برجام پیروزی اخلاقی است نباید از بین برود/ تاجرنیا: نقاط ضعف دولت روحانی تقصیر منتقدان است

سرویس سیاست مشرق - روزانه می‌توان از لابه‌لای گزارش‌ها و عناوین خبری رسانه‌های مکتوب و حتی غیر مکتوب، نکات قابل‌توجهی استخراج کرد؛ موضوعاتی که می‌تواند برای مخاطبین قابل‌استفاده و محوری برای تحلیل باشد، در گزارش روزانه "ویژه‌های مشرق" نکات و تأملات قابل‌استخراج از رسانه‌ها برای مخاطبین عرضه خواهد شد؛ با «ویژه‌های مشرق» همراه شوید.

*******

** برجام پیروزی اخلاقی است نباید از بین برود

«دیاکو حسینی» از کارشناسان مرکز بررسی های استراتژیک ریاست جمهوری- که ریاست آن بر عهده «حسام الدین آشنا» است- در مصاحبه با روزنامه آرمان گفت:«ایران نفس توافق هسته ای و تایید آن از سوی شورای امنیت سازمان ملل متحد را قبول دارد و به همین دلیل از اراده کافی برای زنده نگه داشتن برجام برخوردار است...برجام ضعیف هم مانع بازگشت پرونده ایران به شورای امنیت می شود...با ارجاع پرونده به شورای امنیت، ایران دیگر برتری نسبی خود در عرصه حقوقی و اخلاقی را از دست خواهد داد».

حسینی در ادامه گفت:«مهم است به این مساله توجه شود که تلاش‌ها برای لغو تحریم های ضدایرانی...بار دیگر دولت آمریکا را در یک فشار اخلاقی قرار داده و ثابت کرده که واشنگتن اهمیتی برای ارزش‌های حقوق بشری قائل نیست...ما در ابتدا اجرای همه جانبه و ایده‌آل برجام را داشتیم که با خروج آمریکا شرایط تغییر کرد. در وضعیت فعلی روح برجام از بین رفته و تنها جسمی از توافق باقی مانده است. برجام با همین وضعیت کنونی- چه تغییری در واشنگتن اتفاق بیفتد و چه اینکه تغییری حاصل نشود- می تواند ادامه پیدا کند».

از آن روز که محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه- در اوج مذاکرات هسته ای- گفت «امضای هر توافق، بهتر از عدم توافق است» و در ادامه عراقچی- پس از عهدشکنی های مستمر دولت اوباما گفت «امضای وزیر خارجه آمریکا تضمین است و ما از اجرای برجام اطمینان داریم» و در ادامه روحانی تاکید کرد که «آمریکا قول داده است که به تعهدات برجامی خود عمل کند»، کاملا آشکار بود که متاسفانه دولت آقای روحانی و وزارت خارجه به ریاست ظریف، مذکرات هسته ای و تنظیم متن برجام را براساس اعتماد مطلق به آمریکا انجام داده است.

منتقدان بارها با دلایل فنی و کارشناسی تاکید کردند که در برجام اصول بدیهی توافقات بین المللی، از جمله همزمانی و توازن تعهدات، دریافت تضمین کتبی از طرفین برای اجرای تعهدات، پیش بینی امکان عهدشکنی و یا خروج طرفین از برجام و...در نظر گرفته نشده است. اما دولتمردان و حامیان برجام، منتقدان را بی سواد خطاب کرده و آنان را به جهنم حواله دادند!

مقامات ارشد دولت تاکید کردند که با اجرای برجام تمامی تحریم های ضدایرانی از جمله تحریم های بانکی و مالی و نفتی، یکباره لغو خواهد شد و نه تعلیق. پول های بلوکه شده آزاد می شود. سرمایه های خارجی به کشور سرازیر شده و مشکل رکود، بیکاری، گرانی وحتی مشکل آب خوردن مردم نیز رفع می شود.

بر همین اساس در قلب راکتور اراک بتن ریخته شد. در ادامه، علیرغم اجرای کامل تعهدات از سوی ایران، نه تنها تحریم ها لغو نشد، بلکه با تحریم هایی هچون آیسا- در دولت اوباما- و کاتسا ۲۰۱۷- در دولت ترامپ- دامنه گسترده تری پیدا کرد.

در نهایت هسته ای رفت و تحریم ها ماند و هم چرخ سانتریفیوژها از کار افتاد و هم چرخ کارخانه ها. دولتمردان بارها به دستاورد تقریبا هیچ برجام اذعان کردند اما بجای جبران خسارت و تغییر ریل گذاری در سیاست خارجی، با ادعاهایی همچون «برجام پیروزی اخلاقی ایران را رقم زد»! و «هدف از برجام اصلا اقتصادی نبود»! هم به شعور مردم توهین کردند و هم این پالس را به طرف غربی دادند که «دولت ایران تحت هر شرایطی در برجام خواهد ماند». این پالس غلط، آمریکا و اروپا را به عهدشکنی و تشدید گستاخی، ترغیب و تشویق کرد.

چندی پیش عراقچی صراحتا اعلام کرد که نتیجه برجام، تحریم های بیشتر علیه ایران بود. وی در ادامه گفت که یکی از درس های برجام این بود که مقاومت بهتر از روش فعلی دولت، جواب می دهد.

برجام، بیش از پیش ثابت کرد که این اقتدار است که احترام می آورد، نه انفعال. دیپلماسی منفعلانه هیچگاه موجب گشایش در امور کشور نخواهد شد.

** تاجرنیا: نقاط ضعف دولت روحانی،تقصیر منتقدان است

«علی تاجرنیا» از دستگیرشدگان فتنه ۸۸ در مصاحبه با روزنامه شرق در پاسخ به این سوال که «فکر می‌کنید بعد از پایان کرونا، نوع مدیریت دولت تبدیل به یک مناقشه سیاسی خواهد شد؟» گفت:«به نظر من اصولگرایان نباید اعتراض کنند؛ چراکه آن بخشی که جزء نقاط ضعف دولت آقای روحانی تلقی می‌شود، به فشار نهادهایی برمی‌گردد که به اصولگرایان نزدیک‌تر است. اصلاح‌طلبان نیز نجابت می‌کنند و کمتر حرف می‌زنند».

تاجرنیا در ادامه گفت:«با توجه به اینکه مقابله با کرونا بحثی ملی محسوب می‌شود، نباید آن را به منازعه‌ای جناحی و سیاسی بدل کرد. واقعیت موضوع این است که دوران پساکرونا و پایان این اپیدمی، دوران بسیار سختی برای مردم خواهد بود؛ پس اصولگرایان باید بدانند اگر بخواهند فقط به دولت حسن روحانی انتقاد کنند، به‌زودی نوک پیکان بسیاری از این مشکلات متوجه آنها خواهد شد».

در حال حاضر اصلاح طلبان چند پروژه را به صورت همزمان پیگیری می کنند. یکی از کارویژه های این طیف، تضعیف مجلس یازدهم است. اصلاح طلبان در پی آن هستند تا با هجمه علیه منتخبان مردم در مجلس یازدهم،هم بر کارنامه غیرقابل دفاع خود در مجلس دهم- از سلفی حقارت تا اروپاگردی و کمیته رفع حصر و حقوق های نجومی و...- سرپوش بگذارند و هم مردم را از ایجاد هرگونه تغییر و تحول مثبت در کشور مایوس کنند.

یکی دیگر از پروژه های اصلاح طلبان، انکار و توجیه وضعیت بغرنج آمریکا و اروپا در مقابله با کرونا است. شیوع ویروس کرونا، رسوایی بزرگی برای آمریکا و دولت های اروپایی به بار آورد. دولت هایی که خود را ابرقدرت و پیشرفته می نامیدند ولیکن حتی از تهیه اقلام بهداشتی برای مراکز درمانی خود نیز عاجز هستند و به همین دلیل، تنها در یک قلم، کادر درمانی در این کشورها بجای لباس ایزوله، کیسه زباله به تن می کند.

دیگر پروژه این طیف، ضربه زدن به رابطه ایران و چین و کوچک نمایی کمک های این کشور به ایران در مقابله با کروناست. این پروژه کاملا همراستا با سیاست های ترامپ علیه ایران است. اینکه هیچ راهی برای گشایش در امور وجود ندارد، جز التماس از آمریکا برای رفع تحریم ها.

از روزهای ابتدایی شیوع ویروس کرونا تاکنون، نهادها و ارگان های مختلف در کشور در کنار مردم، دست به دست هم داده اند تا این ویروس منحوس را شکست دهند. این فضای همدلی و مجاهدت شبانه روزی برای شکست کرونا، حتی تحسین مجامع بین المللی از جمله سازمان بهداشت جهانی را در پی داشته است، اما اصلاح طلبان بی اعتنا به این مسئله مهم همچنان در پی ترویج دوگانه دروغین «دولت روحانی-دولت پنهان» بوده و سعی در ایجاد اختلال در این همدلی دارند.

با این وجود، تاجرنیا که از جمله دستگیرشدگان فتنه ۸۸ است، مدعی است که «اصلاح‌طلبان نجابت می‌کنند و کمتر حرف می‌زنند»!؛ سوال اینجاست که اگر این طیف می خواست پرحرفی کند، پس چه می کرد؟!

** درسی که اصلاح طلبان از کرونا نگرفتند

«مرتضی مبلغ» معاون وزارت کشور در دولت اصلاحات و عضو شورای سیاست گذاری اصلاح طلبان در یادداشتی در روزنامه ایران با عنوان «زشت و زیبای کرونا» نوشت:«شرایطی که در حال حاضر بر کشور ما همچون کل کشورهای جهان حاکم است، می تواند توأمان تبعات "ناخوشایند و منفی" و "خوشایند و مثبت" به همراه داشته باشد...نباید پنداشت آنچه تاکنون از آسیب‌ها و بدی‌های کرونا دیده‌ایم تنها صورت سکه این ویروس است. در وجه مثبت آن می توان به تلنگری اشاره کرد که کرونا به حکومت‌ها در جهان زد و اینکه نشان داد، سیستم‌های حکمرانی چقدر آسیب‌پذیر هستند وبعضاً سوء استفاده از قدرت، اقتدارگرایی‌ها، چسبیدن به صندلی ریاست‌ها و هوای نفسانی از سوی برخی مقامات و مسئولان پوچ و باطل است».

این فعال اصلاح طلب تاکید کرده است که مبارزه با هوای نفسانی و پرهیز از قدرت طلبی از درس های کرونا برای سیاستمداران بوده است. اما گویا طیف اصلاح طلب این درس ها را از کرونا نگرفته است.

هجمه به منتخبان مردم در مجلس یازدهم- آن هم در شرایطی که هنوز فعالیت مجلس یازدهم آغاز نشده است-، بزک وضعیت بغرنج آمریکا در مقابله با کرونا، پیشنهاد تأمل برانگیز مذاکره با آمریکا، انکار شراکت با دولت در ایجاد وضع موجود اقتصادی، انکار کارنامه غیرقابل قبول اصلاحات در مجلس دهم...از جمله مواردی است که نشان می دهد طیف اصلاح طلب درس هایی که مبلغ به آن اشاره کرده، از کرونا نگرفته است.

برچسب ها:

سیاسی