محققان کشورمان تولید محصول ضدعفونی کننده سطوح سیلوکسید را منظور مقابله با شیوع ویروس کرونا آغاز کردند.
استاد گروه شیمی دانشگاه مراغه با بیان این که این محصول چند منظوره که میتواند در منازل، ادارات و بیمارستانها مورد استفاده قرارگیرد، دارای خواص ضدباکتری، ضدقارچ و ضدویروس است، در توضیح تولید آن گفت: یکی از مهمترین خواص ضدعفونی کنندهها برای سطوح و فضاهای بسته عدم تولید گازهای خطرناک است.
به عنوان مثال، در استفاده از آب ژاول، گاز کلر آزاد شده علاوه بر خاصیت اکسندگی قوی، دارای سمیت بالا بوده و میتواند باعث مشکلات تنفسی شود. همچنین بوی بد آن باعث اذیت مصرف کننده میشود.
بنابراین، محصول ضدعفونی کننده سازگار با محیط زیست، بدون بو و بدون مولد گازهای خطرناک میتواند جایگرین مناسبی برای مواد ضدعفونی کننده از قبیل آب ژاول یا وایتکس شود. یکی ازمهمترین مواد مورد استفاده آب اکسیژنه است که به عنوان ضدعفونی کننده آب و مواد غذایی و کشاورزی نیز مورد استفاده قرار میگیرد. این ماده ارزشمند در اثر تجزیه گاز اکسیژن تولید میکند که هیچ گونه آثار زیست محیطی ندارد.
وی تصریح کرد: این محصول با فرمولاسیون سیلوکسید بر پایه آب اکسیژنه ۵ درصد است که تا ۵ برابر میتواند رقیق شده و برای ضدعفونی سطوح سخت مورد استفاده قرار گیرد. آب اکسیژنه علاوه بر خاصیت ضد باکتریایی و ضد قارچی، دارای فعالیت ضد ویروسی نیز است.
دکتر مهدوینیا خاطرنشان کرد: بر اساس مطالعات گوناگون برای افزایش قدرت ضد میکروبی آب اکسیژنه از مواد دیگر ازجمله یونهای نقره استفاده میشود. یونهای نقره با غلظتهای کمتر از ۳۰۰ نانوگرم در لیتر معمولاً دارای اثر جانبی برای بهکارگیری همراه آب اکسیژنه نیست، بنابراین حداقل مقدار یون نقره برای افزایش کارایی در فرمول سیلوکسید استفاده شده است.
وی ادامه داد: یکی از مشکلاتی که آب اکسیژنه میتواند ایجاد کند، ایجاد خوردگی در سطوح فلزی است که بایستی رفع شود. در فرمولاسیون حاصل برای این منظور از بازدارندههای ترکیبی با توانایی جذب روی سطوح فلزی وتشکیل فیلم نازک استفاده شده است تا زنگزدگی سطوح اتفاق نیفتد.
همچنین برای افزایش کارایی هیدروژن پروکسید از افزودنیهای دیگر استفاده شده است که هیچگونه اثر زیست محیطی ندارند. بسته به درخواست مشتری، فرمولاسیون حاضر میتواند تغییر کند. برای موارد استریل کردن میتوان از غلظتهای بالای سیلوکسید استفاده کرد.