دوران قرنطینه برای مردم ایران چگونه گذشت؟

5eb01635485de_2020-05-04_17-48
شرایط قابل قبول اپیدمی، نزدیک به هفتاد روز پس از انتشار اولیه در کشور نشان می‌دهد تا اینجای کار مردم ایران اوضاع را جدی گرفته و در فرآیند مبارزه با این ویروس نمره قبولی می‌گیرند.

شیوع کرونا در کشور از اواخر بهمن امسال، شرایط متفاوتی را ایجاد کرد. در حالی که مردم برای استقبال از بهار و رسیدن سال نو آماده می‌شدند، این اتفاق غیر منتظره همه چیز را تغییر داد و باعث شد حال و هوای بهار سال ۱۳۹۹ به شکلی بی‌سابقه دگرگون شود.

شیوع ویروس از ابتدا زندگی مردم را دستخوش تغییر کرد. از محدودیت‌های رفت و آمدی تا بحران‌های مالی مختلف معضلاتی هستند که در این دوران گریبان‌گیر خانواده‌ها شدند. نگرانی‌هایی نیز درباره نادیده گرفته شدن دستورالعمل‌ها به خاطر همزمانی با سال نو مطرح می‌شد.

نظرسنجی اخیر پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات درخصوص «دیدگاه شهروندان درباره کرونا» نشان داده است که ۷۷.۵ درصد پاسخگویان کاملاً و یا در سطح زیادی خودقرنطینگی را رعایت کرده‌اند. ادامه خانه‌نشینی و خودقرنطینگی نیز با نسبت ۹۱.۳ درصد بیشترین میزان موافقت را از سوی پاسخگویان برای کنترل کرونا به خود اختصاص داده است.

شیوع کرونا موجب صدور دستورالعمل‌های بهداشتی مختلفی شد، اما با اینکه فراموش نکردن عمل به این دستورالعمل‌ها چندان ساده نیست، این نظرسنجی نشان داده تمام دستورالعمل‌های بهداشتی در سطح حداکثری توسط پاسخگویان رعایت شده است.

این نظرسنجی در هفته آخر فروردین ۱۳۹۹ توسط گروه افکارسنجی و مطالعات افکار عمومی پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات انجام شده و جامعه آماری آن شهروندان بالای ۱۸ سال مراکز استان‌ها بوده‌اند که  برای انجام این نظرسنجی ۱۲۵۹ نفر به روش تصادفی انتخاب شده‌اند.

تقریبا از ابتدای شیوع کرونا، مراکز آموزشی به تدریج تعطیل شدند و از همان ابتدا تلاش شد که خلاء آموزشی ایجاد شده با آموزش‌های مجازی پر شود.

با این حال هنوز  انتقادات زیادی در رابطه با آماده نبودن زیرساخت‌های آموزشی مناسب وجود دارد. هرچند این مساله باعث نشده که مردم درخواست بازگشایی این مراکز را داشته باشند و بر اساس این نظرسنجی، بیش از ۸۰ درصد مردم موافق تعطیلی مدارس و دانشگاه‌ها در دوران کرونا هستند.

با اعمال محدودیت‌ها، بسیاری از مراکز خدماتی مانند کافه‌ها و رستوران‌ها که از مراکز تفریحی شهرها به حساب می‌آیند نیز تعطیل شدند. با این وجود بر اساس این نظرسنجی، تعطیلی کافه‌ها و رستوران‌ها (با نسبت ۸۲.۲ درصد) از سیاست‌هایی است که پاسخگویان آن‌ها را برای کنترل شیوع ویروس کرونا مناسب ارزیابی کرده‌اند.

خانه نشینی اجباری و فاصله اجتماعی، طبعا زمینه‌های ایجاد ابتلا به آسیب‌های روحی و روانی را در افراد ایجاد می‌کند. از ابتدای دوران قرنطینه، متخصصان در سراسر جهان درباره در خطر قرار گرفتن سلامت روان در افراد هشدار داده‌اند و راه‌حل‌هایی برای جلوگیری از این آسیب‌ها ارائه کرده‌اند.

طبق نظرسنجی اخیر، شهروندان ایران برای غلبه بر این آسیب‌ها، راه‌حل‌های مختلفی را به کار بسته‌اند.

بیشتر این افراد با خواندن دعا، نماز و قرآن سعی کرده‌اند روحیه و آرامش خود را حفظ کنند. بعد از آن به ترتیب ورزش کردن، گوش دادن به موسیقی، مطالعه، گفتگو با آشنایان و دوستان راهکارهایی با بیشترین فراوانی بوده‌اند.

اما بازگشایی مشاغل، موضوع نگرانی بیشتر شهروندان ایرانی است. مطابق این نظرسنجی، بیشتر مردم با آغاز به کار همه ادارات دولتی به صورت عادی از پایان فروردین و همچنین آغاز به کار عادی همه فعالیت‌های اقتصادی از آخر فروردین مخالف بوده و آن را درست نمی‌دانستند.

با اینکه تعطیلات بدون برنامه‌ریزی در ابتدای کار بسیار کسل کننده به نظر می‌رسید، اما مردم به تدریج فعالیت‌های مناسب برای پر کردن اوقات فراغت خود را پیدا کردند. 

مطابق این نظرسنجی، فعالیت در شبکه‌های اجتماعی مجازی، سرگرمی و بازی با فرزندان و اعضای خانواده، مطالعه کتاب، گفتگو با اعضای خانواده و تماشای فیلم‌‌های سینمایی عمده‌ترین مواردی بوده که افراد از طریق آن اوقات فراغت خود را در شرایط خودقرنطینگی سپری کرده‌اند.

 شرایط قابل قبول بیماری، نزدیک به هفتاد روز پس از انتشار در کشور نشان می‌دهد تا اینجای کار مردم ایران اوضاع را جدی گرفته و در فرآیند مبارزه با این ویروس نمره قبولی می‌گیرند. هرچند تا پایان کار هنوز فاصله داریم و برای شکست قطعی کرونا باید این روند ادامه داشته باشد.

برچسب ها:

اجتماعی