استاندار خوزستان گفت: رفتار مردم باعث تصمیمگیری ما در ستاد مدیریت کرونا و شورای تامین خوزستان است؛ اگر مردم پروتکلهای بهداشتی اعلام شده را رعایت نکنند مجبور به برگشت به عقب و اعمال محدودیتها هستیم.
غلامرضا شریعتی دوشنبه شب در گفتوگوی تلویزیونی با اشاره به موارد سندروم تنفسی و بیماران بستری کرونا در سطح کشور، اظهار کرد: در کشور و خوزستان با هر دو مورد دست و پنجه نرم میکنیم و موارد سندروم تنفسی و کرونا تقریبا نزدیک به هم هستند.
به گزارش ایسنا، وی با اشاره به روند بیماری کرونا در استان خوزستان گفت: پیش از این تنها از موارد بستری و بدحال آزمایش کروناویروس اخذ میشد اما اکنون با توجه به افزایش تعداد آزمایشگاههای کروناویروس، از موارد سرپایی و بدون علامت هم نمونهگیری میشود.
شریعتی بیان کرد: در طول یک هفته گذشته به تدریج موارد سرپایی روز به روز افزایش یافته و موارد بستری کاهش یافته است؛ یعنی تعداد بیمارانی که از طریق مراجعه به مراکز جامع سلامت شناسایی شدهاند، از موارد بستری و دارای علائم بارز بیشتر شده است. این به معنی افزایش توان آزمایشگاهی و بیماریابی ما است.
استاندار خوزستان ادامه داد: پیش از این یک آزمایشگاه کروناویروس در اهواز داشتیم اما در حال حاضر سومین آزمایشگاه نیز در اهواز فعال شده است و دو آزمایشگاه نیز در دزفول و آبادان فعال هستند. به تدریج چهارمین آزمایشگاه کرونا هم در اهواز راهاندازی میشود که این موضوع موجب میشود توان بیماریابی ما افزایش یابد و سریعا از خانواده، نزدیکان و اطرافیان مبتلایان به کروناویروس نمونهگیری شود و در صورت مثبت بودن آزمایش، سریعا قرنطینه شوند.
وی گفت: نکته مثبت تشخیص زودهنگام مبتلایان، جداسازی سریع از جامعه و آلوده کردن موارد کمتر است. همچنین افزایش موارد سرپایی مبتلا به کرونا، روند فعالانه ما نسبت به تشخیص بیماری را نشان میدهد.
شریعتی تصریح کرد: پیشگیری از آلوده شدن و خودمراقبتی، بهترین کار است و نباید این مسائل کنار گذاشته شوند اما اگر فردی آلوده شد نیز با تشخیص سریع، افراد کمتری را آلوده میکند و سریعا درمان میشود و احتمال بحرانی شدن حال بیمار کاهش می یابد در نتیجه مرگ و میر کمتر میشود؛ مهمترین اولویت در اپیدمی نیز کنترل مرگ و میر است.
استاندار خوزستان بیان کرد: در هفتههای اول، موارد سرپایی کرونا نداشتیم یا بسیار کم بودند اما با افزایش توان بیماریابی و راهاندازی آزمایشگاههای بیشتر کروناویروس و تربیت نیروی بیشتر، تعداد موارد سرپایی افزایش یافته است.
وی گفت: موارد بهبود یافته نیز هفته به هفته در حال افزایش است، البته میزان زیادی از این مبتلایان متعلق به هفتههای قبل بوده است. موارد بستری نیز کاهش یافته و این مساله به معنی این است که افراد در منزل مراقبت میکنند و حال عمومی آنها خوب است.
شریعتی با اشاره به فراوانی مطلق کرونا در شهرهای خوزستان، تصریح کرد: اهواز، دزفول، شوشتر و خرمشهر به ترتیب بیشترین فراوانی مطلق موارد کروناویروس را به خود اختصاص دادهاند.
وی بیان کرد: رامشیر، هویزه و هفتکل نیز به ترتیب بیشترین روند ابتلا به کروناویروس در یکصد هزار نفر جمعیت را به خود اختصاص دادهاند.
استاندار خوزستان گفت: به علت عدم توجه به توصیهها، شاهد افزایش موارد مثبت در رامشیر بودیم. در هویزه نیز به علت عدم توجه و همچنین برخی اشکالاتی که رخ داد، شاهد افزایش موارد ابتلا بودیم. این شهرها تا دو هفته پیش، مواردی از بیماری نداشتند یا موارد بسیار کم بوده است اما با یک رفتار پرخطر درگیر کروناویروس شدند. البته در ۱۰ روز اخیر شرایط در رامشیر کنترل شده است. شرایط در خرمشهر، اندیمشک، شوشتر و ماهشهر نیز خوب کنترل شده است.
وی با بیان اینکه مردم اهواز بیمبالات شدهاند و نسبت به هفتههای اول کمتر رعایت میکنند، عنوان کرد: روند شیوع ویروس در اهواز سرعت بالایی دارد؛ اگرچه اکثر بیماران شناساییشده سرپایی بودند اما در ۱۰ روز اخیر مرتب هشدار دادهام.
شریعتی خاطرنشان کرد: شیوع کرونا در سنین پایین و جوان که به خود مطمئن هستند بر بیماری فائق میآیند، در حال افزایش است. این جوانان، قشر فعال جامعه هستند و برای پیشرفت توسعه و کار به آنها نیاز داریم. بیماری این گروه سنی و خدای ناکرده از بین رفتن آنها، یعنی از بین رفتن سرمایههای جامعه انسانی. در عین حال که این افراد جوان مبتلا میشوند، پدران و مادران خود را نیز آلوده میکنند. مقاومت این افراد نسبت به جوانان کمتر است و زودتر به کام مرگ میروند.
وی گفت: مردم خوزستان به ویژه اهوازیها باید بیشتر مراقبت کنند.
استاندار خوزستان با اشاره به روند روزانه فوتی ناشی از بیماری کووید- ۱۹، تصریح کرد: تعداد مرگ و میر ناشی از کرونا در استان خوزستان رو به کاهش بوده است اما باید مراقبت بیشتری انجام شود.
وی افزود: هفتههای اول، میزان کشندگی کرونا بالا بوده است اما در هفتههای اخیر روند مرگ و میر کاهش یافته است یعنی مراقبت از بیماران بیشتر شده است؛ اما باید مراقبت کنیم که کنترل موارد فوت از دستمان خارج نشود و میزان کشندگی با مراقبت خوب از بیماران و خودمراقبتی برای پیشگیری از آلوده شدن، کاهش یابد. در حال حاضر میزان کشندگی نسبت به دو هفته پیش، بیش از ۱۰ درصد کاهش یافته است.
شریعتی با بیان اینکه در خوزستان تعداد مردان مبتلا به کروناویروس از زنان مبتلا بیشتر است، گفت: البته در هفتههای اخیر تعداد ابتلای زنان بیشتر شده است؛ این مساله به معنی این است که زنان کمتوجهی کردهاند و خودمراقبتی را کنار گذاشتهاند و میزان ابتلا در زنان افزایش یافته است.
وی ادامه داد: موارد فوتی زنان نسبت به قبل نیز افزایش یافته است که این مساله به دلیل افزایش تعداد بیماران زن بوده است؛ بنابراین زنان باید مراقبت بیشتری کنند.
استاندار خوزستان تصریح کرد: میانگین سنی ابتلا نیز از ۵۳ سال به ۴۶.۷ سال کاهش یافته است یعنی جوانان بیمبالاتتر و کمتوجهتر شدهاند و حساسیت آنها کاهش یافته است و فکر میکنند این توصیهها جدی نیست یا خسته شدهاند؛ اما ویروس خسته نشده است و همچنان به درگیر کردن و آلوده کردن مردم ادامه میدهد و جوانان را نشانه گرفته است. در حالی که این جوانان، قشر فعال جامعه هستند و خدای ناکرده ممکن است به کام مرگ بروند.
وی گفت: میانگین فوتیها تقریبا ثابت مانده است اما جوانان بیشتری درگیر هستند و تعداد جوانان فوتی نیز افزایش یافته و در عین حال ابتلای افراد مسن نیز بیشتر شده است که این مساله نگرانکننده است در حالی که جوانان با خودمراقبتی، امکان آلوده کردن پدر و مادر خود را به حداقل میرسانند.
شریعتی با بیان اینکه مرگ و میر ناشی از کرونا در افراد دارای بیماری زمینهای بیشتر است، عنوان کرد: تعداد مبتلایان به کرونا که بیماری زمینهای دارند در حال افزایش است. همچنان بیماران قلبی - عروقی، دیابت، فشارخون و ریوی بیشترین میزان مرگ و میر از مبتلایان دارای بیماری زمینهای را به خود اختصاص دادهاند. به همین علت گفتهایم کسانی که بیماری زمینهای دارند یا بالای ۶۰ سال هستند، تا اطلاع ثانوی سرکار نروند. این نگرانی برای این گروه که در بخش خصوصی فعال هستند، وجود دارد.
استاندار خوزستان تصریح کرد: مرگ و میر بیماران زمینهای کاهش نیافته اما تعداد مبتلایان بدون بیماری زمینهای افزایش یافته است در نتیجه مرگ و میر این افراد بیشتر شده است و این مساله برای قشر سالم ما نگرانکننده است.
وی افزود: مرگ و میر افراد زیر ۶۰ سال نیز افزایش یافته است یعنی این گروه، بیمبالات و کمتوجه شدهاند.
شریعتی گفت: باید مردم به همدیگر تذکر دهند و پروتکلهای بهداشتی را بیشتر رعایت کنند، در غیر این صورت جامعه فعال ما بیشتر درگیر خواهند شد و از وجود این افراد بیبهره خواهیم شد.
وی بیان کرد: در یک وضعیت جهانی تقابل زیستی و کارزار نامتعارف بین انسان و ویروس کرونا هستیم و تمامی مردم کشورهای دنیا در این تقابل و رویارویی با دشمن مشترک، برابرند اما در حوزه دولتها، هر کشوری با شیوه خودش به مقابله با این ویروس رفته است.
استاندار خوزستان گفت: از تقابل و توقف کامل فعالیتها برای مهار انتشار ویروس گرفته تا بیتفاوتی و عدم مداخله؛ که نتایج عینی آن کشور به کشور و منطقه به منطقه قابل مشاهده و قضاوت است.
شریعتی گفت: انسان قرن بیست و یکمی در دوره کرونا سلامتیاش به سلامتی دیگران گره خورده است. نمیشود فردی سالم بماند در حالی که همسایه او، همکار او، عضوی از خانواده او، دوست او بیمار باشد. یعنی سلامت من در گروی سلامت شما است و سلامت شما در گروی سلامت دیگران.
وی بیان کرد: تحلیل جامعهشناسانه این وضعیت این است که هیچکدام از افرادی که به کرونا مبتلا شدند، دوست نداشتند بیمار شوند ولی در واقعیت امر بیمار شدند؛ یا در اثر یک رفتار پرخطر و یا رعایت نکردن موازین بهداشتی و یا ناخواسته از ارتباط نزدیک با دوستان یا خویشان. برخی از این عزیزان را از دست دادهایم و راه جبران هم نداریم.
استاندار خوزستان گفت: مبتلا شدن و نشدن به بیماری کرونا کاملا به رفتار ما وابسته است. کرونا از آسمان بر کسی نازل نمیشود. این بدین معنا است که این ویروس حتما از ارتباط با یک نفر دیگر انتقال مییابد. پس راه حل این وضعیت، کنترل تعاملات اجتماعی و عدم رفتار پرخطر است.
وی افزود: این یک اجبار و تحمیل و سختی و رنج است، چه بخواهیم و چه نخواهیم. کرونا در مبتلا کردن افراد نه به جنسیت افراد و نه قومیت افراد و نه به پایگاه اجتماعی و اقتصادی افراد و نه به ثروت افراد کار دارد و نه حتی به پست و مقام سیاسی. از رئیس جمهور کشورها تا فقیرترین افراد بودهاند کسانی که مبتلا شدهاند.
شریعتی بیان کرد: در کشورمان مراحل شوک اولیه و ضربه اول سرایت کرونا را در کل کشور مدیریت و مهار کردیم که تا حدود زیادی موفقیتآمیز بود.
وی افزود: در استان خوزستان نیز تا ۱۵ فروردین نتایج مدیریت شیوع و مقابله، رضایتبخش بود و تعداد بسیار کمی از شهروندان استان خوزستان مبتلا شدند اما در مرحله سازگاری و انطباق که با آغاز فعالیتهای اقتصادی و اجتماعی (فاصلهگذاری اجتماعی) شروع شد و به طور ویژه در ۱۰ روز گذاشته با معضل بیتفاوتی مردم به حضور ویروس در جامعه مواجه شدیم و شاهد افزایش تعداد مبتلایان بودیم.
استاندار خوزستان گفت: از قبل هم افزایش مبتلایان را در این مرحله پیشبینی و متناسب با آن، سیاستهای خود را اتخاذ کرده بودیم.
وی بیان کرد: هنوز هم ما و رفتارهای اجتماعی ما و شیوه زیست ما تعیین میکند که قدرت بیماریزایی کرونا تا کجا ادامه یابد و کرونا تا کجا جولان بدهد. در بیتفاوتی و عدم رعایت موازین بهداشتی مختص کرونا، شاهد اوجگیری مبتلایان در استان خوزستان هستیم که نیاز به مراقبت و اصلاح رفتار همه شهروندان دارد.
شریعتی گفت: خوزستان در پیک فعالیتهای اقتصادی و اجتماعی و تولیدی است. امکان تعلیق این فعالیتها وجود ندارد. ما نمیتوانیم اقتصاد استان خوزستان و کشور را به دلیل کرونا متوقف و تبعات سنگین آن را بر کل جامعه تحمیل کنیم. تنها راه برونرفت، رعایت موازین بهداشتی توسط فرد فرد افراد در استان خوزستان است و اینجا است که یک ملت، سرنوشت خود را رقم میزند.
وی بیان کرد: رفتار مردم باعث تصمیمگیری ما در ستاد مدیریت کرونا و شورای تامین خوزستان است؛ اگر مردم پروتکلهای بهداشتی اعلام شده را رعایت نکنند و رفتارهای پرخطر داشته باشند، مجبور به برگشت به عقب و اعمال محدودیتها هستیم که در این شرایط ممکن است به معیشت مردم آسیب وارد شود اما سلامت مهمتر است.
استاندار خوزستان گفت: به عنوان مسئول سلامت استان خوزستان گوشزد میکنم نسبت به تعهد خود پایبند هستم و اگر مردم رفتارهای پرخطر نشان دهند، مجبور به اتخاذ تصمیمات محدودکننده و سخت خواهم بود اما امیدواریم به این سمت و سو نرویم.
وی افزود: تختهای ICU به میزان قابل ملاحظه در خوزستان وجود دارد و اکنون تختهای خالی نیز داریم. تختهای خالی که برای بیماران مبتلا به کرونا پیشبینی شده نیز وجود دارد.
شریعتی تصریح کرد: در جامعه و بیمارستانها نیز بر شرایط تسلط داریم اما رفتارهای مردم برخی شهرها به ویژه اهواز میتواند نگرانکننده باشد که از مردم میخواهم رعایت کنند و ما را مجبور به اتخاذ تصمیمات سختتر و محدودکننده نکنند.
وی با اشاره به پیک بیماری التور نیز گفت: با توجه به اقلیم خوزستان، هر ساله در اردیبهشتماه و آبانماه پیک التور داریم که باید مراقبتها به جد انجام شود تا همزمان با کرونا، با التور نیز مواجه نشویم. خوشبختانه در حال حاضر هیچ مورد التور و وبا و یا حتی ناگ در خوزستان نداشتهایم.
استاندار خوزستان افزود: در این راستا، شهرداران و فرمانداران را مکلف کردهام مانند هر سال، لایروبی و آهکپاشی در شهرها را مد نظر قرار دهند و در روستاها نیز بخشداران و دهیاران این اقدامات را انجام دهند. به دانشگاهها و دانشکدههای علوم پزشکی خوزستان نیز دستور دادهام آخرین آمار و گزارش لایروبی را به من ارائه دهند تا مانند سالهای قبل شرایط را کنترل کنیم و هیچ مورد التور را نداشته باشیم. به ادارهکل امور شهری و ادارهکل امور اجتماعی دستور داده شده بر روند کارها نظارت کنند و آخرین گزارشها را به ما ارائه دهند تا دستورالعملها رعایت شوند.
وی گفت: امسال که شرایط حساستر است و با کرونا دست و پنجه نرم میکنیم نباید با التور هم مواجه شویم.