مشاور رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره ایران میگوید: باتوجه به اینکه مردم در دوران کرونا استرس و اضطراب شدیدی را تجربه کردند و این استرس به صورت مزمن است، مردم در دوران پساکرونا نیز دچار استرس پس از سانحه خواهند شد،
امین رفیعیپور با بیان اینکه در حال حاضر در اپیدمی کروناویروس قرار داریم و قطعا این اپیدمی به مرور زمان کاهش مییابد، اظهار کرد: براساس اطلاعات به دست آمده از کروناویروس، به نظر میرسد که این ویروس در دنیا ماندگار خواهد بود اما از حالت اپیدمی خارج میشود، با این حال بحثی که اکنون وجود دارد این است که با گذر زمان، رعایت اصول بهداشتی و فاصلهگذاری مناسب فیزیکی شاید برای مدتی در کشور و کل دنیا باقی بماند و مردم مجبور باشند همچنان اصول اولیه بهداشتی را رعایت و دید و بازدیدها را کمتر کنند و در جاهای پرتردد نیز کمتر حضور داشته باشند.
وی افزود: در هر صورت مردم باید به سبک زندگی کنونی عادت کنند؛ در حال حاضر میبینیم که بسیاری افراد با هم دست نمیدهند و روبوسی نمیکنند، این رفتارها به مرور نهادینه میشود و مردم به این باور میرسند که باید اصول بهداشتی را رعایت کنند.
این روانشناس سلامت تاکید کرد: به هر صورت تغییر اساسی در روابط انسانی به وجود آمده و این تغییرات در دوران پساکرونا نیز وجود دارد و در دراز مدت نیز در روابط انسانی اتفاقاتی رخ میدهد. سبک زندگی در دوران پساکرونا تغییر خواهد کرد و مردم بیشتر به دنیای مجازی روی میآورند و به نظر میرسد در درازمدت ترددها کاهش مییابد.
رفیعیپور در ادامه درباره تاثیر کروناویروس در دوران پساکرونا در سطح خانواده نیز توضیح داد: باتوجه به اینکه مردم در دوران کرونا استرس و اضطراب شدیدی را تجربه کردند و این استرس و اضطرابها به صورت مزمن است، مردم در دوران پساکرونا نیز دچار استرس پس از سانحه خواهند شد، این اختلالات بسیاری از ابعاد زندگی را تحت تاثیر قرار میدهد و میتواند موجب افزایش بیماریهای سایکوسوماتیک (بیماریهای روانتنی) شود.
وی ادامه داد: از سوی دیگر باتوجه به اینکه در این روزها همه اعضای خانواده در طولانیمدت در کنار یکدیگر بودهاند، این روند منجر به آسیبها و تنشها در داخل خانواده میشود و حتی به جرات میتوان گفت احتمال اینکه پس از این آسیبها، آمار طلاق، اختلافات خانوادگی و مشکلات زناشویی بیشتر شود نیز وجود دارد.
مشاور رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره ایران افزود: همچنین آسیبهای به وجود آمده در دوران پس از سانحه نیز میتواند آسیبهای درازمدتی را به همراه داشته باشد و آسیبهای به وجود آمده نیز ممکن است موجب افزایش اختلالات روانی شود، درنتیجه باید برنامهریزی اساسی برای سلامت جسم، روان و سلامت اجتماعی شود. در این راستا نیز لازم است دستاندرکاران وزارت بهداشت و درمان برنامهریزی اساسی را برای اتفاقات پس از کرونا داشته باشند.
رفیعیپور ادامه داد: برای کاهش مسائل روانی در دوران پساکرونا مهمترین کار این است که مردم بپذیرند که بحران به وجود آمده و کل دنیا را درگیر کرده است. پذیرش بحران، استرس و افسردگی را کاهش میدهد و مردم قبول میکنند که این استرس و افسردگی تنها برای خودشان نیست و همه جهان با آن درگیر هستند، همچنین مردم باید محیط شادی را برای خود ایجاد کنند. تفریحاتی مناسب با سبک زندگی جدید پیدا و آنها را انجام دهند.
مشاور رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره ایران با بیان اینکه باید تلاش کرد تا الگوها و پروتکلهای بهداشتی به یک باور در جامعه تبدیل و در باور مردم نهادینه شود، تصریح کرد: باور کنیم که اگر اصول بهداشتی را رعایت کنیم، احتمال ابتلا به بیماری کاهش مییابد.