به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، در گزارش این هفته، به آخرین تحولات تحریمها از جمله سفر برایان هوک به منطقه، قطع دسترسی بانک ها به سوئیفت و عدم پذیرش میزبانی کانال ویژه مالی توسط اتریش و لوکزامبورگ پرداخته میشود. به علاوه، ادعاهای ظریف درباره پولشویی گسترده در ایران، خبر مهم مرتبط با FATF است که در بسته خبری این هفته آمده است. اخبار مربوط به اقتصاد نیز شامل اعدام سلطان سکه، کنترل قاچاق ارز با محدودیت در تراکنش کارتخوانها و فروش دومین محموله نفتی در بورس می شود.
*تحریم، برجام و مذاکرات
*رئیس گروه اقدام علیه ایران با نتانیاهو دیدار کرد
«برایان هوک» رئیس گروه اقدام علیه ایران در وزارت خارجه آمریکا در سفر به کشورهای منطقه (امارات و فلسطین اشغالی)، با «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر رژیم صهیونیستی دیدار کرد. برایان هوک تاکید کرد: «تلآویو مهمترین و متعهدترین شریک واشنگتن در کمپین فشار حداکثری علیه تهران است. با بازگشت کامل تحریمها (علیه ایران)، ما میتوانیم برنامه موشکی، تمام کانالهای مالی که ایران برای حمایت از حماس، حزبالله استفاده میکند و نهایتا تمام تهدیداتی که ایرانیها برای صلح و امنیت جهانی دارند، از میان برداریم».وی همچنین به بانکهای اروپایی برای استفاده از سازوکار ویژه جهت تداوم تجارت با ایران هشدار داد. هوک با بیان اینکه شرکتهای اروپایی هرگز آمریکا را برای تجارت با ایران، رها نخواهند کرد، گفت: «بانکها و کمپانیهای اروپایی میدانند که ما با قاطعیت تحریمها علیه این رژیم خشن و بیرحم را اجرا میکنیم». وی در مصاحبه با رسانه صهیونیستی i24 گفت: «مجبور بودیم به حدود ۸ کشور معافیت اعطا کنیم چون نمیخواستیم قیمت نفت به ۹۰ تا ۱۰۰ دلار به ازای هر بشکه برسد.
*سوئیفت دسترسی بانکهای تحت تحریم ایران را قطع کرد
«سیگال مندلکر» معاون وزیر خزانهداری آمریکا مدعی شد سوئیفت دسترسی موسسههای مالی ایرانی که در فهرست تحریمهای ایالات متحده قرار گرفتند را مسدود کرده است. وی افزود که در این میان، دسترسی بانک مرکزی ایران نیز به سوئیفت مسدود شده است. معاون وزیر خزانهداری آمریکا در ادامه درباره تلاش اروپا برای ارائه ساز و کار ویژه مالی(اسپیوی) با هدف کمک به دور زدن تحریمهای واشنگتن، ابراز نگرانی کرده و گفت که اروپا و آمریکا همچنان میتوانند با یکدیگر همکاری کنند. مندلکر همچنین درباره سازوکار ویژه مالی اروپا گفت: با توجه به اینکه شرکتهای اروپایی در حال خروج از ایران هستند خیلی نگران راه اندازی کریدور مالی بین ایران و اروپا نیستیم.
در واکنش به این اظهارات، بانک مرکزی ایران با انتتشار اطلاعیهای اعلام کرد که سوئیفت صرفاً یک سامانه پیامرسانی بین بانکها و موسسات در سطح بینالمللی بوده و نقشی در نگهداری حساب ها و تسویه ارزی ندارد. سامانههای جایگزین پیامرسانی از مدتها پیش برای پوشش امکانات و خدمات سوئیفت پیشبینی، توسعه و عملیاتی شدهاند و فعالان اقتصادی میتوانند با اطمینان از خدمات تمام بانکهای دارای مجوز ارزی برای امور بازرگانی خود استفاده کنند. با قطع ارایه خدمات سوئیفت به برخی بانکهای داخلی، خللی در انجام مبادلات ارزی و فرآیند تجارت خارجی پیشبینی نمیشود.
*اتریش و لوکزامبورگ میزبانی کانال مالی ایران و اروپا را رد کردند
سخنگوی وزارت خارجه اتریش درباره امکان میزبانی این کشور برای کانال مالی ایران و اروپا (SPV) گفت که در حال حاضر چنین امکانی وجود ندارد. این مقام اتریشی در این مورد به خبرگزاری اتریش گفت: «از ما پرسیده شده که آیا اتریش آمادگی دارد این سامانه را میزبانی کند. این درخواست کاملا مورد بررسی قرار گرفته است و با دیگر وزارتخانهها و موسسات مالی مانند بانک ملی هم مطرح شده است. نتیجه بررسی این است که همچنان پرسشهایی وجود دارد که هماکنون برای آن پاسخی وجود ندارد و به همین دلیل ما به این نتیجه رسیدیم که الان در شرایطی نیستیم که میزبان سامانه SPV باشیم». گوشلباوئر همچنین گفت: «پرسشها شامل مسایل فنی زیادی در ارتباط با کارایی این سامانه است. اتریش اصولا از این سامانه حمایت میکند اما طبیعتا باید به منظور دستیابی به هدف خود طراحی شود». پیشتر، پایگاه آمریکایی «بلومبرگ» گزارش داده بود که کشورهای عضو اتحادیه اروپا اتریش را بهترین گزینه برای میزبانی کانال ویژهای میدانند.
وزیر امور خارجه لوگزامبورگ هم گفته که از این کشور برای میزبانی کانال مبادله مالی ایران و اروپا درخواست رسمی به عمل نیامده است. آسلبورن درباره گزارش اخیر رویترز مبنی بر قصد کشورهای اروپایی برای وادار کردن لوکزامبورگ به پذیرفتن میزبانی این ساختار ویژه گفت: «از ما هیچگاه رسماً انجام این کار خواسته نشده و ما هم هیچگاه با انجام آن موافقت نکردهایم.»
اتحادیه اروپا از چند ماه پیش اعلام کرده برای مقابله با تحریمهای آمریکا علیه ایران، قصد دارد یک کانال ویژه پرداخت مالی ایجاد کند که امکان ادامه همکاری اقتصادی با ایران را فراهم کند. در حالی که قرار بود این کانال پیش از اجرایی شدن دور دوم تحریمهای آمریکا در روز ۱۳ آبان اجرایی شود، اروپاییها با بهانههای مختلف اجرایی شدن آن را به تعویق انداختهاند.
*عراقچی: هنوز به نقطه قطع کامل امید از اروپا نرسیده ایم
عراقچی که برای انجام دومین دور گفتگوهای سیاسی مشورتی معاونین وزرای خارجه ایران و اسپانیا، روز جمعه وارد مادرید شد، در گفت وگوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا در پاسخ به این پرسش که در صورتی که سرانجام اروپا در برابر خواسته های ترامپ تسلیم شود، ایران چه اقداماتی را در پیش خواهد گرفت ؟ تصریح کرد: ما هنوز به آن نقطه نرسیده ایم ولی دستگاه های جمهوری اسلامی ایران برای همه سناریوهای احتمالی پیش بینی لازم را بعمل آورده اند و برای هرکدام از آنها ، اقدام لازم را در زمان خودش خواهیم کرد. معاون سیاسی وزیر امور خارجه تاکید کرد: ما هنوز به نقطه قطع کامل امید از اروپا نرسیده ایم.
*تحولات مربوط به گروه ویژه اقدام مالی (FATF)
*ظریف: جاهایی که هزاران میلیارد پولشویی میکنند حتما آنقدر توان مالی دارند که دهها و صدها میلیارد هزینه تبلیغات و فضاسازی علیه لوایح 4 گانه FATF کنند
وزیر امور خارجه گفت: «بالاخره پولشویی یک واقعیت در کشور ماست و خیلیها از پولشویی منفعت میبرند. من نمیخواهم این پولشویی را به جایی نسبت دهم؛ اما جاهایی که هزاران میلیارد پولشویی میکنند حتما آنقدر توان مالی دارند که دهها و صدها میلیارد هزینه تبلیغات و فضاسازی علیه لوایح 4 گانه FATF کنند. با این وضعیت ما نمیتوانیم با فضاسازیها مقابله کنیم. کسانی که یک قلم معاملهشان ممکن است ۳۰ هزار میلیارد باشد فضاسازی کردهاند. آنها میتوانند بودجه وزارت خارجه را هزینه یک قلم فضاسازیشان کنند. مجموع بودجه دلاری و ریالی وزارت امور خارجه ١١٠٠ میلیارد تومان است؛ یعنی کمتر از بودجه برخی دستگاههای فرهنگی که با ارگانهای قدرتمند کشور ارتباط دارند و ما نمیتوانیم با آن فضاسازی مقابله کنیم. من هیچ دستگاهی را متهم نمیکنم. من افرادی را که در این قضیه منافع دارند، پشت القای این تصورات میدانم.»
*رئیس کمیسیون امنیت ملی: ایرادات شورای نگهبان به لایحه "CFT" روز 27 آبان بررسی میشود
حشمتالله فلاحتپیشه، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی گفت: براساس برنامهریزیهای انجام شده، قرار است ایرادات شورای نگهبان به لایحه "CFT" روز 27 آبان بررسی شود. برخی نمایندگان و اعضای کمیسیون امنیت ملی پیشنهاد کردند بررسی لایحه «CFT» در کمیسیون امنیت ملی به صورت علنی و با حضور خبرنگاران در این کمیسیون بررسی شود. هدف پیشنهاد دهندگان برای بررسی علنی لایحه CFT در کمیسیون امنیت ملی، این است که مردم و افکار عمومی در جریان بررسی چنین لایحهای و تعیین تکلیف آن قرار گیرند.[10]
*شورای نگهبان: حق شرط در نظر گرفته شده در لایحه CFT، خلاف مقتضای کنوانسیون است و نمیتواند ایرادات معاهده را برطرف کند
شورای نگهبان در نوشتاری تحلیلی، ایرادات خود به لایحه CFT را تشریح کرد. شورای نگهبان در تحلیل مکتوب خود آورده است:«اصولاً حق شرط (یا تحفظ) در مواردی استفاده میشود که دولتی قصد الحاق به یک معاهده را داراست، اما به علت بعضی ایرادات جزئی در آن معاهده، با استفاده از این موضوع، خود را از شمول بعضی از قسمتهای معاهده مستثنا میسازد. در معاهده CFT نیز برای رفع ایرادات موجود در معاهده، چه در لایحه دولت و چه در مصوبه مجلس، حق شرطهایی پیشبینی شده بود تا جلوی تأثیرات منفی آن بخشهای معاهده گرفته شود. در بررسی بندهای مندرج در ماده واحده شورای نگهبان در نهایت به این نظر رسیده است که بندهای 2، 3، 4 و 5 ماده واحده نسبت به مواردی که طرف مقابل، شرط را قبول ندارد و یا شرط، خلاف مقتضای کنوانسیون میباشد، رافع ایرادات معاهده نبوده و درنتیجه موازین شرعی و بند 16 اصل 3 قانون اساسی در خصوص «تنظیم سیاست خارجی کشور بر اساس معیارهای اسلام، تعهد برادرانه نسبت به همه مسلمانان و حمایت بیدریغ از مستضعفان جهان» مراعات نشده است».
*تحولات اقتصادی و ارزی
*سلطان سکه اعدام شد
حکم اعدام وحید مظلومین معروف به سلطان سکه و همدست وی پس از طی شدن مراحل قانونی و تأیید حکم در دیوان عالی کشور، در زندان اجرا شد. نماینده دادستان با اشاره به اینکه 40،50 نفر در داخل و خارج از کشور برای او کار میکنند گفت: وحید مظلومین از طریق شرکا و عواملش از جمله محمد اسماعیل قاسمی بدون اینکه خودش در بازار حضور و فعالیت داشته باشد کارش را پیش میبرده. او 15 میلیارد در یک روز عایدش شده است، 170 هزار تراکنش در گروه او صورت گرفته که گردش آن 14 هزار میلیارد تومان است و در این بین کمترین تراکنشها برای حسابهای خودش است. او از شیوه ارعاب، تهدید و تطمیع برای افتتاح حساب عوامل خود در بانکها استفاده میکرد. اعدام سلطان سکه و همدستش، اثر کاهشی بر قیمت سکه و ارز داشت.[12]
*کنترل قاچاق ارز با محدودیت در تراکنش کارتخوانها
علت اصلی کاهش قیمت ارز در روزهای اخیر اعمال محدودیت در تراکنش کارتخوانها برای هر کارت اعتباری است، چرا که چند ماه اخیر یکی از پدیدههای حوزه ارز، فروش ارز در آن سوی مرزها و تبدیل آن به ریال بود. با توجه به عدم محدودیت در تعدد استفاده از کارتهای اعتباری، دارنده یک کارت میتوانست چندین بار در یک روز تراکنش 50 میلیون تومانی انجام دهد. اما بانک مرکزی با اعمال محدودیت در انجام تراکنشها و الزام بانکها به رعایت سقف تراکنش کارتخوانها، توانست تبدیل ارز در مرز، یا به عبارت بهتر قاچاق ارز را کنترل کند. همین اقدام بانک مرکزی به سرعت اثرات محسوسی در بازار ارز داشت و از 20 آبان نرخ دلار و یورو به ترتیب 1700 تومان و 2 هزار تومان کاهش یافته است.
*دومین عرضه نفت در بورس/معامله ۷۰۰هزار بشکه به قیمت ۶۴.۹ دلار
با همکاری شرکت ملی نفت ایران، ۷۰۰ هزار بشکه نفت خام عرضه شده در بورس انرژی با قیمت ۶۴.۹۷ دلار به ازای هر بشکه و در قالب دو محموله ۲۴۵ هزار بشکه ای و یک محموله ۲۱۰ هزار بشکه ای معامله شد. در عرضه دوم نیز همچون عرضه قبلی، ۹ بانک عامل از جمله سامان و پارسیان به عنوان بانک های عامل برای صدور ضمانت نامه معرفی شده اند.
انتهای پیام/