تواناترین نیروها در خاورمیانه بود،
اما این کشور بدون حمایت ایالات متحده در نگهداری از هواپیماها مشکلات زیادی داشت و در نتیجه، نمیتوانست پاسخ حملات موشکی و هوایی عراق را بدهد. از این رو، ایران درصدد توسعه برنامه موشکی خود برآمد.
ایران در ابتدا موشکهایی را از لیبی، سوریه و کره شمالی تهیه کرد. در سال ۱۹۸۵ سپاه پاسداران انقلاب اسلامی واحدهای نظامی مختص خود از جمله نیروی موشکی را ایجاد و در جهت ساخت موشک از طریق مهندسی معکوس اقدام کرد.
تجربه جنگ بود که ارزش استراتژیک استفاده از موشکها را به ایران آموخت. ایران از آن زمان به بعد توسعه برنامه موشکی خود را ادامه داده است.
در دستیابی به موشکهای بالستیک تمرکز ایران عمدتاً روی بازدارندگی دشمنانش از آغاز جنگ بوده است. افزایش استفاده ایران از موشکهای بالستیک و کروز و همچنین تمایل بیشتر این کشور به تجهیز متحدان بهویژه در یمن و عراق، نشاندهنده تمایل بیشتر آن در استقرار سامانههای موشکی پیشرفته در پی ارتقاء دقت و تواناییهای آنهاست. همانند دیگر عملیات، تصمیم به استفاده تاکتیکی از آنها اغلب در واکنش به اقدامات دیگران گرفته میشود.
برنامههای موشک کروز و بالستیک ایران به چند دلیل نگرانی آمریکا و برخی کشورهای غربی را در پی داشته است. اول اینکه ایران در چند دهه گذشته نشان داده که تمایل دارد متحدان منطقهای خود را نیز به سامانههای موشکی تجهیز کند.
دوم اینکه ایالات متحده و کشورهای غربی نگران این مسئله هستند که ایران نهایتا توانایی ساخت موشکهای قارهپیما را به دست آورد که بتوانند به مکانهایی ورای خاورمیانه برساند؛ به همین دلیل است که آنها با برنامه فضایی ایران مخالفت میکنند چون آن را دو منظوره میدانند.
و سوم اینکه این برنامه توانایی ایران را برای تحمیل آسیب و هزینه به نیروها و منافع آمریکا و متحدانش در منطقه افزایش میدهد.
احتمال موافقت ایران با مذاکراتی که برنامه موشکیاش را نیز شامل شود، اندک است. در حقیقت ایران در مذاکرات با باراک اوباما، رئیسجمهوری پیشین ایالات متحده، به شدت تلاش کرد تا مطمئن شود مذاکرات صرفا بر برنامه هستهای متمرکز میماند.
در همین حال ادراک ایران تغییری نکرده است. تصمیم دولت ترامپ به خارج کردن ایالات متحده از برجام ایران را به این درک رسانده است که حتی در صورت امضای یک توافقنامه دیگر با ایالات متحده، تضمینی بر تعهد دولت بعدی آمریکا به آن نیست. از این رو، ایران هیچ دلیلی برای کنار گذاشتن برنامه موشکی خود ندارد.
به علاوه، سوریه، عراق و افغانستان همگی صحنههای خشونتآمیز هستند که هر لحظه ممکن است شاهد ظهور گروهی شورشی مشابه داعش باشند. مسئله سیاست خارجی تهاجمی امارات و عربستان سعودی نیز وجود دارد. در حقیقت، ابوظبی و ریاض هر دو توافق با تهران که استراتژی منطقهای آن را محدود کند، فرصتی برای گسترش نفوذ خود میدانند.
به زبان ساده، ایران با توجه با درک خود از تهدیدهای منطقهای، خارج از خطوط قرمزش درباره برنامه موشکی عمل نخواهد کرد و بهطور مشابه، احتمالا امتیازات بیشتری در برنامه هستهای نخواهد داد. بسیاری از عوامل تاکتیکی و استراتژیکی که ایران را به سرمایهگذاری روی برنامه موشکی ترغیب کرده، همچنان به قوت خود باقی است.
این اتفاق معنای خوبی برای مذاکرات آتی احتمالی ایالات متحده و ایران ندارد؛ ایالات متحده و دیگران مجبورند درخواستهای خود را درباره برنامه موشکی ایران به برحذر داشتن آن از ساخت موشکهای قارهپیما محدود کند. در همین حال، ایران به کار روی افزایش دقت و قابلیتهای زرادخانه موشکی خود ادامه خواهد داد.
نشانه نقدینگی خوب رشد اقتصادی است نه افزایش تورم
نقدینگی وقتی خوب است که در خدمت رشد اقتصادی باشد نه در خدمت سوداگری کاذب و گرانیهای سرسامآور بازار مسکن و خودرو.
روزنامه وطن امروز در یادداشتی بهقلم یک کارشناس اقتصادی نوشت: هر افزایش نقدینگی بد است؟ یا نقدینگی بد و خوب داریم؟ چرا در گذشته افزایش ۲۰ تا ۲۵ درصدی نقدینگی مانند امروز بهعنوان دردسر بزرگ اقتصاد کشور معرفی نمیشد؟
رشد نقدینگی در یک سال منتهی به آذرماه امسال بیش از ۲۸ درصد بوده و حجم نقدینگی نیز به بیش از ۲۲۶۳ هزار میلیارد تومان رسیده است. این در حالی است که عدد ۲۸ درصد از میانگین رشد نقدینگی ۵۰ ساله کشور (۲۵ درصد) ۳ درصد بیشتر است.
آقای روحانی در نشست خبری اخیر خود درباره رشد نقدینگی مدعی شد نباید هر رشد نقدینگی را بد دانست و رشد نقدینگی اخیر چون بر اثر افزایش ذخایر خارجی بانک مرکزی بوده، خوب است.
پول امروزی (پول و شبهپول) باید زمانی ایجاد شود که مابهازای آن کالا وجود داشته و هر پولی که مابهازای آن کالایی وجود نداشته باشد غیرواقعی است. بعدها و با گذشت زمان و تاسیس پدیدهای تحت عنوان «بانک»، ماهیت این ماجرا به طور کلی تغییر کرد. ابتدا اعتبار(پول) ایجاد و قرار شد ما به ازای این اعتبار کالا یا اصطلاحا پشتوانه ایجاد شود.
بر اساس علم اقتصاد، اگر رشد نقدینگی بالاتر از رشد تولید باشد موجب ایجاد تورم میشود. به بیان بهتر ممکن است در ۲ اقتصاد طی یکسال هر دو اقتصاد با رشد ۲۰ درصدی نقدینگی مواجه شوند اما میزان تورم این دو کشور هیچ شباهت و قرابتی به هم نداشته باشد. یکی از دلایل این موضوع نحوه هدایت نقدینگی در این دو اقتصاد است.
نویسنده میافزاید: با توجه به اینکه رشد اقتصادی در 9 ماهه اول سال جاری منفی بوده، نهتنها رشد ۲۵ درصدی نقدینگی بلکه رشد ۱۰ درصدی نقدینگی نیز تورمزاست چرا که افزایش حجم پول در اقتصاد، موجب رشد تقاضا و متعاقباً ایجاد و افزایش تورم میشود.
نظام بانکی در کشور سهم عجیب و مهمی در افزایش حجم نقدینگی داشته است؛ موضوعی که در دولتهای یازدهم و دوازدهم تشدید شده است، به طوری که از ۲۲۶۳ هزار میلیارد تومان حجم نقدینگی موجود در کشور ۷۹ درصد آن (بیش از ۱۷۰۰ هزار میلیارد تومان) در دولتهای یازدهم و دوازدهم و ۲۱ درصد آن (یعنی ۴۸۰ هزار میلیارد تومان) در سایر دولتها ایجاد شده است. به عبارت بهتر، تا پایان آذرماه سال جاری نقدینگی طی ۶ سال گذشته بیش از ۷ برابر شده است.
حال سوال این است: کجای این نقدینگی میتواند خوب باشد و اگر این نقدینگی خوب است چرا به جای اینکه خودش را در رشد اقتصادی نشان دهد در افزایش قیمتها و گرانیهای سرسامآور در بازارهایی چون مسکن و خودرو نشان میدهد؟
یدیعوت آحرونوت: ترور سلیمانی مقاومت و پیشروی ایران را متوقف نکرد
محافل صهیونیستی معتقدند محاسبات این رژیم مبنی بر منفصل شدن جمهوری اسلامی ایران پس از ترور سپهبد سلیمانی اشتباه از آب درآمده؛ ایران نه از مسیر هستهای خود بازگشته و نه روند حمایت از محور مقاومت، متوقف یا حتی کند شده است.
روزنامه لبنانی الاخبار نوشت: پیروزیهای ارتش سوریه و همپیمانان آن ضد گروههای تروریستی در منطقه ادلب بیانگر همین واقعیت است. این دستاورد میدانی و سیاسی محاسبات صهیونیستها را درباره محدود کردن مقاومت در گزینههایش ضد دشمنان به هم ریخت.
در همین زمینه «رون بن یشای» تحلیلگر امنیتی روزنامه «یدیعوت آحرونوت» بهدلیل تداوم اوجگیری تواناییهای محور مقاومت منطقه و همکاری و هماهنگی بارز میان آنها در مقابله با تجاوزات ارتش ترکیه در سوریه، ابراز ناامیدی کرد.
این ناامیدی از آن جهت است که تلآویو به فشار اقتصادی آمریکا و نبود ژنرال سلیمانی دلبسته بود تا شاید از این طریق تهران مجبور شود در سیاستهای منطقهای خود بهویژه در سوریه تجدیدنظر کند. اما ادامه همکاری میان تهران و دمشق همه این آرزوها را بر باد داده و نگرانی و تشویش را جایگزین کرده است.
بن یشای درباره مسیر همکاری میان دمشق و تهران و شکلگیری تواناییهایی که ارتش اسرائیل را در مرزهای جولان تهدید میکند و نیز مسیر انتقال سلاحهای پیشرفته به سوریه از راه هوایی ابراز نگرانی کرد. وبسایت یدیعوت آحرونوت نیز به تولید موشکهای دقیق در سوریه که تلآویو آن را تهدیدی مهم میداند اشاره کرده است.
به گزارش الاخبار، تحلیلگر صهیونیست بر ادامه پیشرفت برنامه هستهای ایران متمرکز شده و معتقد است تلآویو و واشنگتن مجبورند درباره چگونگی برخورد با این موضوع و بهویژه در شرایطی که ایران در هفتههای اخیر پیشرفتهای قابلتوجهی در مسیر هستهای داشته، برنامهریزی و هماهنگی جدیدی داشته باشند.
به نوشته روزنامه الاخبار، تلآویو از تغییرات معادلات منطقه و پیامدهای آن بر امنیت اسرائیل میترسد و این چیزی است که گزارش سالانه اطلاعات نظامی اسرائیل (امان) و نیز ارزیابیهای استراتژیک «موسسه تحقیقات امنیت داخلی اسرائیل» نشان میدهد.
بهزاد نبوی: عملکرد انقلابیون جوان احتمالاً رضایت مردم را جلب میکند
نایب رئیس مجلس ششم میگوید اصلاحطلبان و طیف اعتدال باید سیاست صبر و انتظار در قبال روی کار آمدن نیروهای جوان و حزباللهی در پیش بگیرند شاید مردم پشیمان شدند. بهزاد نبوی در عین حال احتمال داده که سیاستهای حمایتی نیروهای حزباللهی ممکن است مورد اعتماد مردم واقع شود.
بهزاد نبوی در گفتوگو با روزنامه ایران و در پاسخ این سؤال که با توجه به نتیجه انتخابات مجلس و احتمالاً توفیق اصولگرایان در انتخابات ریاستجمهوری آیا میتوان گفت که نزاع عقلانیت و پوپولیسم به نفع جریان پوپولیست رقم خورده است؟ گفت: من معتقد به نزاع میان عقلانیت و پوپولیسم افراطگرا نیستم و معتقدم که با توجه به عزم بخشهایی از حاکمیت برای به قدرت رساندن «انقلابیون جوان» میانهروها و جریانهای معتدل اعم از اصلاحطلب، اصولگرا و مستقل باید بهجای درگیریهای بیحاصل و تضعیفکننده کشور و نظام در شرایط بحرانی کنونی که به افزایش یأس و ناامیدی و انفعال بیشتر مردم هم منجر میشود، سیاست «صبر و انتظار» پیش گیرند و به حاکمیت اجازه دهند با سلیقه خود کشور را اداره و انشاءالله بر بحرانها فائق شوند. در عین حال به مردم فرصت ارزیابی نتایج انفعال و قهر خود با صندوقهای رأی داده شود و برای ادوار بعدی مجالس، ریاستجمهوری و شوراها اتخاذ تصمیم کنند.
نبوی در ارزیابی تأثیر مناسبات بینالمللی بر تحولات داخلی در چنین شرایطی و اینکه آیا برخی جریانهای تندرو مهار خواهند شد، افزود: این امر بستگی به چگونگی حاکمیت تندروها دارد. اگر پیشبینی مطرح شده در پاسخ قبلی تحقق یابد و طرف مقابل خارجی هم آمادگی نشان دهد، احتمالاً خطری متوجه کشور نخواهد شد گرچه به نظر میرسد عرصه بر معتدلین و میانهروها در صورت عدم اتخاذ سیاست صبر و انتظار بهشدت تنگ بشود. البته ممکن است حتی با اتخاذ سیاست صبر و انتظار هم برای جلوگیری از به قدرت رسیدن مجدد طیف مذکور به نابودی آن طیف همت گماشته شود.
وی در عین حال گفته است: در صورت حل مشکلات خارجی و حتی همزمان با آن با استفاده از منابع گسترده نهادهای غیردولتی تحت پوشش و اتخاذ سیاستهای پوپولیستی احتمالاً توده مردم راضی خواهد شد. همان طور که دولتهای نهم و دهم با بهرهگیری از درآمدهای افسانهای نفت و هزینه آن درآمدها برای یارانه نقدی، مسکن مهر و... هنوز هم مقبول تودههای مردم است.
ایران
اقدام سپاه برای قدردانی از فعالیت مشمولین علیه کرونا
خبر اول اینکه، سخنگوی سپاه با تشریح اقدامات جدید و تکمیلی سپاه در پیشگیری و مقابله با کرونا از پیشنهاد احتساب زمان فعالیت مشمولین فعال در صحنه پیشگیری و مقابله با کرونا به عنوان بخشی از خدمت سربازی خبر داد.
به گزارش سپاه نیوز، سردار شریف گفت: با کارشناسی های به عمل آمده توسط معاونت نیروی انسانی سپاه در حال ارائه پیشنهاد احتساب زمان فعالیت مشمولین فعال در صحنه پیشگیری و مقابله با کرونا به عنوان بخشی از خدمت سربازی به مراجع بالادستی هستیم که انشاءالله با تصویب و ابلاغ آن از روحیه جهادی و احساس مسئولیت و نقش پذیری آنها در این مدت قدردانی شود.
واکنش سفیر انگلیس در تهران به رفتار مردم ایران و کشورش در خرید مایحتاج روزانه
خبر دیگر اینکه، سفیر انگلیس در تهران با انتشار توئیتی به رفتار هموطنانش برای هجوم به فروشگاهها درانگلیس وهمچنین در دسترس بودن مایحتاج روزانه در فروشگاههای ایران، واکنش نشان داد.
راب مک ایر با انتشار تصویری از قفسههای دستمال توالت در فروشگاهی در صفحه توئیترش نوشت: خرید امروز در تهران. همان چیزی که شما نگرانش بودید. توئیت سفیر انگلیس در واکنش به رفتار هموطنانش است که در عرض یک ساعت فروشگاههای انگلیس را خالی کردند .
تشکیل پرونده درباره توهین به مردم قم
شنیدیم که، در پی انتشار ویدئوی توهین آمیز نسبت به پرسنل خدوم درمانی، دادستان قم از تشکیل پرونده قضایی برای کمدین توهین کننده و احضار وی به دادسرا خبر داد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، حجتالاسلام غریب افزود: پیشتر نیز پرونده قضایی برای یک مستند ساز و یک شاعر که مطالب توهین آمیزی راجع به مردم قم مطرح و در فضای مجازی منتشر کرده بودند تشکیل شده و در حال رسیدگی است.
وی افزود: امنیت و آرامش روانی جامعه خط قرمز دستگاه قضا است و در شرایط فعلی با کسانی که این آرامش را خدشه دار کنند یا اقدام به نشر اکاذیب و آمار کذب نمایند بشدّت برخورد خواهد شد.
بطحایی عضو خبرگان رهبری مبتلا به کرونا شد
دست آخر اینکه، دفتر آیتالله بطحایی با صدور اطلاعیهای ضمن تأیید خبر ابتلای این عضو خبرگان رهبری به کرونا از مردم خواست که برای سلامتی وی دعا کنند.
به گزارش ایلنا در اطلاعیه دفتر این عضو خبرگان رهبری آمده است: از مردم شریف و ولایی ایران اسلامی میخواهیم در این ماه عزیز برای سلامتی کامل و عاجل تمامی بیماران و نیز آیتالله بطحایی گلپایگانی که عمر خود را صرف تعلیم و تعلم و خدمت در مسیر ترویج فرهنگ علوی نموده و اینک بهدلیل ابتلا به ویروس منحوس کرونا در بیمارستان بستری شدهاند دست به دعا برداشته و برای دفع بلایا؛ حضرت صدیقه طاهره را که امام عسکری میفرماید؛ نحن حججالله علی الخلق و جدتنا فاطمه حجهالله علینا؛ به درگاه خداوند متعال واسطه قرار دهیم تا دفع هرگونه بلایا از همگان و همچنین معظم له گردد چرا که باری تعالی میفرماید؛ و اذا مرضت فهو یشفین.
خراسان
مدیران کارنامه خدمت رسانی آنلاین به مردم می گیرند
پس از ابلاغیه روزهای گذشته یک مقام مسئول دولتی به ادارات و سازمان ها مبنی بر ضرورت گسترش خدمات آنلاین به مردم در راستای کاهش تردد و حضور فیزیکی آن ها در مراکز اداری، یک نهاد نظارتی در نامه ای خطاب به تعدادی از مدیران مهم دولتی از آن ها خواسته است با رصد نحوه تعامل و ارائه خدمات این دستگاه ها به مردم، ضمن ارزیابی و تهیه گزارش از عملکرد آن دستگاه ها، شرایط توسعه این موضوع در دولت را به صورت جدی پیگیری کنند.
شرکت های دانش بنیان وارد ضدعفونی مناطق آلوده می شوند
با توجه به نامه نگاری ها و موافقت های اولیه تعدادی از دستگاه های مسئول در موضوع مقابله با شیوع کرونا، مقرر شده از نسل جدید دستگاههای ضد عفونی کننده که از گاز "ازن" برای پاک سازی محیط ها استفاده می کند و اکنون در برخی کشورهای پیشرفته نیز در حال بهره برداری است، برای بهبود وضعیت مناطق پر رفت و آمدی چون بیمارستان ها و انبارهای نگهداری تجهیزات و اقلام پر مصرف استفاده شود که بر این اساس، شرکت های دانش بنیان فعال در این حوزه فراخوانده شده اند.