کرباسچی به ‌دنبال «شورای رهبری اصلاحات» است

به گزارش مشرق، ۱۵ اردیبهشت ماه خبری مبنی بر احتمال تشکیل شورای رهبری اصلاحات را مطرح شد که این پیشنهاد به رئیس دولت اصلاحات نیز داده شده که از این پس رهبری جریان اصلاحات بر عهده یک شورای چند نفره باشد.

 در پیشنهاد اولیه جریان اصلاحات اسامی افرادی چون سیدمحمد خاتمی، عبدالله نوری، محمدرضا عارف، عبدالواحد موسوی لاری وجود داشته و پیشنهاد دهندگان این طرح اسامی را هنوز نهایی نکرده بودند.

این پیشنهاد از این حیث مجددا مطرح شد که «غلامحسین کرباسچی» دبیرکل حزب کارگزاری سازندگی گفته درباره رهبری خاتمی بر جریان اصلاحات "نه آقای خاتمی چنین ادعایی داشتند نه رهبری مجموعه جریان اصلاحات هستند و نه جریان اصلاحات وابسته یه این جریان توافق کردند".

بیشتر بخوانید:

علت هرج و مرج در جبهه اصلاح‌طلبان!

چرا اصلاح‌طلبان دیگر خاتمی را رهبر اصلاحات نمی‌دانند؟

او تصریح کرده بود: "آقای سیدمحمد خاتمی مورد احترام همه افراد اصلاح طلبی است اما جریان اصلاحات که فاقد رهبری رسمی و تشکیلاتی است به سازماندهی و رهبر نیاز دارد؛ آیا به واقع آقای خاتمی اصلاحات را رهبری می‌کنند؟ اینکه زمانی در جریان اصلاحات در مسئله یا حوزه دیگری ایشان اظهار نظر نکند و همه به نظر ایشان احترام بگذارند به معنای رهبری نیست. رهبری یعنی ورود به مسائل، مدیریت و ساماندهی آنها."

همین اظهارت غلامحسین کرباسچی چند روز بعد از زبان «صادق زیبا کلام» تئوریسین جریان اصلاحات شنیده شد. او در گفت‌وگویی یکی از معایب جریان اصلاحات را رهبری آن دانسته و گفته بود: "ما ۲۲ سال است رهبری نداشته‌ایم. ما یک شخصیت وجیه المله که نمی‌توانیم رهبری کنیم. زبان من مو درآورد که گفتم باید یک جو ۱۵ نفره را که در آن دموکراسی باشد به عنوان رهبر اصلاحات مشخص کنیم."

«علی صوفی» وزیر دولت اصلاحات و دبیرکل حزب پیشروی اصلاحات اما می‌گوید که این اظهارات تازگی ندارد و مسموم به سابقه است و تقریبا از سال ۹۲ به بعد این موضوع مطرح شده است. قبلا به صورت زمزمه بوده اما پس از ۹۲ جدی‌تر شد.

وی با صحه گذاشتن بر خبر تشکیل شورای رهبری اصلاحات می‌گوید: آقایان حتی در این زمینه مکتوب به آقای خاتمی نامه نوشتند و از ایشان درخواست کردند که اصلاحات از حالت فردگرایی به خاطر آینده این جریان خارج شود چرا که می‌گویند این وضع شکننده است و بهتر است این وضع تغییر کند و شورایی شود.

*خاتمی گفت که رهبر جریان اصلاحات نیست

صوفی می‌گوید که سیدمحمد خاتمی رئیس دولت اصلاحات پاسخ مطرح کنندگان شورای رهبری را داده و گفته که من رهبر جریان اصلاحات نیستم. اما بنا به دلایلی رسانه‌ای نشده است.

این فعال سیاسی اصلاح طلب انتقادات اخیر کرباسچی را دو حالت تعبیر می‌کند. نخست دلگیری که کرباسچی همچنان از سال ۷۰ و در ماجرای دادگاهی شدنش اتفاق افتاده و دوم کرباسچی را از طرفداران پر و پا قرص شورایی شدن رهبری اصلاحات می‌داند.

وی می‌گوید: آن زمان آقایان بحث شورایی شدن رهبری جریان اصلاحات را مطرح کردند، پاسخشان را گرفتند اما دیگر «پیگیری» نکردند.

*کرباسچی می‌خواهد عضو شورای رهبری اصلاحات شود

وقتی از صوفی خواستیم منظورش را از پیگیری نکردن را بهتر توضیح دهد، گفت: می‌بایست بدیلی ایجاد می‌کردند به نوعی آقای خاتمی را حذف می‌کردند و کسانی که این پیشنهاد را کردند می‌توانستند برای آقای خاتمی شرط بگذارند که اگر نپذیرید مجبوریم کار دیگری کنیم و بعد با نفوذ و تشکیلات و مجمعی که داشتند طرح را به شور می‌گذاشتند و سپس شورای رهبری اصلاحات را تشکیل می‌دادند. البته آقای کرباسچی مدعی است که باید خودش عضو شورای رهبری باشد.

*ترکیب شورای رهبری اصلاحات نیز مشخص شده

صوفی می‌گوید: برخی از افراد امثال کرباسچی مدام در جلسات و جاهای مختلف انتقاد می‌کنند که چرا باید رهبری اصلاحات فردگرایی باشد و نارضایتی خود را اعلام می‌کنند و بر کسی پوشیده نیست حتی آنها در جلساتی که این انتقادات را مطرح می‌کردند ترکیب آن شورا را نیز مشخص کرده بودند.

*کرباسچی در حمایت اصلاح‌طلبان از روحانی در سال ۹۲ نقش داشت

وی درباره دلخوری کرباسچی از خاتمی گفت:کرباسچی انتظار داشت در ماجرای دادگاهی شدنش، خاتمی حمایت بیشتری صورت می‌داد و این دلخوری همچنان باقی مانده اما کرباسچی در سال ۹۱ با واسطه‌هایی خود را در شورای مشورتی خاتمی جا داد و در سال ۹۲ و در انتخاب حسن روحانی نقش بسیار بسزایی از خود نشان داد.

صوفی می‌گوید البته این اظهارات آقای کرباسچی اظهارات حزب کارگزاران سازندگی نیست بلکه نظر شخصی است. ما تا الان از زبان آقای حسین مرعشی (سخنگوی حزب کارگزاران) که نماینده حزب در شورای عالی اصلاح طلبان است چنین چیزی نشنیده‌ایم. آنجا در شورای هماهنگی اگر این مسئله نگاه حزب کارگزاران سازندگی بود می‌توانستند در شورای هماهنگی این موضوع را به شور گذاشته تا در دستور کار قرار گیرد اما  این اظهارات آقای کرباسچی در حزب کارگزاران و بین اصلاح طلبان عمومیت ندارد. 

اینکه نگاه حاکم بر حزب کارگزاران سازندگی درباره سخنان و گزاره‌هایی که غلامحسین کرباسچی به عنوان دبیرکل این حزب مطرح می‌کند چگونه است نیازمند یک بازخوانی از شکل‌گیری دو قطب در این حزب است . و همین مسئله عامل اصلی برخی نگاه‌های متناقض در این حزب و نبود صدای واحد است.

پس از اینکه غلامحسین کرباسچی، خاتمی را رهبر اصلاحات ندانسته بود، حسین مرعشی سخنگوی این حزب در یک مصاحبه جداگانه دیگری گفته بود : «در عین حال آمادگی داریم مشورت های لازم را خدمت آقای خاتمی به عنوان هماهنگ‌کننده عالی و رهبری جامع اصلاحات ارائه کنیم تا انشاالله این برنامه ها بتواند در دوره جدید همکاری هایی که قرار است برای انتخابات ۱۴۰۰ پایه ریزی شود، با درسی از گذشته و بررسی تجربه ها، نهادی فراگیرتر، جامع تر و موثرتر را مستقر کند.»

برچسب ها:

سیاسی