فارس من| حذف ترم دانشگاه‌ها کار منطقی نیست

به گزارش خبرنگار گروه علمی و دانشگاهی خبرگزاری فارس، سامانه «فارس من» سامانه‌ای است که مخاطبان خبرگزاری فارس می‌توانند از طریق آن مشکلات خود در تمام حوزه‌ها را مطرح کنند تا خبرنگاران این مشکلات را پیگیری کرده و پاسخ آن را از مسؤولان دریافت کنند.

مخاطبان خبرگزاری فارس موضوع «حذف ترم جاری دانشگاه‌ها به دلیل کرونا» را مطرح کرده و از خبرگزاری فارس خواستار گفت وگو با مسئولان شدند که خبرنگاران خبرگزاری فارس برحسب وفای به عهد این موضوع را در دستور کار قرار دادند.

 یعقوب فتح‌اللهی معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه تربیت مدرس در این باره می‌گوید، وزارت علوم حذف ترم را به دانشگاه‌ها واگذار کرده و دانشگاه‌ها هم در برابر دلایل موجهی که دانشجو ارائه می‌کند رسیدگی لازم را انجام و مساعدت خواهند کرد. 

 وی ادامه ‌داد: دروس در دانشگاه‌ها به صورت مجازی در حال برگزاری است و دلیلی برای حذف ترم وجود ندارد. بخشی از دروس مرتبط با پژوهش و پایان‌نامه‌ها است که مساعدت‌هایی صورت می‌گیرد و در کل حذف ترم درخواست منطقی نیست و دانشگاه‌ها و مدارس باید دایر باشند و با همین رویکرد باید از رویدادهای پیش آمده از بحران کرونا با کمترین آسیب‌های آموزشی باید عبور کنیم. 

در برگزاری آموزش‌های مجازی جزء نخستین‌ کشورها بودیم

سید احمد معتمدی رئیس دانشگاه امیرکبیر می‌گوید: از اوایل اسفند ماه کلاس‌های آموزشی به صورت مجازی در حال برگزاری است  و امکان دارد در صورت نیاز حدود یک یا یک ماه و نیم ماه از تابستان نیز به ترم جاری اضافه شود. زمان مناسبی است که دانشجویان بتوانند درس بخوانند و  یکسری از دانشجویان به بررسی پروژه، مطالعات، مقالات و بحث‌های تئوری خود بپردازند و دلیلی برای منحل شدن ترم نمی‌بینیم.  در حال حاضر دروس عملی مثل آزمایشگاه‌ها و کارگاه‌ها ارائه نشده و با توجه به شرایط این دروس یا همزمان با بازگشایی دانشگاه‌ها و یا در تابستان ارائه خواهند شد. 

وی ادامه داد: دانشگاه‌های ما جزو نخستین کشورها بودند که آموزش‌های مجازی با اینگونه تدریس و جزئیات را شروع کردند و حتی نشنیدیم که چین آموزش مجازی برگزار کرده باشد.  بعد از ایران، اروپا، آمریکا، کانادا و دانشگاه‌های معتبر نیز آموزش مجازی را با ۱۰ درصد کم و یا زیاد شروع کردند و باز تاکید می‌کنم حتی یک دلیل قانع‌کننده برای حذف ترم دانشگاهی نمی‌بینیم. اگر دانشجویی عذری دارد و می‌خواهد حذف ترم داشته باشد مانعی وجود ندارد، اگر حذف ترم بدون سنوات هم بخواهد باید به کمیسیون موارد خاص ارجاع داده شود. منابع و کتاب‌های فراوانی در فضای مجازی وجود دارد و زمانی نیست که با بسته بودن کتابخانه‌ها دانشجویان و جوانان بخواهند گله‌مند باشند. کتابخانه برای مقالات و تحصیلات تکمیلی تسهیلاتی قرار داده که دانشجویان بتوانند به راحتی سرچ کنند و به مطالعه خود ادامه دهند. 

معتمدی ادامه داد: دانشگاه‌ها باید اولین جایی باشد که بتوانند به صورت مجازی فعالیت داشته باشند. تمام دانشگاه‌های معتبر دنیا به سوی تدریس مجازی رفته‌اند و حال ما بیائیم و بگوییم توان انجام چنین کاری را نداریم و ترم دانشگاهی را تعطیل کنیم. به نظر من موقعیت بسیار خوبی فراهم شده به طوری که بعضی از اساتید در ابتدا موافق نبودند و من نیز به شخصه نخستین باری بود که به صورت مجازی تدریس داشتم ولی در حال حاضر می‌بینیم که با همان کیفیت قبلی می‌توانیم ارائه دروس داشته باشیم. در حال حاضر این دانشگاه‌ها هستند که می‌توانند در چنین شرایطی از امکانات فضای مجازی استفاده کنند و بحث دولت و آموزش الکترونیک را پیش ببرند و استاد، دانشجو و زیرساخت‌ها آماده‌تر از بخش‌های دیگر کشور هستند. 

وی با اشاره به برگزاری سمینار رؤسای دانشگاه‌ها که به صورت مجازی برگزار شد، گفت: حتی یک نفر در وزارت علوم، مجموعه رؤسای دانشگاه‌ها و مدیریت دانشگاه‌ها بر این باور نیستند که تعطیلی ترم دانشگاهی داشته باشیم و همه صحبت‌ها این بود که چطور ارائه دروس بهتر شود و به هیچ وجه تعطیلی دانشگاه‌ها مطرح نیست و وزارت علوم و دولت هم مخالف تعطیلی دانشگاه‌ها نیستند. 

باید قوه تکلیفی وزارت علوم مستقیم حذف ترم می‌کرد 

در ادامه یوسف خجیر رئیس دانشکده فرهنگ و ارتباطات دانشگاه سوره در این باره گفت: حذف ترم جاری دانشگاه‌ها زمان فارغ‌التحصیلی دانشجویان را به تعویق می‌اندازد و دانشجویی که می‌تواند ظرف مدت زمان ۴ سال فارغ‌التحصیل شود این فارغ‌التحصیلی به ۴.۵ سال می‌انجامد؛ به طور مثال اگر دانشجویی ورودی سال ۹۸ باشد باید در سال ۱۴۰۱ فارغ‌التحصیل شود و حذف ترم باعث می‌شود این پروسه با سرعت کمتری پیش برود. با توجه به اینکه گذراندن برخی از درس‌ها نیاز به پیش‌نیاز دارند و اگر دانشجو درس‌هایی که در بهمن ماه امسال ارائه می‌شود را طی نکند باید صبر کند تا در بهمن ماه سال بعد واحدها را بگذراند و در خوش‌بینانه‌ترین حالت می‌تواند گفت که دانشجو به جای گذراندن ۸  ترم باید ۱۰ ترم را بگذراند  و این طولانی شدن فرایند تحصیل دانشجو از عواملی است که اگر اتفاق بیفتد قطعا برای دانشجو چالش ایجاد می‌کند.  

رئیس دانشکده فرهنگ و ارتباطات دانشگاه سوره نیز می‌گوید: اگر حذف ترم اتفاق بیفتد دانشجویانی که می‌خواهند فارغ‌التحصیل شوند، آقایانی که سال بعد باید به خدمت سربازی بروند یا دانشجویانی که می‌خواهند در کارشناسی ارشد شرکت کنند یکسال عقب می‌افتند و به طور مثال دانشجوی ورودی سال ۹۵ که در حال حاضر ترم ۸ را می‌گذراند اگر ترم تحصیلی‌اش حذف شود سال بعد امکان حضور در کنکور را نخواهد داشت.  در دانشگاه‌ها ۱۴۰ واحد وجود دارد که دانشجو باید آن را پاس کند و برخی در وزارت علوم می‌گویند که گذراندن  این دروس بدون احتساب سنوات است. دانشجو اقدام به گرفتن مرخصی می‌کند بدون احتساب سنوات و سنوات ترم ثبت نمی‌شود و این دانشجو چه زمانی باید درس را بگذراند و دانشگاه‌ها در ترم مهرماه ا ین درس را ارائه نمی‌کنند و دانشجو باید با دروس عمومی و حداقل‌ واحدها یک ترم را بگذراند و به دلیل رعایت پیش‌نیازها مجبور است دروس تخصصی را در بهمن ماه انتخاب کند. 

خجیر بیان کرد: در حال حاضر بیش از ۹۰ درصد دانشجویان موافق  برگزاری آموزش‌های مجازی و ادامه پیدا کردن ترم تحصیلی هستند و اگر حذف ترم داشته باشند ترم‌های بعد با سنوات مواجه می‌شوند و باید جریمه سنوات را پرداخت کنند. هزینه‌ پایان‌نامه‌ای که برای دانشجویان تمدید می‌شود بسیار زیاد است و دانشجویانی که در مقطع کارشناسی ناپیوسته تحصیل می‌کنند اصولا شاغل هستند که در بحث تحصیل و ارائه مدرک به محل کار با مشکلات عدیده‌ای مواجه می‌شوند. در حال حاضر برای ۹۰ درصد از دانشجویان کلاس‌ها به صورت مجازی در حال برگزاری است و به خوبی می‌توانند ترم را بگذرانند و ترم بعد دروس جدید داشته باشند. اگر ۱۰ درصد باقی‌مانده حذف ترم کنند با توجه به پیش‌نیازها نمی‌توانند ترم بعد را پاس کنند و یا باید فقط دروس پایه و عمومی را بردارند و دروس تخصصی‌تر را در ترم‌های بعدی طی کنند. در این صورت دانشجویی که ترم ۶ است اگر بخواهد حذف ترم کند در ترم ۸ باید درس ترم ۶ را بخواند که مشکلات بسیاری برای  دانشجو به همراه دارد. 

رئیس دانشکده فرهنگ و ارتباطات دانشگاه سوره می‌گوید: اگر این بیماری تا خرداد ماه هم ادامه پیدا کند آموزش‌های مجازی با همین روند پیش می‌رود و پایان ترم ۳-۲ جلسه حضوری در تابستان برگزار می‌کنیم تا رفع اشکال شود. در حال حاضر با شرایط بحرانی و خاصی درگیر هستیم که مختص به یک دانشگاه‌، شهر، کشور یا منطقه نیست بلکه همه  دنیا با این بحران درگیر هستند باید با همت و برنامه‌ریزی بتوانیم بر این بحران فائق آییم. 

وی یادآور شد: یا باید قوه تکلیفی وزارت علوم مستقیم حذف ترم می‌کرد که این تصمیم سختی است و قابل پیش‌بینی نیست شاید درگیری با بحران کرونا تا یک ماه دیگر نیز حل نشود. حذف ترم منجر به ۶ ماه عقب افتادن مدرک تحصیلی دانشجویان می‌شود. بنده به شخصه توصیه به حذف ترم نمی‌کنم. حذف ترم باید زمانی اتفاق بیفتد که وزارت علوم برای همه تمام دانشگاه‌ها اعلام کند. با برنامه‌ریزی‌های انجام شده آموزش‌های مجازی بخوبی در حال برگزاری است و زمانی که اوضاع بهبود پیدا کرد کلاس‌ها به صورت حضوری ادامه پیدا خواهد کرد. 

انتهای پیام/