برترینها: حضور هایده، خواننده فقید روی صحنه شبکه منوتو و همخوانی سحر با او شگفتی بینندگان این برنامه را برانگیخت و البته به شدت به دلشان نشست. نگاهی خواهیم داست به تکنولوژی هولوگرام که در این نمایش مورد استفاده قرار گرفته و این روزها سر و صدای زیادی در دنیای تکنولوژی به پا کردهاست.
هولوگرام چیست؟
عکاسی هولوگرام یا هولوگرافی یک تکنیک مدرن تصویربرداری است که در آن ابتدا نور ساطع شده از سوژه را ثبت کرده و سپس همین نور ساطع شده را به شکلی به نمایش میگذاریم که حجم چند بعدی جسم به نمایش در آید. از این تکنولوژی مدرن در فیلمهای «جنگ ستارگان» و «مرد آهنی» استفاده شدهاست، ولی میتوان گفت که این تکنولوژی هنوز به جایی نرسیده که جادوی مورد نظر سینماگران را عملی کند.
انواع مختلفی از هولوگرام در طول سالیان بوجود آمدهاند. یکی از انواع آن هولوگرامهای انتقالی هستند که میتوانند نوری که در اطرافشان میتابد را به شکل تصویری چند بعدی در طرف دیگر به نمایش گذارند. یکی دیگر از انواع هولوگرامها، هولوگرامهای رنگین کمانی هستند که از آنها برای اهداف امنیتی مثل کارتهای اعتباری و یا گواهینامهها استفاده میشود.
تکنولوژی هولوگرافی چطور کار میکند؟
برای ساختن هولوگرام شما نیاز به شیء یا کسی که قصد دارید آنرا به صورت چند بعدی نمایش دهید، دارید. هم چنین به یک پرتوی لیزری نیاز دارید تا آن را به اطراف شیء و فضای ثبت بتابانید. منظور از فضای ثبت محیط تمیزی است که پرتوهای نور را قادر به تابش و تقسیم کند و تصویر شفافتر و واضحتری را به نمایش گذارد.
یک پرتوی لیزر به دو پرتوی کاملا یکسان تقسیم شده و با استفاده از آینه هدایت میشود. یکی از پرتوها برای نمایش تصویر بهکار گرفته میشود که تصویر شیء را به فضای ثبت منعکس میکند و پرتوی دوم، که «نور مرجع» نامیده میشود، مستقیما به فضای ثبت تابانده میشود. با این روش، این نور با هیچ کدام از نورهایی که از جسم سوژه باز میگردد درگیر نمیشود و با تناسب نور منتشر شده تصویری بسیار دقیقتر از مکان هولوگرام ایجاد میکند.
دو پرتو با تداخل و برهم کنشی یکدیگر، الگویی در محیط ثبت خواهند ساخت که میتوان از روی آن الگو عکس سوژه مورد نظر را برای دیدن بازسازی کرد.
فضای ثبتی که نورها در آن همگرا میشوند، میتواند از مواد متفاوتی ساخته شده باشد. یکی از متداولترین استفادههای هولوگرام در فیلمهای عکاسی با مقدار مشخصی از نور ذرات انفعالی میباشد. این کار باعث میشود که دقت عکس برای دو پرتوی تابشی لیزر بالاتر برود و عکس هولوگرام را طبیعیتر از روش هالید نقره، که در سال ۱۹۶۰ رواج داشت، نشان دهد.
تاریخچه هولوگرافی
توسعه تکنولوژی هولوگرام از سال ۱۹۶۲ آغاز شد. زمانیکه یوری دنیسیوک در اتحاد جماهیر شوروی سابق و امت لیت و یوریس اوپتانیکس در دانشگاه میشگان امریکا تکنولوژی لیزری را توسعه دادند که میتوانست تصاویر را به صورت سه بعدی ثبت کند. آن زمان از امولوسیون هالید نقره بهعنوان فضای ثبت استفاده میشد و به همینخاطر وضوح عکسهای هولوگرافیک گرفته شده چندان خوب نبود. ولی شیوههای مدرن امروزی مثل روشهای تبدیل و انتقالی باعث بهبود روز افزون وضوح تصاویر هولوگرامی شد.
استفاده از هولوگرافی در سیاست
تصویر زیر که در هجدهم آپریل سال ۲۰۱۷ گرفته شده است هولوگرام انتخابات کاندیدای ریاست جمهوری فرانسه، جن لوک ملنچون، بر روی صحنه طی برگزاری جلسه را نشان میدهد. درحالی که این جلسه برگزار میشد هولوگرام هایش به طور همزمان در تمامی شهرها ظاهر میگردید.
هر چند که این کاندید، برای ریاست جمهوری برگزیده نشد، ولی تا مدتها تکنولوژی مورد استفادهاش روی زبانها بود و تعجب همگان را برانگیخته بود.
آینده تکنولوژی هولوگرام
این تکنولوژی که در ابتدا فقط قادر به نمایش تصاویر ۳ بعدی و ۵ بعدی بود با پیشرفت علم و تکنولوژی حالا قادر به نمایش تصاویر و ویدیوهای ۷ بعدی نیز میباشد و نه تنها در زمینه هنر و سرگرمی بلکه در زمینههای بسیار دیگری همانند تصویر برداریهای زیست پزشکی، تجسمهای فکری علمی، طراحی مهندسی و… نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
با تمام این اوصاف میتوان گفت که علم و تکنولوژی هرروز در حال پیشرفت است و میتوانیم انتظاراتی به مراتب بیشتر از این تکنولوژی داشته باشیم. زیرا این تکنولوژی مدرن میتواند مخاطبان بسیار زیادی را به خود جذب کند.
منبع: livescience